Jednojakosne naočalne leće

Jednojakosna naočalna leća ima istu dioptriju preko čitave površine. Koristi se za korekciju "jednostavnih" refrakcijskih grešaka kao što su kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam.

Kako napreduje tehnologija, tako napreduju i naočalne leće. U prošlosti su naočalne leće bile izrađivane isključivo od stakla. Zbog toga je naziv stakla za naočale još uvijek uvriježen iako su stakleni materijali danas vrlo rijetki. 

Danas se većina naočala izrađuje od tehnološki visokorazvijenih plastičnih materijala. Današnje naočalne leće su laganije, ne lome se tako brzo poput staklenih leća, te mogu biti obrađene s filterom kako bi zaštitile oči od štetnog ultraljubičastog zračenja.

  • Polikarbonatne naočalne leće su otporne na udarce te su dobar odabir za ljude koji obično sudjeluju u sportskim aktivnostima, rade u okolini u kojoj se njihove naočale mogu lako ogrebati ili slomiti, te za djecu koja mogu lako pasti i ogrebati naočale. Polikarbonatne leće također pružaju zaštitu od ultraljubičastog zračenja.
  • Trivex naočalne leće su napravljene od novije plastike sa sličnim karakteristikama kao i polikarbonatne leće. Lakše su, tanje, otporne na udarce, te za razliku od polikarbonatnih leća mogu rezultirati boljom vidnom oštrinom kod nekih ljudi.
  • Naočalne leće visokog indeksa loma mogu biti različitih indeksa loma. Što je veći indeks loma naočalna leća je tanja i sukladno tome estetski puno prihvatljivija za osobe sa visokim dioptrijskim vrijednostima.
Iznimno veliki izbor dioptrijskih i sunčanih okvira
Iznimno veliki izbor dioptrijskih i sunčanih okviraIznimno veliki izbor dioptrijskih i sunčanih okvira
Naši optičari pomoći će vam svojim savjetom
Naši optičari pomoći će vam svojim savjetomNaši optičari pomoći će vam svojim savjetom
Prodajni prostor optike u prizemlju ispod poliklinike
Prodajni prostor optike u prizemlju ispod poliklinikeProdajni prostor optike u prizemlju ispod poliklinike

Općenito se preporučuje da sve naočalne leće a osobito naočalne leće sa visokim indeksom loma imaju na sebi doradu sa antirefleksnim slojem. Razlog tome je što je odbljesak svjetlosti na lećama visokog indeksa loma znatno jači od leća sa manjim indeksom loma te značajnije utječe na oštrinu vida.

  • Asferične naočalne leće se razlikuju od tipičnih naočalnih leća koje su sferične (zaobljene) po obliku. Asferične naočalne leće napravljene su od različitih stupnjeva zakrivljenosti po površini što leći omogućava da bude tanja i plosnatija od drugih leća.
  • Fotoosjetljive naočalne leće u svom sastavu imaju fotoosjetljive molekule koje reagiraju na UV zračenja. Navedene leće reagiraju na način da se ovisno o količini UV zraka leće potamnjuju a kako opada količina UV zračenja poprimaju svjetliji ton odnosno postaju prozirne.

Idealne su za sve osobe koje žele zaštitu od UV zračenja te optimalnu zaštitu od blještanja u gotovo svakoj situaciji. U većini slučajeva ove leće se isporučuju u tri boje, sivoj smeđoj i zelenoj.