Fotoosjetljive leće

Fotoosjetljive (fotosenzibilne) naočalne leće tamnjenjem reagiraju na UV zrake. Koriste ih osobe kojima često "smeta svjetlo" te osobe koje ne žele nositi sunčane i dioptrijske naočale odvojeno

Fotoosjetljive leće zatamnjuju se do određenog postotka što ovisi o vrsti fotoosjetljive tehnologije, materijalu bazne leće, temperaturi zraka i dr. Najčešće su sive, zelene i smeđe boje. Najnovije generacije fotoosjetljivih organskih leća u idealnim uvijetima mogu potamniti do oko 90% (postotak zatamljenja klasičnih sunčanih naočala) dok u prozirnom stanju postotak zatamljenja iznosi manje od 10%. S obzirom da fotoosjetljive leće reagiraju na UV zračenja, a vjetrobransko staklo automobila zaustavlja većinu UV zraka, ove će leće u automobilu tamniti znatno slabije nego u vanjskoj okolini.

Navedenim lećama je do potpunog zatamljenja odnosno posvjetljenja potrebno određeno vrijeme reakcije. Prilikom naglog i kratkotrajnog povećanja intenziteta svjetlosti moguće je da izostane reakcija fotoosjetljivih molekula odnosno da reakcija ne bude dovoljno brza. Isti slučaj se događa i prilikom naglog smanjenja intenziteta svjetlosti. Vrijeme reakcije mjeri se u minutama i sa svakom novom generacijom fotoosjetljivih leća vrijeme reakcije se skraćuje.