Info kutak

Svjetski dan vida u Opto Centru

Briga o vidu na prvom mjestu

Povodom Svjetskog dana vida želimo Vam skrenuti pozornost na akciju i inicijativu  Svjetske zdravstvene organizacije #MakeVisionCount.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko polovice svjetske populacije, uključujući djecu, žive u gradovima; do 2050. gotovo 70% će živjeti u urbanim sredinama kojima dominiraju  urbani koncentrirani krajolici koji transformiraju način na koji naša djeca vide svijet.

"Prosječno" dijete ovog stoljeća živi u visokom stambenom kompleksu, prevozi se na većinu aktivnosti (uključujući i školu) i provodi sve veće vrijeme u zatvorenom prostoru gledajući televiziju i  igrajući se ili koristeći pametni telefon. Bilo kako bilo, vrijeme koje djeca provode na otvorenom je ograničeno, a kao posljedicu donosi izravne  izazove s obzirom na zdravlje očiju današnje mladeži.

 U 2010, nešto više od 28% svjetske populacije bilo je pogođeno kratkovidnošću ili miopijom. Predviđa se da će se taj postotak do 2020. godine povećati na 34% a do 2050 čak do 50%. Kratkovidost se najčešće pojavljuje u djetinjstvu i posljedica je neusklađenosti između duljine očne jabučice i optičke snage oka, što dovodi do toga da se zrake svjetlosti fokusiraju ispred mrežnice što uzrokuje zamagljen vid. Kratkovidnost se u djetinjstvu najčešće ispravlja pomoću naočala ili kontaktnih leća, a kasnije i operativno laserskom korekcijom dioptrije ili ugradnjom leća u oko. Međutim, budući da osnovni mehanizam povećanja duljine oko očiju korekcijom dioptrije nije riješen, rast oka se nastavlja i u mladoj i odrasloj dobi zbog čega su nužni redoviti pregledi očiju. Ovi pregledi su posebno važni i zato jer postoji i zlokobna strana kratkovidnosti: kod srednje kratkovidnosti veće od -3.00 dioptrije, a posebno kod visoke kratkovidnosti iznad -6.00 dioptrija, povećava se rizik od ozbiljnih prijetnji, uključujući i odvajanje retine, kataraktu i glaukom. Iako još uvijek ne postoji lijek protiv kratkovidnosti, rast kratkovidnosti moguće je kod dijela mladih osoba zaustaviti ili usporiti uz pomoć posebnih noćnih kontaktnih leća (više na nocne lece ortokeratologija) ili kapi.

 Pozivamo i Vas da se priključite ovoj inicijativi te prevencijom i redovnom kontrolom vodite brigu o zdravlju očiju vaše djece.

 Kontaktirajte nas još danas i zakažite svoj termin za pregled.

kontakt