Topografija rožnice

Pentacam / Oculyzer kamera

Preciznost je preduvjet za uspješno liječenje!

Pentacam i Oculyzer Scheimpflug kamere u poliklinici Opto Centar nezamjenjivi su uređaji za kvalitetnu dijagnostiku promjena na rožnici i drugim strukturama prednjeg dijela oka. Prikaz rožnice nastaje iz niza presjeka prednjeg dijela oka snimljenih kamerom iz svih smjerova. Ove snimke se matematički preklapaju na tzv. "Scheimpflug" principu te se kao rezultat dobije 3D model prednjeg segmenta oka. Na temelju dobivenog modela moguće je dobiti stvarne elevacijske prikaze rožnice, a moguće je izmjeriti i veličinu prednje očne sobice te gustoću očne leće. 

Ovi podaci danas su neophodni u predoperativnim pregledima za lasersko skidanje dioptrije kao i kod predoperativnog pregleda prije ugradnje fakičnih intraokularnih leća. Uz to, nezamjenjivi su u ranom otkrivanju i dugoročnom praćenju bolesti rožnice, poput keratokonusa, te pravodobno reagiranje takozvanim "crosslinking" postupkom očvršćivanja rožnice oka.

Oculyzer kamera koristi se i za izvođenje laserskih tretmana rožnice vođenih topografijom (eng. topoguided PRK / LASIK), samostalno ili u kombinaciji s drugim postupcima (vidi Atenski protokol). 

oculyzer_pentacam.jpg
Oculyzer Pentacam Scheimpflug kamera.

Zbog navedenih prednosti, danas se topografi rožnice koji rade na tzv. Placido principu projekcije kružnica na rožnicu oka koriste sve rjeđe. Placido rožnični topografi, poput uređaja Humphrey-Zeiss Atlas, mogu biti korisni kod zahtjevnih aplikacija kontaktnih leća.

Oculyzer Pentacam i placido sustav.
Oculyzer Pentacam i placido sustav.Oculyzer Pentacam i placido sustav.
OP Scheimpflug kamera snima rožnicu iz svih smjerova.
OP Scheimpflug kamera snima rožnicu iz svih smjerova.OP Scheimpflug kamera snima rožnicu iz svih smjerova.
Trodimenzionalna slika rožnice pomoću Pentacam kamere.
Trodimenzionalna slika rožnice pomoću Pentacam kamere.Trodimenzionalna slika rožnice pomoću Pentacam kamere.