Intraokularne leće

Intraokularne leće (IOL) ugrađuju se u oko umjesto prirodne zamućene leće (operacija mrene) ili bistre leće (refrakcijska zamjena leće ili clear lens exchange - CLE). U sklopu refrakcijske kirurgije IOL se može ugraditi i ispred šarenice oka (fakične leće za korekciju velikih dioptrija).

U Očnoj poliklinici OPTO CENTAR ugrađujemo isključivo najbolje modele leća vodećih i dokazanih svjetskih proizvođača, poput leća tvrtki Alcon, Zeiss, Johnson & Johnson Vision, Rayner, Bausch & Lomb i drugih. Leće koje ugrađujemo tijekom operacije katarakte ili refrakcijske zamjene leće mogu biti jednožarišne, jednojakosne s produženim fokusom i multifokalne:

  • Jednožarišne (monofokalne, jednojakosne) IOL omogućuju odličan vid na daljinu. Dostupne su u asfernim i sfernim dizajnima. U Opto Centru najčešće koristimo leće s posebnim materijalom koji blokira štetno UV svjetlo te štetan dio plavog svjetle (tzv. žute leće s filterom za plavo svjetlo). Intraokularne leće s asferičnom dizajnom omogućuju jasniji vid i u uvjetima slabijeg svjetla zbog smanjenja aberacijskih grešaka oka (vidi; wavefront aberacije). Nakon ugradnje jednojakosnih intraokularnih leća potrebno je nositi naočale za čitanje (vidi i: monovid).

 

Ugrađena refrakcijska intraokularna leća
Ugrađena refrakcijska intraokularna lećaUgrađena refrakcijska intraokularna leća
Difrakcijska i refrakcijska multifokalna IOL
Difrakcijska i refrakcijska multifokalna IOLDifrakcijska i refrakcijska multifokalna IOL
Površina difrakcijske multifokalne IOL
Površina difrakcijske multifokalne IOLPovršina difrakcijske multifokalne IOL
Multifokalna difrakcijska iol s filterom za plavo svjetlo
Multifokalna difrakcijska iol s filterom za plavo svjetloMultifokalna difrakcijska iol s filterom za plavo svjetlo
Površina difrakcijske multifokalne IOL
Površina difrakcijske multifokalne IOLPovršina difrakcijske multifokalne IOL
  • Jednojakosne IOL s produženim fokusom (EDOF) omogućuju odličan vid na daljinu, ali i na srednjoj udaljenosti na 60 cm od oka bez korištenja naočala. Za sitna slova i čitanje na 40 cm najčešće će vam ipak biti potrebne naočale. U Opto centru ugrađujemo leće vodećih proizvođača i izumitelja ove tehnologije: Johnson & Johnson Vision te Rayner. 
  • Multifokalne (višežarišne) IOL različitim dizajnima oponašaju akomodaciju prirodne leće prije nastupa prezbiopije kako bi nakon zahvata mogli doro vidjeti i na blizinu, a ne samo na daljinu. Princip rada ovih leća sličan je multifokalnim kontaktnim lećama, a cilj im je, nakon operacije mrene, čim više smanjiti ovisnost o naočalama za čitanje prilikom rada na blizinu. Za uspješnu ugradnju multifokalnih leća nužno je precizno mjerenje jakosti IOL (vidi biometrija:laserska i UZV) prije zahvata, Scheimpflug topografija te precizan središnji smještaj IOL za što je presudna vještina operatera.
  • Torične jednožarišne ili višežarišne IOL su nova generacija cilindričnih intraokularnih leća koje, osim uobičajene sferne dioptrije, ispravljaju i astigmatizam. Naime, astigmatizme manje od 0,75 dioptrija moguće je u većini slučajeva korigirati pravilnim pristupom operativnom zahvatu, dok se veći astigmatizmi korigiraju ugradnjom toričnih IOL.
Trifokalna IOL zeiss at lisa.
Trifokalna IOL zeiss at lisa.Trifokalna IOL zeiss at lisa.
Trifokalne leće omogućuju gledanje na tri udaljenosti.
Trifokalne leće omogućuju gledanje na tri udaljenosti.Trifokalne leće omogućuju gledanje na tri udaljenosti.
Alcon acrysof restor multifokalna intraokularna leća (IOL).
Alcon acrysof restor multifokalna intraokularna leća (IOL).Alcon acrysof restor multifokalna intraokularna leća (IOL).
Filter za štetni dio plavog spektra oponaša prirodnu leću.
Filter za štetni dio plavog spektra oponaša prirodnu leću.Filter za štetni dio plavog spektra oponaša prirodnu leću.
Oblik ruba IOL sprečava nastanak sekundarne mrene.
Oblik ruba IOL sprečava nastanak sekundarne mrene.Oblik ruba IOL sprečava nastanak sekundarne mrene.
Akomodativna iol djelomično oponaša prirodnu akomodaciju.
Akomodativna iol djelomično oponaša prirodnu akomodaciju.Akomodativna iol djelomično oponaša prirodnu akomodaciju.

Postoje dvije osnovne skupine multifokalnih IOL:

  • Difraktivne intraokularne leće danas su sve popularnije zbog dobre vidne oštrine na blizinu i daljinu. U poliklinici OPTO CENTAR najbolje rezultate postižemo s difrakcijskim IOL Zeiss AT LISA i AcrySof ReSTOR koje imitiraju vidnu oštrinu koju postiže prirodna leća na različim udaljenostima. Zeiss AT LISA je trifokalna difrakcijska leća koja omogućuje osjetno bolju vidnu oštrinu na tri udaljenosti. Najnovija žuta trifokalna AcrySof IQ PanOptix leća postiže bolju vidnu oštrinu na blizinu, srednju udaljenost i daljinu uz pomoć inventivnog dizajna površina leće s filterom za štetno plavo svjetlo.
  • Refraktivne multifokalne intraokularne leće djeluju na sličnom principu kao i multifokalne simultane kontaktne leće. Primjer je refraktivna ReZoom leća s tri zone koje istovremeno omogućuju vid na blizinu, srednju udaljenost i na daljinu.
  • TECNIS Symfony i Synergy nove su generacije difraktivnih leća koje koriste EDOF princip produžene žarišne udaljenosti (fokusa) kako bi omogućila dobar vid na svim udaljenostima. Ove leće pokazale su se iznimno uspješnima te se sve više koriste kod osoba koje žele imati što veću slobodu od nošenja naočala.
amo_symfony_multifokalna_iol.jpg
Symfony multifokalna leća s produženim fokusom 

Svakako Vam preporučujemo da odluku o izboru intraokularne leće donesete u dogovoru s Vašim kirurgom na pregledu u našem očnom centru.