Kontrola kratkovidnosti (miopije)

Kontrola kratkovidnosti sve je važniji dio brige za oči, posebno u mlađoj dobi. Danas postoje brojni načini, lijekovi i pomagala koji mogu usporiti ili zaustaviti rast minus dioptrije i kratkovidnih očiju. Jedino u OPTO CENTRU dostupni su vam svi, u svijetu priznati, načini kontrole kratkovidnosti.  Naši stručnjaci rado će vam preporučiti koji postupak je najbolji za vas ili vaše dijete.

Ako mislite da Vašem djetetu raste dioptrija, preporučujemo pregled vida i očiju za kontrolu kratkovidnosti (kontrola miopije) koji uključuje kompletni pregled sa skijaskopijom te IOL Master mjerenje aksijalne duljine očne jabučice . Klikom na TREBAM PREGLED ili PITAJTE DOKTORA rezervirajte svoj termin kod naših oftalmologa ili postavite pitanje o tretmanima kontrole kratkovidnosti.

Što je kratkovidnost?

Kratkovidnost ili miopija je refrakcijska pogreška oka kod koje se zrake svjetlosti lome i fokusiraju ispred mrežnice, umjesto točno na njoj, što uzrokuje zamagljen vid na daljinu. Najčešće se razvija već u djetinjstvu te napreduje sve do ranih 20-ih godina, a nerijetko i kasnije.

kratkovidnost.jpgispravljena_kratkovidnost.jpg

Što sve utječe na nastanak kratkovidnosti?

Genetika ima veliki utjecaj na nastanak kratkovidnosti kod djece. Ako je samo jedan roditelj kratkovidan vjerojatnost da će dijete također biti kratkovidno je 30%, a u slučaju da su oba roditelja kratkovidna taj postotak raste na 50%. Vjerojatnost većeg rasta oka i dioptrije također je veća kod djece kod kojih je kratkovidnost nastupila u ranijoj dobi zbog čega su važni redoviti očni pregledi u dječjoj dobi.
Osim genetike, uzrok nastanka kratkovidnosti može biti i prekomjeran rad na blizinu. U današnje digitalno doba većina ljudi, pa tako i djece, provodi nekoliko sati dnevno pred ekranima što predstavlja napor za oči te ubrzava rast kratkovidnosti.
S druge strane boravak na otvorenom ima povoljan učinak na nastanak kratkovidnosti. Brojna istraživanja pokazala su kako je kod djece koja provode više vremena na danjem svjetlu usporen nastanak i razvoj kratkovidnosti te da takva djeca dosežu manje razine kratkovidnosti. 

Zašto je kontrola kratkovidnosti važna?

Predviđa se da će do 2050. godine oko 50% svjetske populacije biti kratkovidno. Osim što su kratkovidne osobe ovisne o vidnim pomagalima (naočale ili kontaktne leće), rast očne jabučice povezan je i s brojnim bolestima očiju, poput degeneracije žute pjege, ablacije mrežnice, sive mrene i glaukoma.

Rizik od očnih bolesti za nisku, umjerenu i visoku kratkovidnost

  -0.50 do -3.00 D -3.00 do -6.00 D -6.00 D i više
GLAUKOM 1.6x ↑ 2.9x ↑ 2.9x ↑
SIVA MRENA 1.6x ↑ 2.6x ↑ 4.6x ↑
ABLACIJA MREŽNICE 3.2x ↑ 8.8x ↑ 12.6x ↑
DEGENERACIJA ŽUTE PJEGE 13.6x ↑ 73x ↑ 846x ↑

izvor: Haarman AEG, Enthoven CA, Tideman JWL, Tedja MS, Verhoeven VJM, Klaver CCW. The Complications of Myopia: A Review and Meta-Analysis. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2020 Apr 9;61(4):49.

Načini kontrole kratkovidnosti (miopije)

Kontrola kratkovidnosti (miopije) je naziv za skupinu tretmana i pomagala koji dokazano usporavaju rast kratkovidnosti kod djece. Kratkovidnost se tradicionalno ispravljala jednojakosnim naočalama ili kontaktnim lećama koje fokusiraju zrake svjetlosti na žutu pjegu. Takvim načinom korekcije postiže se oštar vid, no istraživanja su pokazala da ne utječu na usporavanje rasta kratkovidnosti. 

U očnoj poliklinici Opto centar redovito koristimo sve danas
priznate opcije za kontrolu kratkovidnosti: naočalne leće za korekciju kratkovidnosti, multifokalne kontaktne leće, noćne leće / ortokeratologiju te propisivanje posebnih doza atropinskih kapi. Važno je znati kako niti jedna danas poznata metoda ne može zaustaviti rast dioptrije i oka u 100% slučajeva – uspjeh navedenih metoda kreće se od 30 do 67%.

1. Naočalne leće

Nošenjem klasičnih jednojakosnih naočalnih leća postiže se oštra slika u središtu, dok se na periferiji zrake svjetlosti lome iza mrežnice zbog čega su izvan fokusa. Taj periferni defokus izaziva daljnji rast očne jabučice te posljedično i rast kratkovidnosti. Zbog toga sa standardnim jednojakosnim naočalama možemo ispraviti kratkovidnost, ali ne i usporiti njen rast.

 miopija.png

Naočalne leće za kontrolu kratkovidnosti (Essilor Stellest, Rodenstock MyCon) svojim posebnim dizajnom omogućuju fokusiranu sliku u središtu i na periferiji oka čime se usporava rast očne jabučice. U Hrvatskoj su dostupna dva dizajna ovih naočalnih leća: Essilor Stellest s HALT tehnologijom više od tisuću ugrađenih malenih leća unutar glavne leće te Rodenstock MyCon perifokalni dizajn za kontrolu miopije. Oba dizajna dostupna su u našoj optici - naši optičari imaju najduže iskustvo u ugradnji naočalnih leća za kontrolu kratkovidnosti u Hrvatskoj te im se slobodno možete obratiti.

