Multifokalne kontaktne leće

Postoje polutvrde i mekane multifokalne kontaktne leće. Razlikujemo dva osnovna tipa multifokalnih kontaktnih leća: simultane i translacijske.

  • Simultane multifokalne kontaktne leće imaju istodobno i zone za gledanje na blizinu i zone za gledanje na daljinu koncentrično smještene unutar vidnog polja. Razlikujemo centre near i centre distance simultane kontaktne leće, ovisno o tome je li se u središtu optičke zone nalazi zona za gledanje na blizinu ili daljinu. Mehanizam djelovanja ovih leća oslanja se isključivo na sposobnosti mozga da izabere i „izoštri“ objekt na jednoj udaljenosti i zanemari druge udaljenosti. Simultani princip koriste sve mekane leće zbog njihove male pokretljivosti na rožnici.
  • Kod translacijskih leća (engl. translating ili alternating lenses) zona za gledanje na blizinu nalazi se na donjoj polovici leće, dok se zona za gledanje na daljinu nalazi centralno i iznad. Uvjet za translacijski efekt je da leća mora biti pomična na oku. Zbog toga translacijske leće mogu biti samo polutvrde kontaktne leće.

Jedan od osnovnih nedostataka ovog tipa leća pojavljuje se u slučaju da se leća zaokrene pri čemu dolazi do neželjenih promjena dioptrijske jačine. Ovaj nedostatak uklonjen je novim dizajnom u kojem se kombinira translacijski i simultani dizajn. Primjer ovakvog dizajna su dva vodeća multifokalnih dizajna tvrdih plinopropusnih kontaktnih leća: ESSential i Reclaim RGP multifocal.

Monovid

Danas postoji još jedan način primjene mekanih leća nazvan monovid (eng. monovision). Na jedno oko, uglavnom dominantno, stavlja se leća s dioptrijom za gledanje na daljinu. Na drugo oko stavlja se leća s drugačijom dioptrijom za gledanje na blizinu. Većina autora navodi uspješnost od oko 50-70 % osoba s metodom monovida kod kontaktnih leća. Postoji i modificirani monovid s multifokalnom lećom na jednom oku te tzv. hibridni monovid kada se na jedno oko stavlja „centre distance“, a na drugo „centre near“ multifokalna kontaktna leća. Najveće nedostatke ovakvog načina nošenja kontaktnih leća predstavljaju problemi u noćnoj vožnji, smanjen doživljaj prostornosti i slabija osjetljivost kontrasta.

Naša preporuka: ESSential RGP Multifocal polutvrde leće.
Naša preporuka: ESSential RGP Multifocal polutvrde leće.Naša preporuka: ESSential RGP Multifocal polutvrde leće.
Jedinstvene reclaim multifokalne polutvrde kontaktne leće.
Jedinstvene reclaim multifokalne polutvrde kontaktne leće.Jedinstvene reclaim multifokalne polutvrde kontaktne leće.
Reclaim - vratite kotač vremena unatrag.
Reclaim - vratite kotač vremena unatrag.Reclaim - vratite kotač vremena unatrag.

Kako monovid zapravo funkcionira kod kontaktnih leća, laserskog skidanja dioptrije te operacija mrene, pogledajte na:

Edukativna animacija "Starosna dalekovidnost ili prezbiopija"