Polutvrde ili mekane kontaktne leće

Tvrde i polutvrde kontaktne leće

Klasične tvrde leće izrađene su od PMMA materijala koji ne propušta kisik (Dk=0) te se danas rijetko koriste. Svoje mjesto ustupile su tvrdim plinopropusnim ili polutvrdim (eng. RGP – Rigid Gas permeable) kontaktnim lećama.

Materijali polutvrdih leća fleksibilniji su i propusniji za kisik od materijala PMMA tvrdih leća.

Za razliku od mekanih, polutvrde leće oblikom su manje i znatno pokretljivije što omogućuje bolju izmjenu suza i dodatnu opskrbu rožnice kisikom uz bolju kvalitetu vida u odnosu na mekane leće.

Polutvrde leće imaju brojne prednosti za zdravlje vaših očiju i jedini im je nedostatak početna neudobnost tijekom privikavanja. U našem laboratoriju proizvode se sve danas u svijetu dostupne vrste polutvrdih leća: standardne RGP leće za zdrave rožnice, te Rose K i skleralne leće za nepravilne rožnice.

Aplikacija ovih leća zahtijeva preciznu opremu te veću stručnost i iskustvo medicinskog tima nego aplikacija mekanih leća. Za sva pitanja slobodno se obratite u Očnu polikliniku OPTO CENTAR.

Mekane kontaktne leće

Zbog kratkog razdoblja privikavanja i mogućnosti povremenog nošenja, mekane leće su u današnje vrijeme vrlo popularan način korekcije refrakcijskih grešaka. Mogu se koristiti i povremeno za sportske aktivnosti poput skijanja. Prema učestalosti zamjene dijele se na godišnje i 6-mjesečne mekane leće, zatim leće za planiranu zamjenu (tromjesečne, mjesečne i dvotjedne) te jednokratne jednodnevne mekane leće koje se nose samo jedan dan i bacaju na kraju dana. Postoje i mekane leće u boji koje mogu promijeniti boju očiju (više na: kontaktne leće u boji)

udobne kontaktne leće iz Opto Centra.
udobne kontaktne leće iz Opto Centra.udobne kontaktne leće iz Opto Centra.
Naša preporuka: Primasoft mjesečne leće.
Naša preporuka: Primasoft mjesečne leće.Naša preporuka: Primasoft mjesečne leće.
Comfort dizajn s Boston EO plinopropusnim materijalom.
Comfort dizajn s Boston EO plinopropusnim materijalom.Comfort dizajn s Boston EO plinopropusnim materijalom.

Prema materijalu od kojeg su napravljene mekane kontaktne leće dijele se na hidrogelne i silikonske hidrogelne leće.

  • Standardne hidrogelne kontaktne leće izrađene su od hidrofilnih materijala s različitm sadržajem vode. Kod nositelja mekanih kontaktnih leća koji imaju probleme sa „suhim okom“ leće s nižim sadržajem vode djeluju povoljnije zbog manjeg isparavanja suza s njihove površine, dok su leće s više od 50% vode imaju najveću početnu udobnost. 
  • U posljednje vrijeme u režimu planirane zamjene te kod jednodnevnih leća prevladavaju tzv. silikonske hidrogelne (eng. silicone hydrogel) mekane kontaktne leće. Silikonska komponenta u materijalu omogućuje iznimno veliku propusnost kisika , no istovremeno može utjecati na smanjenje udobnosti pri nošenju i veće stvaranje lipidnih naslaga. Ove leće koriste se i kao terapijske leće za liječenje brojnih neinfektivnih bolesti rožnice.

Važno! Za zdravo nošenje svih vrsta kontakntih leća neophodna je stručna edukacija o pravilnom postavljanju leća kao i odabir načina održavanja leća prema preporuci specijalista za kontaktne leće.