Info kutak

Prehrana bogata vitaminom C ipak usporava razvoj sive mrene

Suprotno uvriježenom mišljenju, genetski čimbenici odgovorni su za samo trećinu slučajeva progresije sive mrene, dok su faktori okoliša pridonijeli većoj progresiji katarakte u čak dvije trećine slučajeva.

Brojna istraživanja u proteklim desetljećima uspoređivala su utjecaj vitamina C te drugih vitamina i minerala na razvoj katarakte ili sive mrene. Rezultati su bili oprečni. Iako je nedvojbeno utvrđeno da pušenje utječe na razvoj katarakte, zaštitni učinak vitamina C, koji je dokazan u brojnim neprospektivnim istraživanjima, nije potvrđen u većim prospektivnim istraživanjima. Jednako tako, dosadašnja istraživanja nisu dala određen odgovor koliki je relativni utjecaj nasljednih faktora u odnosu na okolišne faktore poput prehrane.

Navedene dvojbe moglo bi pojasniti novo prospektivno istraživanje koje je na uzorku od 1012 blizanki starijih od 50 godina provela skupina istraživača s Kings College-a u Londonu, Ujedinjeno kraljevstvo, pod vodstvom prof. Christophera Hammonda. Oni su analizirali podatke o gustoći središnjeg dijela leće dobivene snimanjem Scheimpflug kamerom, kao i promjenu središnje gustoće očne leće u razdoblju od 10 godina. Veća gustoća na Scheimpflug prikazu posljedica je jačeg zamućenja nukleusa leće što upućuje na razvoj nuklearne sive mrene.

Sve ispitanice ispunile su EPIC upitnike s detaljnim podacima o učestalosti uzimanja mikronutrijenata, poput vitamina A, B, C, D i E, te minerala poput bakra, mangana i cinka tijekom 1 godine. Ispitanice koje su uzimale prehranu bogatu vitaminom C imale su 20% nižu učestalost sive mrene na prvom pregledu. Nakon 10 godina, blizanke s prehranom bogatom vitaminom C imale su čak 33% manju vjerojatnost napredovanja sive mrene. Navedeni učinak autori objašnjavaju činjenicom kako je očna vodica bogata vitaminom C, odnosno askorbatom koji smanjuje oksidativne procese pa i posljedično zamućenje leće. Zasebno uzimanje vitamina C u sklopu dodataka prehrani pokazalo je učinak na sprečavanje napredovanja sive mrene, ali ne i na njen nastanak.

Rezultati ovog istraživanja također su ukazali na značajan zaštitni utjecaj mangana u hrani kod nastanka mrene. Ovaj učinak bio je neovisan o učinku unošenja vitamina C. Mangan je važan antioksidant koji je prisutan u očnoj leći i njegova manja koncentracija u leći povezana je s nastankom katarakte.

Jednako zanimljiv je i rezultat analize 155 parova blizanki uključenih u ovo istraživanje. Suprotno uvriježenom mišljenju, analiza parova pokazala je kako su genetski čimbenici odgovorni za samo trećinu slučajeva progresije sive mrene, dok su faktori okoliša pridonijeli većoj progresiji katarakte u čak dvije trećine slučajeva.

Preneseno iz Liječničkih novina. Autor: Adrian Lukenda, dr.med., prema Ophthalmology 2016 Mar 15.