Metode: PRK ili LASIK

Metode: PRK ili LASIK

LASIK i PRK postupci danas spadaju među najuspješnije operativne zahvate u medicini. Naravno, za vrhunske rezultate neophodna je stručnost i najbolja tehnologija…

Brojne internetske stranice i forumi prepuni su rasprava o tome koja je metoda bolja, a na ovim stranicama pokušali smo Vam ponuditi čim više informacija. Ipak, jedini način kako možete dobiti konačan odgovor na pitanje je li laserska korekcija vida pravi izbor za Vas jest da nas posjetite i porazgovarate osobno s našim operaterima na konzultacijama ili predoperativnom pregledu. U Opto centru izvodimo sve danas dokazane metode koje možemo podijeliti u dvije skupine:

Pitanja koja Vas zanimaju možete postaviti pozivom na broj 01 4686 544 ili nam poslati upit klikom na PITAJTE DOKTORA. Ako vas zanima jeste li kandidat i koja metoda je najbolja za vas naručite se za predoperativni pregled ili besplatne konzultacije . Iskustva naših pacijenata koji su već napravili zahvat možete pronaći ovdje.

PRK - napredna površinska ablacija

Iako su površinski ili PRK postupci vrlo sigurni i najviše "štede" tkivo rožnice, postoperativni oporavak vida kod PRK-a sporiji nego kod LASIK-a. Kod LASIK-a je tijekom zahvata potrebno uz pomoć dodatnog femto-lasera ili mehaničkog mikrokeratoma napraviti takozvani preklopac ili flap rožnice koji omogućuje brže cijeljenje i raniji povratak svakodnevnim aktivnostima. Iako su rezultati ovih dvaju postupaka nakon nekoliko mjeseci kod kratkovidnih osoba identični, jedino je na pregledu moguće reći koja metoda je najbolja za Vaše oko.

PRK metode u Opto Centru

Kod mehaničkog PRK postupka, koji se još naziva i NO CUT postupkom jer nema izrade poklopca, epitel se uklanja "brush" tehnikom uz pomoć Amoils ili Pallikaris rotirajućih četkica. Posljednjih 5 godina mPRK tehniku s mehaničkom četkicom zamijenili smo u najvećem dijelu s transepitelnim PRK postupkom zbog veće ugode za pacijenta tijekom zahvata.

Za razliku od mehaničkog PRK, kod LASEK metode epitel se prvo omekša alkoholom nakon čega se uklanja mehanički. Kod Epi-LASIK-a za uklanjanje epitela primjenjuje se mikrokeratom (kao kod LASIK-a) pa se rjeđe koristi. Svi PRK postupci koriste značajno manje tkiva rožnice u usporedbi s LASIK postupcima.

Koji PRK postupak preporučujemo

Nakon višegodišnjeg iskustva s različitim površinskim metodama, dr. Adrian Lukenda posljednjih godina preporučuje napredni transepitelni PRK (eng. Advanced Surface Ablation T-PRK) - poznatiji kao "NO TOUCH" postupak, zbog odličnih rezultata i komfora pacijenata kod izvođenja zahvata. To je jedini postupak laserske korekcije vida BEZ DODIRA instrumenata ili alkohola s okom. Intraoperativni tijek je vrlo ugodan jer se rožnica ne dodiruje ili se rijetko dodiruje posebnom spužvicom. Svi površinski laserski postupci skidanja dioptrije u Opto Centru su individualni i izvode se kao "wavefront" optimizirani i "wavefront" vođeni PRK. Transepitelni "wavefront" vođeni PRK tretman kod nas se rutinski izvodi jedino u Opto Centru.

Koji su rizici - nuspojave?

Zahvati laserske korekcije dioptrije spadaju među najsigurnije zahvate u medicini. Ipak, kao i kod svakog medicinskog zahvata postoji maleni rizik od ozbiljnih komplikacija, poput upala u ranom razdoblju nakon zahvata. Postoje i neke prolazne nuspojave (vidi: česta pitanja). Zbog toga je iznimno važan detaljan predoperativni pregled na kojem će se prepoznati mogući rizici te preporučiti najbolje rješenje za Vaše oči. 

