Laser Allegretto Eye-Q

Laser Allegretto Eye-Q

Allegretto Eye-Q laser - najbolji klinički rezultati prema FDA-u

Wavelight Allegretto Eye-QAllegretto jedan je od vodećih lasera za ispravljanje dioptrije u svijetu. Postigao je najbolje rezultate na strogim kliničkim ispitivanjima američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) i trenutno je najbrži excimer laser u SAD-u. 

Svaka laserska korekcija vida na ovom laseru u Očnoj poliklinici Opto Centar je wavefront individualizirana: optimizirana ili vođena.

Wavefront tehnologija omogućila je da laseri nove generacije osim samog "skidanja dioptrije" mogu ukloniti i nepoželjne aberacije oka čime se poboljšava kvaliteta vida, posebno u uvjetima slabijeg osvjetljenja.

Opto Centar je jedna od rijetkih poliklinika u regiji koja svojim pacijentima može ponuditi sve modalitete tretmana laserskog skidanja dioptrije na Allegretto laseru: wavefront optimizirane, wavefront vođene te topografski vođene tretmane.

Karakteristike:

1. Profil ablacije u obliku Gaussove krivulje

Profil laserske zrake u obliku Gaussove krivulje, uz vrlo mali promjer, dopušta blago preklapanje perifernih laserskih pulseva kako bi površina rožnice bila glatka i bez oštrih rubova čime se u konačnici dobiva bolja kvaliteta vida. Starije generacije lasera sa širokim (eng. broad beam) laserskim zrakama nisu mogle ostvariti potrebnu preciznost i glatkoću kod svih pacijenata.

2. Kratko vrijeme tretmana uz veliku optičku zonu

400 pravilno raspoređenih laserskih pulseva u sekundi omogućuju iznimno kratko trajanje tretmana od oko 2 sekunde po dioptriji i to pri oblikovanju velike optičke zone od 6,5 mm.

3. Aktivni sustav praćenja pokreta oka

Usprkos velikoj brzini Allegretto lasera, snažni sustav za praćenje pokreta oka ne propušta niti jednu lasersku zraku ukoliko prethodno nije utvrdio točan položaj oka. Tri izvora infracrvenog zračenja odašilju nezavisne položaje šarenice osiguravajući na taj način precizno usmjeravanje svakog pulsa na područje tretmana ablacije. Perfect Pulse™ tehnologija osigurava kontrolu i prilagodbu svake pojedine laserske zrake na tri različita mjesta u samom laseru. Ukoliko zraka ne odgovara zadanim parametrima ili oko pacijenta nije u ispravnom položaju, aparat je neće propustiti.

4. Velike optičke zone

Optičke zone od 6 do 8 mm koje oblikuje Allegretto laser, ukoliko to parametri rožnice dopuštaju, među najvećim su stvarnim optičkim zonama u laserskoj kirurgiji. Velike optičke zone uz male prijelazne zone smanjuju mogućnost odbljesaka svjetla zbog širokih zjenica u noćnim uvjetima. Problemi u noćnoj vožnji bili su česta pritužba pacijenata tretiranih na starijim generacijama lasera.

5. Tretman vođen topografijom rožnice (eng. topo-guided PRK / LASIK, T-CAT)

Topografski vođeni tretmani izvode se na temelju detaljnih podataka o prednjoj površini rožnice. Ovi podaci dobivaju se uz pomoć topografa, poput uređaja Allegro Oculyzer / Pentacam. Nakon snimanja ovi podaci se prenose u Allegretto laser gdje se rade završni izračuni za individualni tretman koji će najbolje ispraviti nepravilnosti na površini oka.

Ovi tretmani ne spadaju u standardne tretmane za skidanje dioptrije i uglavnom se izvode kod zahtjevnih topografija rožnice, kao što je izraženi nepravilni (iregularni) astigmatizam. U poliklinici Opto Centar izvode se i u kombinaciji s "crosslinking" postupkom (vidi Atenski protokol).

6. Wavefront vođeni tretmani (eng. wavefront guided LASIK / PRK, A-CAT)

Tvrkta Wavelight Alcon je među prvima u svijetu razvila „wavefront“ uređaje za mjerenje aberacija oka i primijenila ih u tehnologiji laserske korekcije dioptrije. Među pionirima ove tehnologije koja je razvijena u proteklom desetljeću bio je tim suradnika okupljen oko prof. Theo Seiler-a s kojim liječnici Opto Centra redovito i uspješno surađuju. Wavefront optimizirani (eng. wavefront optimized) i wavefront vođeni (eng. wavefront guided) tretmani na Allegretto laseru pokazali su najbolje rezultate prema strogim kriterijima istraživanja Američke agencije za hranu i lijekove FDA

Poliklinika Opto Centar je među rijetkim ustanovama u Hrvatskoj i okolnim zemljama koje posjeduju uređaj Wavefront Analyzer uz pomoć kojega je moguće napraviti detaljne analize optičkog sustava oka te na temelju dobivenih podataka napraviti individualizirane wavefront vođene PRK i LASIK tretmane.

7. Promjena Q-vrijednosti

Kod manjeg broja posebno zakrivljenih rožnica s ekstremnim vrijednostima zakrivljenosti periferije rožnice (ekscentriciteta), moguće je promjenom Q-vrijednosti na Allegretto Eye-Q laseru dodatno poboljšati kvalitetu vida nakon tretmana. Osim toga, prilagođavanjem Q-vrijednosti kod dijela osoba starijih od 40 godina može se pridonijeti učinku multifokalnosti rožnice i time pomoći kod problema veznih uz prezbiopiju, odnosno staračku dalekovidnost.