Info kutak

Načini ispravljanja dioptrije za odredjenu dob

Djeci se vid može ispraviti ako se pravodobno ide na pregled, a kod adolescenata dioptriju možete ispraviti uvođenjem leća. Nakon 20. pa sve do 40. godine možete vid ispravljati lećama ili naočalama.

DJEČJA DOB - PREGLEDOM

Većina zdrave djece mlađe od 3 godine je blago dalekovidna, no dioptrija uglavnom nestaje do 4. godine života. Unatrag nekoliko godina, u Hrvatskoj je u obavezan pregled vida kod djece u dobi od 4 godine u cilju ranog otkrivanja i sprječavanja nastanka slabovidnosti. Ako se slabovidnost otkrije u toj dobi, izlječenje je moguće čak u 90 posto slučajeva.

ADOLESCENTI - UVOĐENJEM LEĆA

Odgovornoj djeci s odgovarajućom podrškom roditelja mogu se nakon 9. godine, osim naočala, preporučiti i kontaktne leće, u prvom redu tvrde plinopropusne koje su ujedno i najzdravije za dječje oči. Kod djece kojima izrazito raste dioptrija danas se u svijetu i u Hrvatskoj sve češće ordiniraju i takozvane, noćne leće, koje mogu usporiti ili zaustaviti rast dioptrije kod oko 40 posto.

OD 20 DO 40 GODINA - NA IZBOR

I u ovoj dobi naočale i kontaktne leće predstavljaju tradicionalne i najčešće načine ispravljanja dioptrije. Kod ljudi kod kojih je ona stabilna najmanje dvije godine, može se korigirati i operativno, laserskom refrakcijskom kirurgijom ili ugradnjom leća.

IZNAD 40 GODINA - KOREKCIJA PREZBIOPIJE

Danas postoje deseci ili čak stotine različitih načina ispravljanja prezbiopije ili starosne dalekovidnosti. Prezbiopija se najčešće korigira nošenjem multifokalnih, odnosno progresivnih, naočalnih i kontaktnih leća. Danas se nošenje progresivnih i radnih naočala te multifokalnih kontaktnih leća preporučuje i ljudima u ranim 40-im godinama koje dosta vremena provode za računalom ili elektroničkim uređajima.

STARIJI OD 65 - NOVA LEĆA

Od operativnih tehnika, laserska korekcija dioptrije koristi se obično uz tehniku takozvanog monovida, pri čemu se na jednom oku ispravlja dioptrija za gledanje na daljinu, a na drugom za blizinu. Nakon 50-te godine života, akomodacija očne leće je najčešće toliko oslabila da je najčešća operativna metoda korekcije dioptrije zamjena prirodne leće umjetnom lećom, koja poput naočala i leća, može biti s jednom dioptrijom ili multifokalna. Ovaj zahvat je gotovo identičan postupku uklanjanja sive mrene, koja se pojavljuje kod većine starijih od 65 godina. 

 

Cijeli  članak dr. Lukende pročitati na: 24sata.hr