Kako se operira mrena?

Operaciju katarakte, odnosno zahvat uklanjanja sive mrene, u našem očnom centru izvode vodeći hrvatski operateri ultrazvučnom PHACO metodom na najsuvremenijim uređajima. Zahvati se odvijaju u ugodnom okruženju u operacijskom dijelu poliklinike odvojenom od ambulanti i laserskog centra.

Ugledni član našeg kirurškog tima je i prof. dr. sc. Miro Kalauz, jedan od najpoznatijih kirurga za operaciju mrene u Hrvatskoj. Ugrađujemo isključivo premium intraokularne leće vodećih svjetskih proizvođača (Alcon, Zeiss, AMO, Bausch & Lomb). Ukoliko vas zanima kako su operaciju mrene doživjeli naši pacijenti kliknite na iskustva naših pacijenata.

Tijek zahvata

Zahvat uklanjanja očne mrene je bezbolan i odvija se u lokalnoj anesteziji samo uz pomoć kapljica.

Operater obavlja cijeli zahvat u sterilnim uvjetima promatrajući prednji dio oka kroz poseban operacijski mikroskop. Nakon što se na rožnici napravi rez manji od 3 mm, ukloni se prednji dio ovojnice leće koja se naziva kapsula. Ultrazvučna sonda PHACO uređaja zatim usitnjava zamućenu leću i uklanja je iz oka.

Kroz isti rez se uz pomoć posebnog instrumenta unutar kapsule umjesto stare leće postavi nova intraokularna leća čija je jakost ranije određena na predoperativnom pregledu.

Iskustvo operatera naročito dolazi do izražaja kod pravilnog centralnog smještanja leće u kapsulu. Dobra centracija nužan je preduvjet za uspješnu ugradnju multifokalnih intraokularnih leća.

U velikoj većini slučajeva na kraju zahvata nije potrebno stavljati šav budući da se rez sam zatvara.

1. ultrazvučna phaco emulzifikacija zamućene leće.
1. ultrazvučna phaco emulzifikacija zamućene leće.1. ultrazvučna phaco emulzifikacija zamućene leće.
2. savitljiva IOL smjesti se unutar ovojnice leće.
2. savitljiva IOL smjesti se unutar ovojnice leće.2. savitljiva IOL smjesti se unutar ovojnice leće.
3. ugrađena intraokularna leća u stražnjoj sobici oka.
3. ugrađena intraokularna leća u stražnjoj sobici oka.3. ugrađena intraokularna leća u stražnjoj sobici oka.

Nakon zahvata

Nakon kraćeg boravka u prostorijama poliklinike nakon zahvata pacijent odlazi kući. U dogovoru s operaterom, na operirano oko se stavlja prevoj ili se preporučuju zaštitne naočale kako bi se oko zaštitilo od vanjskih utjecaja. Iznimno je važno slijedeći dan doći na kratki kontrolni pregled kod operatera te stavljati kapi i masti koje se dobiju nakon zahvata prema preporuci.

U prvih mjesec dana nakon zahvata nemojte trljati oči i dizati teške predmete!

Oporavak u danima nakon zahvata je vrlo brz, a njegova dužina u prvom redu ovisi o tvrdoći uklonjene leće i stanju endotela rožnice. U prvim tjednima nakon zahvata moguća je prolazna osjetljivost na svjetlo i dodir, a operirani slobodno mogu gledati televiziju, čitati i raditi manje naporne kućanske poslove. Naočale za čitanje obično se određuju mjesec dana nakon zahvata, osim u slučaju ugrađenih multifokalnih intraokularnih leća.

Rizici kod operacije mrene

Operacija katarakte spada među najsigurnije zahvate u medicini. Ipak, postoji malena mogućnost nastanka ozbiljnih komplikacija od kojih je na prvom mjestu upala unutar oka. Ova mogućnost je danas uz primjenu suvremenih profilaktičnih postupaka iznimno malena, no još uvijek je glavni razlog zbog kojega se ne preporučuje istovremeni zahvat na oba oka.

Najvažniji simptom upale je bol u prvim danima i tjednima nakon zahvata, pa je iznimno važno doći na dogovorene kontrolne preglede nakon zahvata kako bi se odmah moglo započeti s liječenjem.

Pojava sekundarne mrene moguća je nekoliko mjeseci nakon zahvata. Ona nastaje zbog prerastanja stanica preko stražnje kapsule leće što može zamutiti vid. Sekundarna mrena se jednostavno rješava beskontaktnim YAG laserskim tretmanom. U Opto centru raspolažemo najsuvremenijim aparatom Nidek YC-200 za YAG laser kapsulotomiju, YAG laser iridotomiju te SLT zahvate za smanjenje vrijednosti očnog tlaka.

Trifokalna IOL zeiss at lisa.
Trifokalna IOL zeiss at lisa.Trifokalna IOL zeiss at lisa.
Trifokalne leće omogućuju gledanje na tri udaljenosti.
Trifokalne leće omogućuju gledanje na tri udaljenosti.Trifokalne leće omogućuju gledanje na tri udaljenosti.
Alcon acrysof restor multifokalna intraokularna leća (IOL).
Alcon acrysof restor multifokalna intraokularna leća (IOL).Alcon acrysof restor multifokalna intraokularna leća (IOL).
Filter za štetni dio plavog spektra oponaša prirodnu leću.
Filter za štetni dio plavog spektra oponaša prirodnu leću.Filter za štetni dio plavog spektra oponaša prirodnu leću.
Oblik ruba IOL sprečava nastanak sekundarne mrene.
Oblik ruba IOL sprečava nastanak sekundarne mrene.Oblik ruba IOL sprečava nastanak sekundarne mrene.
Akomodativna iol djelomično oponaša prirodnu akomodaciju.
Akomodativna iol djelomično oponaša prirodnu akomodaciju.Akomodativna iol djelomično oponaša prirodnu akomodaciju.