Predoperativni pregled

Predoperativni pregled

Zdrave oči najvažniji su preduvjet za uspješan i siguran laserski zahvat. Zato u Opto centru poklanjamo iznimnu pažnju temeljitom pregledu prije zahvata. Za predoperativni pregled možete se naručiti klikom na besplatne konzultacije ili predoperativni pregled, pozivom na +3851 4686544 ili osobnim dolaskom. Računajte kako ćete na pregledu provesti 90 do 180 minuta te da ćete zbog širokih zjenica nakon pregleda oko 3 h vidjeti slabije.

POSTUPCI:

 • provjera Vaše trenutno propisane dioptrije na naočalama ili kontaktnim lećama
 • Objektivno određivanje dioptrije s uskim zjenicama na autorefraktokeratometru.
 • IC mjerenje veličine zjenice – osobe s vrlo velikim zjenicama i zahtjevnim dioptrijama nisu dobri kandidati za lasersku korekciju.
 • Mjerenje subjektivne oštrine Vašeg vida.
 • Provjera dominantnog oka
 • Pregled prednjeg očnog segmenta, stanja ruba vjeđa i suznog filma (TBUT, Schirrmer...), kao i "bježanja oka".
 • Mjerenje očnog tlaka
 • Mjerenje debljine rožnice te prednje i stražnje površine rožnice Scheimpflug Pentacam kamerom.
 • Kod graničnih nalaza debljina rožnice mjeri se i ultrazvučnom metodom
 • pregled očne pozadine (fundus oka) sa širenjem zjenica* na kojem će se provjeriti očni živac, žuta pjega, krvne žile te periferija mrežnice
 • Mjerenje "wavefront" aberacija uz pomoć Allegro Analyzer-a (prema protokolu temeljenom na rezultatima istraživanja)
 • Objektivno određivanje dioptrije sa širokim zjenicama (skijaskopija)
 • ovisno o nalazu, oftalmolog Vam može ordinirati i dodatne pretrage

*Važno: u sklopu predoperativnog pregleda za LASIK i PRK postupke potrebno je proširiti zjenice zbog temeljitog pregleda očne pozadine. Nekoliko sati nakon širenja zjenica oštrina vida je slabija te se ne preporučuje upravljanje automobilom.

Konzultacija s liječnikom uključuje detaljnu raspravu s Vašim operaterom o Vašim očekivanjima, prednostima i rizicima (nuspojavama) te planiranom ishodu te savjetima o kontrolama i ponašanju nakon zahvata.

Ukoliko redovito nosite kontaktne leće za predoperativni pregled/konzultaciju nije potrebna pauza u nošenju kontaktnih leća. Međutim, računajte da je 1 do 3 tjedna prije samog zahvata (ovisno o vrsti leća) neophodno prestati s njihovim nošenjem kako bi se rožnica vratila u svoj prvobitni oblik!

Trenutne popuste za predoperativne preglede te LASIK i PRK zahvate provjerite ovdje!

 

dr.Adrian Lukenda, ravnatelj Očne poliklinike Opto Centar
dr. sc. Adrian Lukenda, ravnatelj Očne poliklinike Opto Centar

 

SAVJETI NAKON ZAHVATA:

 1. Pročitajte ili neka vam netko pomogne pročitati barem završni dio nalaza vašeg oftalmologa kako bi bili sigurni da kapate prave kapi te da niste "prečuli" preporuku na zadnjem pregledu ili kontroli.
 2. Dobro se odmorite i naspavajte! Pružite svom tijelu priliku da se što brže oporavi.
 3. Pokušajte izbjegavati zadimljene prostorije ili prostore s kemijskim isparenjima. Preporučuje se izbjegavati i pretjerano prašnjave prostore.
 4. Ne idite nikuda bez sunčanih naočala. Mnogi pacijenti su neko vrijeme izuzetno osjetljivi na svjetlo. Oni najosjetljiviji prvih nekoliko dana naočale mogu nositi i u zatvorenim prostorima.
 5. Izbjegavajte doticati vjeđe rukama i nemojte umivati oči prvih nekoliko dana. Obavezno operite ruke prije kapanja. To je jednostavna higijenska mjera, no pomaže smanjiti rizik od infekcije.
 6. Suhoća očiju česta je u prvo vrijeme nakon LASIK i PRK zahvata. Koristite otopinu za vlaženje koju Vam je prepisao liječnik koliko je god često potrebno. Preporučuju se umjetne suze bez konzervansa u jednokratnim dozama.
 7. Nemojte samostalno dodavati tablete ili kapi onima koje vam je propisao liječnik. Ako ste u dvojbi ili imate bilo kakvih pitanja javite se svom operateru. Većini će biti drago što ste ih pitali, a ne radili "na svoju ruku".

Uživajte u oporavku! Svakoga dana uživajte u novoj jasnoći i njenom poboljšavanju. I čestitajte si na Vašoj hrabrosti i dosljednosti da si poboljšate kvalitetu života dobrim vidom.