Pregled vida za djecu

Pregledi vida u predškolskoj dobi iznimno su važni u sprječavanju nastanka slabovidnosti jer u toj dobi dolazi do punog razvoja vida.

Pregled vida predškolske djece s navršene 3 godine od 2015. godine obavezan je preventivni pregled u Republici Hrvatskoj. Testiranje vidne oštrine jednostavno se izvodi uz pomoć Lea standardiziranih tablica. Ukoliko se na testiranju pokaže kako je vidna oštrina na jednom oku slabija od 80% još uvijek ima dovoljno vremena da se do završetka razvoja vida u 7 godini života uz pravilan tretaman postigne puna vidna oštrina na oba oka.

Pregled očiju kod djece ili kompletni očni specijalistički pregled za djecu školske dobi, ne razlikuje se bitno od oftalmoloških pregleda kod odraslih. Sastoji se od pregleda vida uz pomoć Snellenovih tablica, te pregleda prednjeg i stražnjeg segmenta oka na procjepnoj svjetiljci. U sklopu pregleda se u pravilu kapaju kapi za širenje zjenica kako bi se objektivnom metodom utvrdila dioptrija (tzv. skijaskopija), nakon čega će dijete nekoliko sati imati zamućen vid.

Kod djece kod koje je primjećen rast dioptrije preporučuje se pregled vida za kontrolu kratkovidnosti (kontrola miopije) unutar kojega se, u dogovoru s roditeljem, odlučuje o  vrsti tretmana i pomagala koji bi mogli najučinkovitije dovesti do usporavanja rasta dioptrije. Neke od opcija za kontrolu kratkovidnosti su: naočalne leće, multifokalne kontaktne leće i noćne leće. Više o ovim tretmanima pročitajte na linku.

Za sva pitanja i narudžbe za ove i druge preglede, tretmane i pretrage u očnoj poliklinici slobodno nas kontaktirajte. Termin pregleda možete zakazati na TREBAM PREGLED ili postaviti pitanje na PITAJTE DOKTORA. Cijene možete pogledati ovdje.

Pregledi vida za djecu školske dobi
Pregledi vida za djecu školske dobiPregledi vida za djecu školske dobi
Uz određivanje dioptrije važan je i pregled oka
Uz određivanje dioptrije važan je i pregled okaUz određivanje dioptrije važan je i pregled oka