Keratokonus - konačno dobre vijesti

 • Stišćete oči kako bi bolje vidjeli predmete  u daljini?
 • Preosjetljivi ste na svjetlo?
 • Često trljate oči
 • Obišli ste više ordinacija u potrazi za pravom dioptrijom?

Moguće je da imate keratokonus, degenerativnu bolest rožnice za koju danas u Opto Centar poliklinici postoje kvalitetna i trajna rješenja u otkrivanju i liječenju keratokonusa.

Kako se i kad se keratokonus dijagnosticira?

Keratokonus se najčešće dijagnosticira u adolescentskoj dobi. Za sada je poznato kako ima nasljednu genetsku podlogu zbog čega se preporučuje napraviti Pentacam snimanje rožnice i kod mlađih članova uže obitelji.

Najraniji oblici keratokonusa mogu se korigirati:

 • običnim naočalama
 • posebnim tvrdim plinopropusnim kontaktnim lećama Rose K
 • jednostavnim ili kombiniranim cross-linking postupcima 
Keratokonus
KeratokonusKeratokonus
Kolagen rožnice kod keratokonusa
Kolagen rožnice kod keratokonusaKolagen rožnice kod keratokonusa
Kolagen rožnice nakon cross-linkinga
Kolagen rožnice nakon cross-linkingaKolagen rožnice nakon cross-linkinga

Cross-linking dokazana metoda za zaustavljanje napredovanja keratokonusa

Cross-linking je postao jedina dokazano sigurna metoda za zaustavljanje napredovanja keratokonusa, pelucidne marginalne degeneracije i drugih ektazija rožnice. 

Cross-linking označava stvaranje dodatnih veza između kolagenih vlakana od kojih je građena rožnica. Ovo umrežavanje nastaje djelovanjem pažljivo kontroliranog ultraljubičastog zračenja na rožnicu prethodno "natopljenu" riboflavinom.  Riboflavin, poznatiji kao vitamin B2, pomaže u stvaranju novih veza procesom fotooksidacije ujedno štiteći dublje strukture oka.

Slično stvaranje veza nastaje i tijekom prirodnog starenja rožnice zbog čega je napredovanje keratokonusa vrlo rijetko kod pacijenata starijih od 40 godina.

Koliko je cross-linking siguran?

Cross-linking je trenutačno jedini učinkoviti, minimalno invanzivni tretman učvršćivanja rožnice. Višegodišnje iznimne rezultate u primjeni ove metode naši liječnici mogu zahvaliti suradnji s jednim od izumitelja iste - profesorom Theom Seilerom s Instituta za refraktivnu kirurgiju IROC u Zurichu.

 • Cross-linkingom se uklanja površni sloj rožnice
 • Površni sloj rožnice se obnovi nakon 2-3 dana
 • Nakon zahvata potrebne su redovite kontrole i kapanje propisanih kapi kako bi se na vrijeme spriječila eventualna infekcija ili zamućenje vida tijekom oporavka rožnice
 • Primjenom ove metode, izlaganje struktura oka UV zračenju je manje nego izlaganje tijekom npr. jednodnevne šetnje u planinama

Naši oftalmolozi ponudit će  vam najbolja i najsigurnija rješenja

Naručite se za konzultacije za crosslinking zahvate ili pregled za keratokonus u našoj Opto Centar poliklinici jer vam možemo ponuditi najbolja i najsigurnija rješenja za otkrivanje i liječenje keratokonusa.