Info kutak

Međunarodni cross-linking tečaj u Zagrebu

Krajem ožujka u Zagrebu je održan tečaj Sekcije za kontaktne leće Hrvatskog oftalmološkog i optometrijskog društva pod nazivom "Treating Corneal Diseases with Corneal Cross-Linking (CXL)". Gost predavač bio je profesor Farhad Hafezi sa Sveučilišta u Ženevi i Sveučilišta Južna Kalifornija u Los Angelesu. Profesor Hafezi je jedan od vodećih stručnjaka u području liječenja bolesti rožnice oka crosslinking postupkom što potvrđuju uspješni kongresi "International CXL Experts' Meeting" koje organizira svake godine u Švicarskoj s drugim uglednim stručnjacima, poput oca crosslinking-a Theo Seilera i drugih. Ovaj jednostavan i učinkovit postupak već se duže od desetljeća koristi za očvršćivanje slabih rožnica kod bolesti poput keratokonusa i jatrogenih ektazija rožnice.

Na tečaju se okupilo više od 100 oftalmologa iz Hrvatske i susjednih zemalja. U prvom dijelu tečaja profesor Hafezi prikazao je osnovne principe i tehnike izvođenja crosslinking-a te iskustva s radom zaklade "Light for Sight". Zakladu je osnovao prije 8 godina zajedno sa svojom suprugom Nikki Hafezi s ciljem pravovremenog prepoznavanja i sprečavanja gubitka vida uzrokovanog keratokonusom kod starije djece i adolescenata, što još uvijek predstavlja značajan problem u Hrvatskoj i u svijetu. U drugom dijelu tečaja upoznao je polaznike s rezultatima najnovijih istraživanja. Tako su prikazani ohrabrujući rezultati kliničkih istraživanja liječenja teških infekcijskih upala rožnice korištenjem crosslinking-a, postupak koji je danas poznatiji pod kraticom PACK-CXL. Uz, od ranije poznati utjecaj hormonskih promjena u trudnoći na rožnicu i vid, polaznicima su bili zanimljivi i novi dokazi o mogućem utjecaju spolnih hormona i disfunkcije štitne žlijezde na slabljenje rožnice.

Na slici: dr. sc. Adrian Lukenda, gđa. Nikki Hafezi, dr. Ksenija Ćuruvija Opačić i profesor Farhad Hafezi na tečaju u hotelu Dubrovnik u Zagrebu