Skidanje velike dioptrije - fakične leće

Ako osoba nije kandidat za lasersko skidanje dioptrije zbog prevelike dioptrije ili pretanke rožnice, dioptriju je moguće trajno ispraviti i ugradnjom intraokularnih leća i to fakičnih leća koje se ugrađuju ispred prirodne leće ili zamjenom prirodne leće umjetnom. Fakične leće ugrađuju se do oko 50. godine života, nakon čega se više preporučuje zamjena prirodne očne leće umjetnom. 

Skidanje dioptrije ugradnjom dodatne (fakične) leće

Leće koje su ugrađuju ispred prirodne leće nazivaju se fakične leće od grčke riječi "phacos" koja označava prirodnu očnu leću. Koriste se uglavnom kod jako kratkovidnih osoba. Prednost postupaka ugradnje fakičnih leća u odnosu na zamjenu prirodne leće je zadržavanje prirodne akomodacije leće pri gledanju na blizinu. Predviđene su kao trajno rješenje za dioptriju do operacije mrene, a ukoliko pacijent želi, mogu se i izvaditi iz oka. 

Zbog kvalitete vida i sigurnosti danas se u vodećim centrima u svijetu najviše koriste Visian ICL leće tvrtke Staar surgical (niže). Povremeno se još koriste takozvane "iris-claw" leće poput Verisyse / Veriflex fakičnih leća koje se poput štipaljke postavljaju na šarenicu oka. Ipak, način fiksiranja iris-claw leća za šarenicu i potreba za općom anestezijom razlozi su zašto se visokokratkovidne osobe sve češće odlučuju za ugradnju Visian ICL leća. 

Visian icl fakična leća.
Visian icl fakična leća.Visian icl fakična leća.
Visian icl smještena između šarenice i očne leće.
Visian icl smještena između šarenice i očne leće.Visian icl smještena između šarenice i očne leće.
Fakična leća verisyse na šarenici oka.
Fakična leća verisyse na šarenici oka.Fakična leća verisyse na šarenici oka.
laserska iridotomija prije ugradnje Verisyse leće
laserska iridotomija prije ugradnje  Verisyse lećelaserska iridotomija prije ugradnje  Verisyse leće

Visian ICL- intraokularna kolamerna leća

Visian ICL (eng. Implantable collamer lens) švicarske tvrtke STAAR Surgical danas je najčešće korištena vrsta fakičnih intraokularnih leća za trajnu korekciju dioptrije. Koristi se za korekciju visoke krakovidnosti (do 20 dioptrija), atigmatizma (do 6 dioptrija) te dalekovidnosti kod osoba u dobi od 21 do 45 godina. Kod osoba starijih od 50 godina, preporučljivije je korigirati dioptriju zahvatom zamjene očne leće. Visian ICL se također koriste i kod osoba sa srednjom kratkovidnošću koje zbog tanke rožnice, suhog oka ili velikih zjenica nisu bile kandidati za lasersko skidanje dioptrije.
Ugrađuje se iza šarenice oka i neposredno ispred prirodne leće zbog čega mehanizam akomodacije pri gledanju na blizinu ostaje netaknut. Iako je predoperativno potrebno napraviti detaljan pregled te obaviti druge pripreme sam zahvat je, u rukama vještog i iskusnog operatera, vrlo jednostavan. Postupak je vrlo sličan operaciji mrene, no bez uklanjanja prirodne leće. Vid se vrlo brzo vraća i zadovoljavajući je već neposredno nakon zahvata.

O tome je li ovaj zahvat pogodan za Vas, kao i o njegovim prednostima i nedostacima u odnosu na druge načine korekcije dioptrije najbolje ćete saznati na predoperativnim konzultacijama / pregledu.

Skidanje dioptrije zamjenom očne leće

Zamjena prirodne leće s umjetnom ili CLE (eng. clear lens exchange) je zahvat identičan PHACO operaciji mrene. Razlika je samo u tome što se CLE izvodi kada je prirodna leća uredne prozirnosti. Prije zahvata važno je podrobno se informirati kod operatera o mogućim rizicima ove metode.

Treba imati na umu kako će pri ugradnji jednojakosne intraokularne leće na mjesto prirodne leće biti potrebne naočale za čitanje.

Kombinirani zahvati - bioptics

U Opto Centru, prema potrebi, izvodimo i kombinirane zahvate skidanja dioptrije. Pritom se kombiniraju LASIK i PRK zahvati s zahvatima ugradnje leća. Ova kombinacija postupaka naziva se bioptics i korisna je za skidanje kompliciranih dioptrija kod osoba koje ne mogu nositi kontaktne leće ili naočale.