Što je crosslinking i kako se izvodi?

Što je crosslinking i kako se izvodi?

Cross-linking je u posljednjih 10 godina postao jedina dokazano sigurna metoda za zaustavljanje napredovanja keratokonusa, pelucidne marginalne degeneracije i drugih ektazija rožnice. Uspješnost i sigurnost cross linking-a već dugi niz godina potvrđuju rezultati naših oftalmologa s velikim iskustvom u primjeni ove metode.

Cross-linking označava stvaranje dodatnih veza između kolagenih vlakana od kojih je građena rožnica. Ovo umrežavanje nastaje djelovanjem pažljivo kontroliranog ultraljubičastog zračenja na rožnicu prethodno "natopljenu" riboflavinom.  Riboflavin, poznatiji kao vitamin B2, pritom pomaže u stvaranju novih veza procesom fotooksidacije ujedno štiteći dublje strukture oka. Slično stvaranje veza nastaje i tijekom prirodnog starenja rožnice zbog čega je napredovanje keratokonusa vrlo rijetko kod pacijenata starijih od 40 godina.

Naručite se

Zakažite termin pregleda ili pretrage na broj

01 4686 544

ili rezervirajte termin online

  • DA, želim da me se kontaktira na upisane podatke u svrhu naručivanja. Ovim dajem privolu Očnoj poliklinici OPTO CENTAR, Zagreb, za obradu mojih osobnih podataka iz ovog obrasca u svrhu naručivanja, prihvaćam Pravila o privatnosti i zaštiti podataka, te izjavljujem da sam na navedenoj stranici upoznat(a) sa svojim pravima u vezi zaštite osobnih podataka.

  • zatvori

Pitajte doktora

Polja označena zvjezdicom (*) su obavezna.

  • DA, želim da me se kontaktira na upisane podatke u svrhu odgovaranja na upit. Ovim dajem privolu Očnoj poliklinici OPTO CENTAR, Zagreb, za obradu mojih osobnih podataka iz ovog obrasca u svrhu odgovaranja na upit, prihvaćam Pravila o privatnosti i zaštiti podataka, te izjavljujem da sam na navedenoj stranici upoznat(a) sa svojim pravima u vezi zaštite osobnih podataka.

  • zatvori

Može se primjeniti i u kombinaciji s površinskim laserskim tretmanima (PRK) kod rožnica sumnjivih na keratokonus te iznimno za korekciju vidne oštrine kod osoba s keratokonusom (Atenski protokol). Naši oftalmolozi rado će Vas osobno informirati o svim danas u svijetu dostupnim mogućnostima liječenja keratokonusa na informativnim konzultacijama u našoj poliklinici.