LASIK

LASIK ili laserska in-situ keratomileuza trenutno je jedan od najčešćih postupaka laserskih operacija oka u svijetu. Ova je metoda sigurna i učinkovita s vrlo malo nuspojava. Korištenjem vrhunske wavefront i femto-LASIK tehnologije u novije vrijeme dodatno su poboljšani rezultati ove metode. LASIK je izvrsna opcija za osobe koje žele brzi oporavak nakon zahvata.  

Kako se izvodi zahvat?

Metoda LASIK u našoj poliklinici uključuje upotrebu „excimer“ lasera tvrtke Alcon, lasera s najboljim rezultatima prema američkoj FDA. Ovim laserom se oblikuje rožnica i tako ispravlja dioptrija. Jedna smo od malobrojnih ustanova u Hrvatskoj u kojoj je moguće, uz ostale metode, napraviti „wavefront“ vođeni LASIK prema jedinstvenoj mjeri valne fronte Vašeg oka.

Za razliku od površinskih PRK postupaka, kod LASIK-a je prije korekcije dioptrije „excimer“ laserom potrebno napraviti tanki poklopac - lamelu ili flap rožnice koji se nakon tretmana laserom vraća na mjesto i služi kao prevoj nakon zahvata. To se danas radi na dva načina:

- femto-LASIK
- LASIK s mikrokeratomom

  • naši stručnjaci za LASIK preporučuju femto-LASIK metodu kod koje se za izradu poklopca rožnice koristi se dodatni laser. U Opto centru koristimo najnoviji iFS femtosekundni laser od 150 kHz tvrtke Johnson & Johnson VISION. Ova tehnologija dobila je naziv po iznimno kratkom trajanju laserskog impulsa od jedne kvadrilijuntine sekunde ili femtosekunde, što omogućuje precizniju i sigurniju izradu poklopaca u usporedbi s klasičnim mehaničkim mikrokeratomom zbog čega se naziva i „bladeless“ LASIK-om. Osim velikih mogućnosti prilagođavanja LASIK poklopaca, ova iLASIK tehnologija omogućuje laserski kontroliranu korekciju astigmatizma prije ili nakon operacija katarakte, ugradnju posebnih ICRS prstenova u rožnicu (eng. intracorneal ring segments) i drugo.
  • za klasični mehanički LASIK u našoj poliklinici koristimo One Use-Plus SBK mikrokeratom, vrstu brzopomičnih nožića. Značajka ovog mikrokeratoma tvrke MORIA je mogućnost izrade vrlo tankih planarnih poklopaca rožnice od 100 µm što je karakteristika femtosekundnih lasera. Prednost One Use Plus mikrokeratoma je bitno kraće vrijeme djelovanja na oko tijekom LASIK zahvata u odnosu na femto-LASIK.

Koji su rizici (nuspojave) LASIK-a?

Iako je LASIK nešto agresivniji od PRK postupka, svi postupci laserskog skidanja dioptrije spadaju među najsigurnije zahvate u medicini što potvrđuje i više od 30 milijuna LASIK zahvata napravljenih u svijetu. Ipak, postoji maleni rizik od ozbiljnih komplikacija, poput upala u ranom razdoblju nakon zahvata ili rizika od popuštanja rožnice zbog čega je iznimno važan temeljiti predoperativni pregled na kojem će se prepoznati mogući rizici te preporučiti najbolje rješenje za Vaše oči.

LASIK je metoda izbora za sve koji se žele slobodnije baviti svojim hobijima i sportskim aktivnostima te prestati biti ograničeni u izboru zanimanja. Većina pacijenata više neće imati potrebu za nošenjem naočala ili kontaktnih leća, a kod manjeg broja potreba za ovim pomagalima bit će svedena na najmanju moguću mjeru. Naši operateri će Vam na pregledu objasniti koji su rizici i kolika je učinkovitost svake od navedenih metoda za Vaše oči.

Cijene laserskih korekcija i trenutne popuste za predoperativne preglede te LASIK i PRK zahvate provjerite ovdje