Intraokularna leća (IOL)

Intraokularna leća (IOL) je umjetna leća koja se implantira u oko. Najčešće se koristi kao zamjena za zamućenu očnu leću tijekom operacije mrene. Može se koristiti i u cilju ispravljanja visoke dioptrije kao oblik refraktivne kirurgije (operativna zamjena leće).

Postoje dvije osnovne vrste intraokularnih leća. Tvrde IOL napravljene su od PMMA materijala, imaju odlična optička i biološka svojstva, ali zahtijevaju i veći rez i šavove tijekom operacije te se danas ugrađuju samo iznimno. Mekane (savitljive) leće napravljene su od većinom od silikona ili akrilnog materijala. Mogu se implantirati u oko uz znatno manji rez koji nije potrebno šivati. 

mekane lece tecnis-multifocal opto centar.jpgZa razliku od prirodne leće, zakrivljenost umjetne leće u oku se ne može prilagođavati pri gledanju na različitim udaljenostima (vidi: akomodacija). Standardne jednojakosne IOL omogućuju dobar vid na daljinu, ali ostaje potreba za naočalama za rad na blizinu. U novije rješenje za problem vida na različitim udaljenostima ponudile su nove multifokalne i difraktivne intraokularne leće.