Bolesti žute pjege - makulopatije

Bolesti žute pjege - makulopatije

Pravilne linije i obrisi postali su valoviti i iskrivljeni? Imate dojam da gledate kao kroz vodu? Dođite na očni pregled jer možda nije riječ o slabijoj dioptriji, nego o promjeni u najvažnijem središnjem dijelu oka - žutoj pjegi.

Žuta pjega ili makula je središnji dio mrežnice na koji se fokusira slika predmeta kojeg gledamo. Zbog toga bolesti makule (makulopatije) jako utječu na vidnu oštrinu i kvalitetu vida što omogućuje njihovo rano otkrivanje jednostavnim testovima koje možete i sami izvesti (vidi Amslerov test). Najčešće makulopatije su degeneracija žute pjege,  dijabetička makulopatija te promjene žute pjege nastale kao posljedica začepljenja ili smanjenog dotoka krvi u žutu pjegu (vaskularne makulopatije).

Senilna degneracija žute pjege

Senilna makularna degeneracija (SMD ili ARMD od eng. age related macular degeneration) je postupno oštećenje oblika i funkcije žute pjege koje nastupa iza 50-te godine života. Ona je jedan od vodećih uzročnika gubitka centralne vidne oštrine u razvijenim zemljama. Simptomi su slab vid u središtu vidnog polja, npr. u rečenici koju čitaju nedostaju središnja slova, nejasno lice osobe koju gledaju, te iskrivljavanje inače ravnih predmeta poput okvira vrata, televizora i slično.

Degeneracija žute pjege ima dvije forme: suha i vlažna. Kod suhe forme promjene su spore i često se mogu otkriti i prije pojave simptoma na rutinskom pregledu očne pozadine ili OCT-u.

Liječenje

Iako ne postoji lijek za suhu degeneraciju žute pjege, neka istraživanja pokazala su povoljan učinak dodataka prehrani sa jakim antioksidantima poput luteina, zeaksantina, vitamina A, kurkume, cinka i drugih. 

Simptomi kod vlažne forme makularne degeneracije obično nastupaju naglo i kod njih je vrlo važno pravovremeno reagirati s liječenjem. Danas postoje vrlo učinkoviti lijekovi koji mogu zaustaviti promjene i često značajno popraviti oslabljeni vid primjenom direktno u oči (vidi: liječenje žute pjege).

Dijabetička makulopatija

Zbog povišene razine šećera u krvi dolazi do oštećana krvnih žila što rezultira nakupljanjem tekućine, bjelančevina i masnoća u mrežnici. Kada se to dogodi u centralnom dijelu mrežnice, tzv.makuli govorima o dijabetičkoj makulopatiji. Dijabetička makulopatija je načešći uzrok gubitka vida u dijabetičara.

Liječenje

Liječi se intravitrealnom primjenom anti-VEGF ili kortikosteroda te laserskom fotokoagulacijom.

Vaskularne makulopatije

Pod vaskularnom makulopatijom mislimo na nakupljanje tekućine, bjelančevima, masnoća i krvi u centralnom dijelu mrežnice, u makuli, uslijed začepljenja centralne vene mrežnice ili nekog od njezinih ogranaka („infarkt oka“). Budući da to rezultira zamagljenjem ili gubitkom vida potrebno je provesti liječenje intravitrealnom primjenom anti-VEGF ili kortikosteroida.

Za besplatne informativne konzultacije s našim specijalistima možete se naručiti na broj +385 1 4686 544 ili klikom na NARUČITE SE gore lijevo.