Metode: PRK ili LASIK

LASIK i PRK postupci spadaju među najuspješnije operativne zahvate u medicini. Za vrhunske rezultate neophodna je stručnost i najbolja tehnologija.

Brojne internetske stranice i forumi prepuni su rasprava o tome koja je metoda bolja. Ipak, jedini način kako možete dobiti konačan odgovor na pitanje je li laserska korekcija vida pravi izbor za vas je da nas posjetite i porazgovarate s Opto Centar stručnjacima na konzultacijama ili predoperativnom pregledu.

U Opto Centru izvodimo sve dokazane metode koje dijelimo u dvije skupine:

Svakako, prije odluke pročitajte i iskustva naših pacijenata koji su već napravili zahvat.

PRK - napredna površinska ablacija

Iako su površinski ili PRK postupci sigurni i najviše štede tkivo rožnice, postoperativni oporavak vida kod PRK-a je sporiji nego kod LASIK-a.

Kod LASIK zahvata potrebno je uz pomoć dodatnog Femto-lasera ili mehaničkog mikrokeratoma - napraviti preklopac ili flap rožnice koji omogućuje brže cijeljenje i raniji povratak svakodnevnim aktivnostima.

Iako su rezultati ovih dvaju postupaka nakon nekoliko mjeseci kod kratkovidnih osoba identični, jedino je na pregledu moguće reći koja metoda je najbolja za pojedinog pacijenta.

2 - zatim laserska zraka precizno oblikuje površinu rožnice
2 - zatim laserska zraka precizno oblikuje površinu rožnice2 - zatim laserska zraka precizno oblikuje površinu rožnice
1 - kod t-PRK laser uklanja epitel rožnice bez dodira oka
1 - kod t-PRK laser uklanja epitel rožnice bez dodira oka 1 - kod t-PRK laser uklanja epitel rožnice bez dodira oka

PRK metode u Opto Centru

Kod mehaničkog PRK postupka, koji se još naziva i No Cut postupak, jer nema izrade poklopca, epitel se uklanja brush tehnikom uz pomoć Amoils ili Pallikaris rotirajućih četkica.

Posljednjih 5 godina mPRK tehniku s mehaničkom četkicom zamijenili smo u najvećem dijelu s transepitelnim PRK postupkom zbog veće ugode za pacijenta tijekom zahvata.

Za razliku od mehaničkog PRK, kod LASEK metode epitel se prvo omekša alkoholom nakon čega se uklanja mehanički. Kod Epi-LASIK metode za uklanjanje epitela primjenjuje mikrokeratom - kao kod LASIK-a - pa se rjeđe koristi.

Svi PRK postupci koriste značajno manje tkiva rožnice u usporedbi s LASIK postupcima.

Koji PRK postupak preporučujemo?

Nakon višegodišnjeg iskustva s različitim površinskim metodama, dr. sc. Adrian Lukenda posljednjih godina preporučuje napredni transepitelni PRK, poznatiji kao No Touch postupak, zbog odličnih rezultata i komfora pacijenata kod izvođenja zahvata. To je jedini postupak laserske korekcije vida bez dodira instrumenata ili alkohola s okom. Intraoperativni tijek je vrlo ugodan jer se rožnica ne dodiruje ili se rijetko dodiruje posebnom spužvicom.

Svi površinski laserski postupci skidanja dioptrije u Opto Centar poliklinici su individualni i izvode se kao wavefront optimizirani i wavefront vođeni PRK. Transepitelni wavefront vođeni PRK tretman kod nas se rutinski izvodi jedino u Opto Centru.

Koji su rizici i nuspojave?

Zahvati laserske korekcije dioptrije spadaju među najsigurnije zahvate u medicini. Ipak, kao i kod svakog medicinskog zahvata postoji maleni rizik od ozbiljnih komplikacija - poput upala u ranom razdoblju nakon zahvata.

Postoje i neke prolazne nuspojave koje možete otkriti u našoj rubrici Česta pitanja. Upravo zato je iznimno važan detaljan predoperativni pregled na kojem će se prepoznati mogući rizici te preporučiti najbolje rješenje za vaše oči. 