Essilor_STELLEST.jpg rodenstock mycon.png
Essilor Stellest Rodenstock MyCon

2. Multifokalne kontaktne leće

Nekad su se multifokalne kontaktne leće koristile samo za starosnu dalekovidnost, no istraživanja su pokazala da  određene multifokalne leće mogu usporiti rast kratkovidnosti kod djece. Dizajnirane su tako da u svom središtu imaju korekciju potrebnu za oštar vid na daljinu, dok je na periferiji korekcija potrebna za vid na blizu. Takav dizajn omogućuje lom zraka svjetlosti točno na mrežnici u centru i na periferiji.

central distance oblik.png

Multifokalne leće mogu biti mekane jednodnevne ili mjesečne, kao na primjer Proclear multifocal ili Biofinity multifocal te tvrde plinopropusne RGP godišnje leće, poput multifokalnih leća Reclaim ili Essential.

Kontaktne leće pogodne su za djecu koja su aktivnija i bave se sportom, u situacijama u kojima nošenje naočala nije moguće te kod djece koja jednostavno ne žele nositi naočale. Propisivanju i nošenju leća važno je pristupiti ozbiljno. Iskustva naših i stranih stručnjaka pokazalo je da su, uz pravilnu edukaciju i podršku roditelja, i djeca u dobi već od 7 ili 8 godina dovoljno odgovorna za nošenje kontaktnih leća.

3. Noćne leće (Ortokeratologija)

Nošenje kontaktnih leća obično podrazumijeva stavljanje leća u oči preko dana te vađenje leća prije spavanja. Ortokeratologija se odnosi na posebne tvrde plinopropusne RGP leće, tzv. noćne leće koje se postavljaju na oči neposredno prije spavanja, a skidaju ujutro nakon buđenja. One tijekom noći nježno mijenjaju oblik rožnice što omogućuje oštar vid idućeg dana nakon što se leće izvade iz očiju.

Osim što omogućuju jasan vid preko dana bez potrebe za nošenjem naočala ili kontaktnih leća, noćne leće koristimo i za kontrolu kratkovidnosti. Istraživanja unatrag više od desetljeća pokazala su da način na koji noćne leće oblikuju rožnicu dovodi zrake svjetlosti u fokus u centru i na periferiji čime se usporava daljnji rast očne jabučice i dioptrije. U Opto centru već dugi niz godina koristimo Menicon Z Night noćne leće.

nocne_lece_ortokeratologija_1600.jpg

4. Atropin

Atropin u obliku kapi za oči već stoljećima se koristi za širenje zjenice oka i zaustavljanje akomodacije,  što nam pomaže pri pregledu očne pozadine i mjerenju dioptrije kod djece. U tu svrhu obično se koristi atropin veće koncentracije od 1%.

Atropin se osim za pregled oka već duži niz godina koristi i za kontrolu kratkovidnosti. Istraživanja su pokazala da niske koncentracije atropina (0,01% i 0,05%) mogu imati dobar učinak na usporavanje rasta očne jabučice i dioptrije uz manje nuspojava u usporedbi s većim koncentracijama (0,1% i više).  Kapanje atropina može se kombinirati i s drugim načinima kontrole kratkovidnosti (naočale, multifokalne leće, noćne leće) čime se može dodatno povećati učinak terapije.

Pregled prednosti i nedostataka najvažnijih rješenja za kontrolu kratkovidnosti (miopije):

RJEŠENJE PREDNOSTI NEDOSTACI
Naočalne leće za kontrolu kratkovidnosti (HALT Stellest, MyCon…)
 • za održavanje
 • bez poznatih zdravstvenih nuspojava
 • manje pogodne za sportske i druge aktivnosti
 • magljenje prilikom promjene temperature
Kontaktne leće za kontrolu kratkovidnosti / multifokalne KL (tvrde plinopropusne RGP ili mekane)
 • pogodne za aktivniji život i bavljenje sportom
 • šire vidno polje
 • bez magljenja prilikom promjene temperature
 • potrebno je redovito održavanje mjesečnih i godišnjih kontaktnih leća
 • zbog mogućnosti nastanka upala površine oka potrebna je edukacija za sigurno nošenje (polutvrde leće su sigurnije od mekanih, no imaju duži period privikavanja)
Ortokeratologija / noćne leće
 • ne nose se tijekom dana
 • široko vidno polje
 • pogodne za aktivan život i sportove
 • važnost suradnje kontaktologa i roditelja u edukaciji o održavanju leća zbog vecih rizika u odnosu na standardne kontaktne leće
Kapanje atropina
 • vrlo učinkovit kod koncentracija ≥ 0.05%
 • moguće ga je kombinirati s drugim načinima kontrole miopije
 • veća mogućnost nuspojava/utjecaja na vid na blizinu kod većih koncentracija
 • atropin je lijek i izdaje se samo na recept
 • ne ispravlja vid - potreba za nošenjem naočala i/ili leća

Ne postoji jedinstveni odgovor na pitanje koji je način korekcije kratkovidnosti najbolji za vas ili vaše dijete. Naši stručnjaci preporuku mogu dati tek nakon pregleda i uvida u parametre poput dobi djeteta, povijesti bolesti, načina života i slično. Slobodno nam se javite i upitajte što Vas zanima klikom na TREBAM PREGLED ili PITAJTE DOKTORA, te na broj telefona 01 4686544