Bolesti žute pjege

Pravilne linije i obrisi postali su valoviti i iskrivljeni? Imate dojam da gledate kao kroz vodu? Dođite na očni pregled jer možda nije riječ o slabijoj dioptriji, nego o promjeni u najvažnijem središnjem dijelu oka - žutoj pjegi.

Žuta pjega ili makula je središnji dio mrežnice na koji se fokusira slika predmeta kojeg gledamo. Zbog toga bolesti makule (makulopatije) jako utječu na vidnu oštrinu i kvalitetu vida što omogućuje njihovo rano otkrivanje jednostavnim testovima koje možete i sami izvesti (vidi Amslerov test). Najčešće makulopatije su degeneracija žute pjege,  dijabetička makulopatija te promjene žute pjege nastale kao posljedica začepljenja ili smanjenog dotoka krvi u žutu pjegu (vaskularne makulopatije).

Senilna degneracija žute pjege

Senilna makularna degeneracija (SMD ili ARMD od eng. age related macular degeneration) je postupno oštećenje oblika i funkcije žute pjege koje nastupa iza 50-te godine života. Ona je jedan od vodećih uzročnika gubitka centralne vidne oštrine u razvijenim zemljama. Simptomi su slab vid u središtu vidnog polja, npr. u rečenici koju čitaju nedostaju središnja slova, nejasno lice osobe koju gledaju, te iskrivljavanje inače ravnih predmeta poput okvira vrata, televizora i slično.

Degeneracija žute pjege ima dvije forme: suha i vlažna. Kod suhe forme promjene su spore i često se mogu otkriti i prije pojave simptoma na rutinskom pregledu očne pozadine ili OCT-u.

Liječenje

Iako ne postoji lijek za suhu degeneraciju žute pjege, neka istraživanja pokazala su povoljan učinak dodataka prehrani sa jakim antioksidantima poput luteina, zeaksantina, vitamina A, kurkume, cinka i drugih. 

Simptomi kod vlažne forme makularne degeneracije obično nastupaju naglo i kod njih je vrlo važno pravovremeno reagirati s liječenjem. Danas postoje vrlo učinkoviti lijekovi koji mogu zaustaviti promjene i često značajno popraviti oslabljeni vid primjenom direktno u oči (vidi: liječenje žute pjege).

Različiti oct prikazi žute pjege.
Različiti oct prikazi žute pjege.Različiti oct prikazi žute pjege.
OCT mikroskopski presjek kroz žutu pjegu.
OCT mikroskopski presjek kroz žutu pjegu.OCT mikroskopski presjek kroz žutu pjegu.

Dijabetička makulopatija

Zbog povišene razine šećera u krvi dolazi do oštećana krvnih žila što rezultira nakupljanjem tekućine, bjelančevina i masnoća u mrežnici. Kada se to dogodi u centralnom dijelu mrežnice, tzv.makuli govorima o dijabetičkoj makulopatiji. Dijabetička makulopatija je načešći uzrok gubitka vida u dijabetičara.

Liječenje

Liječi se intravitrealnom primjenom anti-VEGF ili kortikosteroda te laserskom fotokoagulacijom.

Vaskularne makulopatije

Pod vaskularnom makulopatijom mislimo na nakupljanje tekućine, bjelančevima, masnoća i krvi u centralnom dijelu mrežnice, u makuli, uslijed začepljenja centralne vene mrežnice ili nekog od njezinih ogranaka („infarkt oka“). Budući da to rezultira zamagljenjem ili gubitkom vida potrebno je provesti liječenje intravitrealnom primjenom anti-VEGF ili kortikosteroida.

Za besplatne informativne konzultacije s našim specijalistima možete se naručiti na broj +385 1 4686 544 ili klikom na NARUČITE SE gore lijevo.

AntiVEGF protutijela za liječenje edema žute pjege.
AntiVEGF protutijela za liječenje edema žute pjege.AntiVEGF protutijela za liječenje edema žute pjege.
Shema dijabetičkog makularnog edema.
Shema dijabetičkog makularnog edema.Shema dijabetičkog makularnog edema.