Skidanje velike dioptrije - fakične leće

Skidanje velike dioptrije - fakične leće

Iako je ispravljanje dioptrije laserom najčešći oblik refrakcijske kirurgije, nije pogodan za sve pacijente. Ukoliko osoba nije kandidat za lasersko skidanje dioptrije zbog prevelike dioptrije ili pretanke rožnice, dioptriju je moguće korigirati i ugradnjom intraokularnih leća. Kod osoba sa zahtjevnim dioptrijama koje ne mogu nosti kontaktne leće ili naočale, laserski postupci na rožnici mogu se kombinirati s ugradnjom leća (eng. bioptics). 

Skidanje dioptrije ugradnjom dodatne (fakične) leće

Leće koje su ugrađuju ispred prirodne leće nazivaju se fakične leće. Prednost postupaka ugradnje fakičnih leća u odnosu na zamjenu prirodne leće je zadržavanje prirodne akomodacije leće pri gledanju na blizinu.

Najduža su iskustva s takozvanim "iris-claw" lećama poput Verisyse / Veriflex leća za izrazito kratkovidne osobe. Ove leće postavljaju se na šarenicu oka. Predviđene su kao trajno rješenje do operacije mrene, a ukoliko pacijent želi, mogu se i izvaditi iz oka. Ipak, način fiksiranja iris-claw leća za šarenicu i potreba za općom anestezijom razlozi su zašto se visokokratkovidne osobe sve češće odlučuju za ugradnju Visian ICL u stražnju te Cachet leća u prednju očnu sobicu.

Visian ICL- intraokularna kolamerna leća

Visian ICL (eng. Implantable collamer lens) švicarske tvrtke STAAR Surgical danas je najčešće korištena vrsta fakičnih intraokularnih leća za trajnu korekciju dioptrije. Koristi se za korekciju visoke krakovidnosti (do 20 dioptrija), atigmatizma (do 6 dioptrija) te dalekovidnosti kod osoba u dobi od 21 do 45 godina. Kod osoba starijih od 50 godina, preporučljivije je korigirati dioptriju zahvatom zamjene očne leće. Visian ICL se također koriste i kod osoba sa srednjom kratkovidnošću koje zbog tanke rožnice, suhog oka ili velikih zjenica nisu bile kandidati za lasersko skidanje dioptrije.
Ugrađuje se iza šarenice oka i neposredno ispred prirodne leće zbog čega mehanizam akomodacije pri gledanju na blizinu ostaje netaknut. Iako je predoperativno potrebno napraviti detaljan pregled te obaviti druge pripreme sam zahvat je, u rukama vještog i iskusnog operatera, vrlo jednostavan. Postupak je vrlo sličan operaciji mrene, no bez uklanjanja prirodne leće. Vid se vrlo brzo vraća i zadovoljavajući je već neposredno nakon zahvata.

O tome je li ovaj zahvat pogodan za Vas, kao i o njegovim prednostima i nedostacima u odnosu na druge načine korekcije dioptrije najbolje ćete saznati na predoperativnim konzultacijama / pregledu.

Acrysof Cachet

Intraokularna leća Acrysof Cachet dizajnirana je za ispravljanje srednje i visoke kratkovidnosti (od -6,00 do -16,50 Dsph). Leća je prvi put predstavljena prije 10 godina i do danas je pokazala vrlo dobre rezultate. Osim točnosti, karakterizira je sigurnost uz neophodne redovite godišnje kontrole mjerenja endotelnih stanica rožnice.
Ove leće ugrađuju se u prednju sobicu oka ispred šarenice. Zbog toga osobe koje nemaju prezbiopiju mogu čitati na blizu bez potrebe za dodatnim naočalama. Ovaj zahvat značajno je manje složen od, primjerice, rutinske operacije mrene budući da nema potrebe za uklanjanjem mrene.
O Cachet lećama i drugim načinima skidanja dioptrije možete se informirati na besplatnim informativnim konzultacijama ili na kompletnom predoperativnom pregledu kod naših oftalmologa.

Skidanje dioptrije zamjenom očne leće

Zamjena prirodne leće s umjetnom ili CLE (eng. clear lens exchange) je zahvat identičan PHACO operaciji mrene. Razlika je samo u tome što se CLE izvodi kada je prirodna leća uredne prozirnosti. Prije zahvata važno je podrobno se informirati kod operatera o mogućim rizicima ove metode.

Treba imati na umu kako će pri ugradnji jednojakosne intraokularne leće na mjesto prirodne leće biti potrebne naočale za čitanje.

Kombinirani zahvati - bioptics

U Opto Centru, prema potrebi, izvodimo i kombinirane zahvate skidanja dioptrije. Pritom se kombiniraju LASIK i PRK zahvati s zahvatima ugradnje leća. Ova kombinacija postupaka naziva se bioptics i korisna je za skidanje kompliciranih dioptrija kod osoba koje ne mogu nositi kontaktne leće ili naočale.