Info kutak

Svjetski dan vida u OPTO CENTRU

Iskoristite besplatne oftalmološke preglede

Obilježavanje Svjetskog dana vida 13.10. prilika je da vam skrenemo pažnju na zdravlje Vaših očiju. Svakih nekoliko godina, bez obzira što ne osjećate smetnje vida, potrebno je otići na pregled očiju - posebno ako ste stariji od 40 godina.
Prvih 10 facebook-ovaca koji se, u četvrtak 13.10. od 13:10 sati nadalje, osvrnu na Svjetski dan vida kratkim komentarom na našem facebook profilu Optika i poliklinika Opto centar biti će nagrađeni jednim od sljedećih pregleda po izboru:

1. kompletni specijalistički pregled oka
2. predoperativni pregled za lasersku korekciju dioptrije
3. pregled za naočale
4. pregled za kontaktne leće

U komentaru navedite za koji pregled ste zainteresirani. Prijavljene ćemo kontaktirati u narednim danima te dogovoriti termin odabranog pregleda u periodu od 3 tjedna.

Zdravlje očiju treba čuvati i kontrolirati jer je prevencija bitan dio očuvanja dobrog vida i najbolja obrana od podmuklih bolesti koje se mogu razviti a da u početku ne osjećate nikakve smetnje. Svakako redovito odlazite na kontrole naočala ili kontaktnih leća koje nosite.

Evo nekoliko razloga zašto je dobro napraviti pregled vida i očiju:

1. Oko kao prozor u stanje cijelog organizma 

Specijalističkim pregledom oka mogu se otkriti prvi znakovi mnogih bolesti poput povišenog krvnog tlaka, šećerne bolesti i drugog. Nalaz otekline očnog živca može biti prvi znak različitih bolesti i zbivanja u mozgu, poput tumora, krvarenja ili upalnih stanja

2. Potencijalne opasnosti u unutrašnjosti oka

Tijekom godina u očima se postupno razvijaju degenerativne promjene, posebno kod kratkovidnih osoba. Ove promjene u većini su slučajeva bezopasne i potrebno ih je samo redovito pratiti. Međutim, ukoliko primjetite naglo povećanje plivajućih mutnina i bljeskova ili „zavjesu“ javite se oftalmologu čim prije jer to može biti znak opasnog odvajanja mrežnice oka.


3. Glaukom – tihi kradljivac vida

Ukoliko se glaukom ne otkrije i ne počne liječiti na vrijeme, može doći do nepovratnih oštećenja živčanih vlakana u oku što u konačnici može dovesti do gubitka vida. Mjerenje očnog tlaka je vrlo brza i praktična metoda otkrivanja glaukoma, ali osobe s glaukomom mogu imati i uredan očni tlak. Zbog toga je važno napraviti kompletan očni pregled u sklopu kojega će se pregledati očna pozadina s očnim živcem.

4. Sindrom suhog oka

Osobe iznad 40 godina često može smetati prekomjerno suzenje ili osjećaj suhog oka koji su česti simptomi „sindroma suhog oka“. Pravilno postavljanje dijagnoze i odgovarajuća terapija mogu značajno ublažiti ili odgoditi smetnje na duže vrijeme.

5. Prezbiopija – staračka dalekovidnost

Prezbiopija nije opasna po vid, no problemi s gledanjem na blizinu zahvaćaju sve osobe starije od 45 godina. Razlog tome je slabljenje akomodacije zbog smanjene elastičnosti očne leće. Postoje brojni neoperativni i operativni načini ispravljanja staračke dalekovidnost, no preporuka je svakako odluku o načinu korekcije koji je najbolji za vaše oči i vaš stil života donijeti na očnom pregledu.

Za sve informacije slobodno nas kontaktirajte.