1 - LASIK lamela rožnice u obliku poklopca se odigne
1 - LASIK lamela rožnice u obliku poklopca se odigne1 - LASIK lamela rožnice u obliku poklopca se odigne
2 - "hladna" laserska zraka preoblikuje tkivo rožnice
2 - 2 -
3 - poklopac se poput prevoja vraća na mjesto
3 - poklopac se poput prevoja vraća na mjesto3 - poklopac se poput prevoja vraća na mjesto

LASIK

LASIK ili laserska in-situ keratomileuza  jedan je od najčešćih postupaka laserskih operacija oka u svijetu. Ova je metoda sigurna i učinkovita s vrlo malo nuspojava. Korištenjem vrhunske wavefront i Femto-LASIK tehnologije - dodatno su poboljšani rezultati ove metode. LASIK je izvrsna opcija za osobe koje žele brzi oporavak nakon zahvata.  

Kako se izvodi zahvat?

Metoda LASIK u našoj poliklinici uključuje upotrebu excimer lasera tvrtke Alcon - lasera s najboljim rezultatima prema američkoj FDA. Ovim laserom se oblikuje rožnica i tako ispravlja dioptrija. Jedna smo od malobrojnih poliklinika u Hrvatskoj u kojoj je moguće, uz ostale metode, napraviti wavefront vođeni LASIK prema jedinstvenoj mjeri valne fronte oka.

Za razliku od površinskih PRK postupaka, kod LASIK-a je prije korekcije dioptrije excimer laserom potrebno napraviti tanki poklopac - lamelu ili flap rožnice koji se nakon tretmana laserom vraća na mjesto i služi kao prevoj nakon zahvata.

Danas se to radi na dva načina:

1. Femto-LASIK

2. LASIK s mikrokeratomom

stroma rožnice nakon femtosekundnog lasera
stroma rožnice nakon femtosekundnog laserastroma rožnice nakon femtosekundnog lasera
glatka stroma rožnice nakon one use plus
glatka stroma rožnice nakon one use plusglatka stroma rožnice nakon one use plus
mikrokeratom moria one use plus
mikrokeratom moria one use plusmikrokeratom moria one use plus

1. Stručnjaci za LASIK preporučuju Femto-LASIK metodu kod koje se za izradu poklopca rožnice koristi dodatni laser. U Opto Centru koristimo najnoviji iFS femtosekundni laser od 150 kHz tvrtke Johnson & Johnson VISION.

Ova tehnologija dobila je naziv po iznimno kratkom trajanju laserskog impulsa od jedne kvadrilijuntne sekunde ili femtosekunde, što omogućuje precizniju i sigurniju izradu poklopaca u usporedbi s klasičnim mehaničkim mikrokeratomom zbog čega se naziva i bladeless LASIK-om.

Osim velikih mogućnosti prilagođavanja LASIK poklopaca, ova iLASIK tehnologija omogućuje laserski kontroliranu korekciju astigmatizma prije ili nakon operacija katarakte, ugradnju posebnih ICRS prstenova u rožnicu i drugo.

2. Za klasični mehanički LASIK u našoj poliklinici koristimo One Use-Plus SBK mikrokeratom vrstu brzopomičnih nožića. Značajka ovog mikrokeratoma tvrke MORIA je mogućnost izrade vrlo tankih planarnih poklopaca rožnice od 100 µm što je karakteristika femtosekundnih lasera.

Prednost One Use Plus mikrokeratoma je bitno kraće vrijeme djelovanja na oko tijekom LASIK zahvata u odnosu na femto-LASIK.

Koji su rizici i nuspojave LASIK-a?

LASIK je metoda izbora za sve koji se žele slobodnije baviti svojim hobijima i sportskim aktivnostima te prestati biti ograničeni u izboru zanimanja. Većina pacijenata više neće imati potrebu za nošenjem naočala ili kontaktnih leća, a kod manjeg broja potreba za ovim pomagalima bit će svedena na najmanju moguću mjeru.

Iako je LASIK nešto agresivniji od PRK postupka, svi postupci laserskog skidanja dioptrije spadaju među najsigurnije zahvate u medicini što potvrđuje i više od 30 milijuna LASIK zahvata napravljenih u svijetu.

Ipak, postoji maleni rizik od ozbiljnih komplikacija, poput upala u ranom razdoblju nakon zahvata ili rizika od popuštanja rožnice zbog čega je iznimno važan temeljiti predoperativni pregled na kojem će se prepoznati mogući rizici te preporučiti najbolje rješenje za vaše oči.

Cijene laserskih korekcija i trenutne popuste za predoperativne preglede te LASIK i PRK zahvate provjerite ovdje