Dnevne kontakte leće Daysi možete besplatno isprobati ako...
Izmjena radnog vremena i preporuke kod naručivanja
Dugo toplo ljeto može početi, a kako biste u njemu...
Kada više ne vidite sve lijepe detalje, a zbog...
Radno vrijeme za blagdane
Moderni, kvalitetni, dizajnerski dioptrijski okviri...
Odaberite svoju liniju ili model u velikom broju...
Krajem ožujka u Zagrebu je održan tečaj Sekcije za...
Nova kolekcija dioptrijskih okvira Ørgreen od sada...
Veliki izbor ekskluzivnih dioptrijskih okvira uz popust...
Djeci se vid može ispraviti ako se pravodobno ide na...
Veliki izbor dioptrijskih naočala iz kolekcije jesen/zima...
Veliki izbor sunčanih naočala uz popust i do 30%
POSTANITE I VI ČLAN NAŠEG PROGRAMA VJERNOSTI - MOJ OPTO...
Veliki izbor dioptrijskih naočala uz popust od 30%
Noćne leće korigiraju vid dok vi spavate
Keratokonus - bolest koja smanjuje oštrinu vida
Nova kolekcija dioptrijskih okvira Alain Mikli
Briga o vidu na prvom mjestu

Očna poliklinika Opto centar u srpnju daruje dodatne...

Prehrana bogata vitaminom C ipak usporava razvoj sive mrene

Suprotno uvriježenom mišljenju, genetski čimbenici odgovorni su za samo trećinu slučajeva progresije sive mrene, dok su faktori okoliša pridonijeli većoj progresiji katarakte u čak dvije trećine slučajeva.

Brojna istraživanja u proteklim desetljećima uspoređivala su utjecaj vitamina C te drugih vitamina i minerala na razvoj katarakte ili sive mrene. Rezultati su bili oprečni. Iako je nedvojbeno utvrđeno da pušenje utječe na razvoj katarakte, zaštitni učinak vitamina C, koji je dokazan u brojnim neprospektivnim istraživanjima, nije potvrđen u većim prospektivnim istraživanjima. Jednako tako, dosadašnja istraživanja nisu dala određen odgovor koliki je relativni utjecaj nasljednih faktora u odnosu na okolišne faktore poput prehrane.

Navedene dvojbe moglo bi pojasniti novo prospektivno istraživanje koje je na uzorku od 1012 blizanki starijih od 50 godina provela skupina istraživača s Kings College-a u Londonu, Ujedinjeno kraljevstvo, pod vodstvom prof. Christophera Hammonda. Oni su analizirali podatke o gustoći središnjeg dijela leće dobivene snimanjem Scheimpflug kamerom, kao i promjenu središnje gustoće očne leće u razdoblju od 10 godina. Veća gustoća na Scheimpflug prikazu posljedica je jačeg zamućenja nukleusa leće što upućuje na razvoj nuklearne sive mrene.

Sve ispitanice ispunile su EPIC upitnike s detaljnim podacima o učestalosti uzimanja mikronutrijenata, poput vitamina A, B, C, D i E, te minerala poput bakra, mangana i cinka tijekom 1 godine. Ispitanice koje su uzimale prehranu bogatu vitaminom C imale su 20% nižu učestalost sive mrene na prvom pregledu. Nakon 10 godina, blizanke s prehranom bogatom vitaminom C imale su čak 33% manju vjerojatnost napredovanja sive mrene. Navedeni učinak autori objašnjavaju činjenicom kako je očna vodica bogata vitaminom C, odnosno askorbatom koji smanjuje oksidativne procese pa i posljedično zamućenje leće. Zasebno uzimanje vitamina C u sklopu dodataka prehrani pokazalo je učinak na sprečavanje napredovanja sive mrene, ali ne i na njen nastanak.

Rezultati ovog istraživanja također su ukazali na značajan zaštitni utjecaj mangana u hrani kod nastanka mrene. Ovaj učinak bio je neovisan o učinku unošenja vitamina C. Mangan je važan antioksidant koji je prisutan u očnoj leći i njegova manja koncentracija u leći povezana je s nastankom katarakte.

Jednako zanimljiv je i rezultat analize 155 parova blizanki uključenih u ovo istraživanje. Suprotno uvriježenom mišljenju, analiza parova pokazala je kako su genetski čimbenici odgovorni za samo trećinu slučajeva progresije sive mrene, dok su faktori okoliša pridonijeli većoj progresiji katarakte u čak dvije trećine slučajeva.

Preneseno iz Liječničkih novina. Autor: Adrian Lukenda, dr.med., prema Ophthalmology 2016 Mar 15.