Liječenje - intravitrealne injekcije

U Opto Centru za liječenje bolesti žute pjege primjenjujemo lijekove u oko kao najučinkovitiji način liječenja. U tu svrhu koristimo takozvane intravitrealne injekcije. Na ovaj način moguće je izravno u oko primijeniti različite lijekove: antibiotike, kratko i dugodjelujuće  kortikosteroide i anti-VEGF preparate. Postupak primjene vrlo je kratak i jednostavan, no mora se odvijati u sterilnim uvjetima u operacijskoj dvorani. Računajte na važne postoperativne kontrole prema preporuci naših oftalmologa.

Osim injekcija u oko, navedene bolesti žute pjege se u određenim slučajevima liječe i primjenom lasera, direktno ili uz pomoć tvari osjetljivih na svjetlo (fotodinamska terapija).

Anti-VEGF preparati

Anti-VEGF lijekovi (poznati pod nazivima poput aflibercept i sl.) sadrže protutijela koja sprečavaju rast nezdravih krvnih žila ispod mrežnice oka koje se javljaju kod osoba koje imaju nereguliranu šećernu bolest, začepljenje krvne žile u oku ili promjene u centru vida povezane s dobi ili s kratkovidnošću. Cilj je spriječiti i/ili smanjiti krvarenje kao i nakupljanje tekućine u centru vida te na taj način pokušati zaustaviti pogošanje vida ili ga čak i poboljšati.  Lijek se u oku zadražava 6-8 tjedana pa je ponekad potrebna i višekratna primjena lijeka.

Dugo djelujući kortikosteroid za liječenje žute pjege.
Dugo djelujući kortikosteroid za liječenje žute pjege.Dugo djelujući kortikosteroid za liječenje žute pjege.
Primjena dugodjelujućeg kortikosteroida.
Primjena dugodjelujućeg kortikosteroida.Primjena dugodjelujućeg kortikosteroida.
Protutijelo protiv vegf.
Protutijelo protiv vegf.Protutijelo protiv vegf.
Anti-vegf protutijela za liječenje edema žute pjege.
Anti-vegf protutijela za liječenje edema žute pjege.Anti-vegf protutijela za liječenje edema žute pjege.
OCT prikaz debljine makule.
OCT prikaz debljine makule.OCT prikaz debljine makule.

Dugodjelujući kortikosteroid

Dugodjelujući kortikosteroidi primjenjuju se u osoba kod kojih je došlo do pogoršanja vida zbog začepljenja vena i posljedičnog nakupljanja tekućine u centru vida te kod dijabetičke makulopatije. Cilj im je smanjiti otok u centru vida i poboljšati vid. Lijek se zadržava u oku 4-6 mjeseci pa su, kad postoji potreba za višekratnom primjenom lijeka, razmaci između davanja duži.

Za besplatne informativne konzultacije s našim specijalistima možete se naručiti na broj +385 1 4686 544 ili klikom na NARUČITE SE gore lijevo.