Progresivne naočale

Progresivne ili multifokalne naočale su naočale koje omogućavaju oštar vid na svim udaljenostima. Ako ste do sada koristili dvoje naočala za razne udaljenosti ili zbog pojave dioptrije na blizu trebate još jedne, ovakve naočale su idealne jer sadrže postupni prijelaz između dioptrija za daljinu, srednju udaljenost i blizinu. Upravo taj lagani prijelaz između dioptrija omogućava visoku ugodu prilikom korištenja ovih naočala u svim situacijama našeg svakodnevnog života.

Naime, sposobnost akomodacije naše očne leće smanjuje se tijekom cijelog života, a nakon 40. godine života akomodacija dovoljno oslabi pa se počinju pojavljivati problemi sa izoštravanjem slike na blizinu. Ta pojava naziva se staračka dalekovidnost ili prezbiopija. Jedan od najboljih načina ispravljanja prezbiopije je upravo pomoću progresivnih naočala.

Progresivne naočale idealne su za sve osobe koje se bave za vid zahtjevnijim zanimanjima poput cjelodnevnog gledanja u računalo ili radom sa strankama, vozačima, ali i za svakoga tko želi imati oštar vid na svim udaljenostima sa samo jednim naočalama.

Zašto ne samo naočale za čitanje?
Zato što sa progresivnim naočalama možete vidjeti sve udaljenosti bez skidanja naočala ili gledanja preko njih.

Preciznost kao preduvjet funkcionalnih naočala
Kada su precizno ordinirane i ugrađene, progresivne naočale omogućuju prirodan i ugodan položaj glave pri radu na svim udaljenostima, bez potrebe za suvišnim pokretima.

Ugodan i jednostavan prijelaz od blizine preko srednje zone…
Ugodan i jednostavan prijelaz od blizine preko srednje zone…Ugodan i jednostavan prijelaz od blizine preko srednje zone…
Nova tehnologija trenutno osigurava bolji vid bez potrebe…
Nova tehnologija trenutno osigurava bolji vid bez potrebe…Nova tehnologija trenutno osigurava bolji vid bez potrebe…
Zona za blizinu optimizirana je da pruži široko polje vida…
Zona za blizinu optimizirana je da pruži široko polje vida…Zona za blizinu optimizirana je da pruži široko polje vida…
Varilux X series leće dizajnirane su tako da pružaju oštar…
Varilux X series leće dizajnirane su tako da pružaju oštar…Varilux X series leće dizajnirane su tako da pružaju oštar…

Kako odabrati progresiv koji bi mi najvise odgovarao? 
Odabrati idealan progresiv  traži stručnost, kvalitetu izrade i materijala kao i osoban pristup educiranog osoblja, a u obzir se uzimaju razni faktori - od zahtjeva vida i navika gledanja do dioptrije, preciznosti ugradnje i tipa okvira. Upravo zbog toga savjetujemo da odabir vrste progresivnih naočala prepustite stručnjacima koji će u dogovoru s Vama odabrati najbolje za Vas.

Najčešći mitovi o progresivnim naočalama

1. Otežana prilagodba
Kao i kod kupnje novih cipela ili vožnje novog auta, tako i kod progresivnih naočala postoji “vrijeme prilagodbe”. Međutim, ako su ordinirane i ugrađene kako treba, to je vrijeme prilagodbe znatno manje. Također, što je kvalitetnija vrsta progresivnih naočala ugrađena, to se na njih  lakše priviknuti.

2. Često skidanje naočala
Nosioci naočala za čitanje često se žale da stalno moraju skidati naočale ili gledati preko njih da bi vidjeli oštro na daljinu. S progresivnim naočalama taj problem ne postoji jer one daju oštru sliku na svim udaljenostima.

3. Moraju se nositi cijelo vrijeme
Ako mislite da svoje progresivne naočale morate nositi cijelo vrijeme, to nije istina. Ljudi koji imaju potrebu nositi naočale samo za rad na blizinu i srednju udaljenost (npr. čitanje, mobitel, računalo...) mogu nositi progresivne naočale samo za to, a zatim ih skinuti.

4. Previše su komplicirane za nošenje
Još jedan mit o progresivnim naočalama je da morate previše micati glavu gore-dolje i u čudne položaje da bi oštro vidjeli ili da je zona za gledanje na blizu jako uska. To se može dogoditi jedino ako  progresivne leće nisu precizno ugrađene ili je okvir premali.
Kada su precizno ordinirane i ugrađene, progresivne naočale omogućuju prirodan i ugodan položaj glave pri radu na svim udaljenostima, s minimalnim pokretima glave.

Progresivna leća sa optimalnom širinom kanala.
Progresivna leća sa optimalnom širinom kanala.Progresivna leća sa optimalnom širinom kanala.
Progresivna naočalna leća s uskim kanalom.
Progresivna naočalna leća s uskim kanalom.Progresivna naočalna leća s uskim kanalom.
Progresivna naočalna leća sa širokim kanalom, optimizirana…
Progresivna naočalna leća sa širokim kanalom, optimizirana…Progresivna naočalna leća sa širokim kanalom, optimizirana…

JESTE LI ZNALI?

Progresivne naočalne leće preporučljivo je koristiti već kod rane prezbiopije tj. kod osoba u kasnim tridesetima i ranim četrdesetima zbog toga što je razlika u dioptrijama za daljinu i blizinu još uvijek mala, stoga je faza prilagodbe puno kraća.