Liječenje - intravitrealne injekcije

Liječenje - intravitrealne injekcije

U Opto Centru za liječenje bolesti žute pjege primjenjujemo lijekove u oko kao najučinkovitiji način liječenja. U tu svrhu koristimo takozvane intravitrealne injekcije. Na ovaj način moguće je izravno u oko primijeniti različite lijekove: antibiotike, kratko i dugodjelujuće  kortikosteroide i anti-VEGF preparate. Postupak primjene vrlo je kratak i jednostavan, no mora se odvijati u sterilnim uvjetima u operacijskoj dvorani. Računajte na važne postoperativne kontrole prema preporuci naših oftalmologa.

Osim injekcija u oko, navedene bolesti žute pjege se u određenim slučajevima liječe i primjenom lasera, direktno ili uz pomoć tvari osjetljivih na svjetlo (fotodinamska terapija)

Anti-VEGF preparati

Anti-VEGF lijekovi (poznati pod nazivima poput aflibercept i sl.) sadrže protutijela koja sprečavaju rast nezdravih krvnih žila ispod mrežnice oka koje se javljaju kod osoba koje imaju nereguliranu šećernu bolest, začepljenje krvne žile u oku ili promjene u centru vida povezane s dobi ili s kratkovidnošću. Cilj je spriječiti i/ili smanjiti krvarenje kao i nakupljanje tekućine u centru vida te na taj način pokušati zaustaviti pogošanje vida ili ga čak i poboljšati.  Lijek se u oku zadražava 6-8 tjedana pa je ponekad potrebna i višekratna primjena lijeka.

Dugodjelujući kortikosteroid

Dugodjelujući kortikosteroidi primjenjuju se u osoba kod kojih je došlo do pogoršanja vida zbog začepljenja vena i posljedičnog nakupljanja tekućine u centru vida te kod dijabetičke makulopatije. Cilj im je smanjiti otok u centru vida i poboljšati vid. Lijek se zadržava u oku 4-6 mjeseci pa su, kad postoji potreba za višekratnom primjenom lijeka, razmaci između davanja duži.

Za besplatne informativne konzultacije s našim specijalistima možete se naručiti na broj +385 1 4686 544 ili klikom na NARUČITE SE gore lijevo.