Info kutak

Svjetski dan vida u Opto Centru

Briga o vidu na prvom mjestu

Povodom Svjetskog dana vida želimo Vam skrenuti pozornost na akciju i inicijativu  Svjetske zdravstvene organizacije #MakeVisionCount.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko polovice svjetske populacije, uključujući djecu, žive u gradovima; do 2050. gotovo 70% će živjeti u urbanim sredinama kojima dominiraju  urbani koncentrirani krajolici koji transformiraju način na koji naša djeca vide svijet.

"Prosječno" dijete ovog stoljeća živi u visokom stambenom kompleksu, prevozi se na većinu aktivnosti (uključujući i školu) i provodi sve veće vrijeme u zatvorenom prostoru gledajući televiziju i  igrajući se ili koristeći pametni telefon. Bilo kako bilo, vrijeme koje djeca provode na otvorenom je ograničeno, a kao posljedicu donosi izravne  izazove s obzirom na zdravlje očiju današnje mladeži.

 U 2010, nešto više od 28% svjetske populacije bilo je pogođeno kratkovidnošću ili miopijom. Predviđa se da će se taj postotak do 2020. godine povećati na 34% a do 2050 čak do 50%. Kratkovidost se najčešće pojavljuje u djetinjstvu i posljedica je neusklađenosti između duljine očne jabučice i optičke snage oka, što dovodi do toga da se zrake svjetlosti fokusiraju ispred mrežnice što uzrokuje zamagljen vid. Kratkovidnost se u djetinjstvu najčešće ispravlja pomoću naočala ili kontaktnih leća, a kasnije i operativno laserskom korekcijom dioptrije ili ugradnjom leća u oko. Međutim, budući da osnovni mehanizam povećanja duljine oko očiju korekcijom dioptrije nije riješen, rast oka se nastavlja i u mladoj i odrasloj dobi zbog čega su nužni redoviti pregledi očiju. Ovi pregledi su posebno važni i zato jer postoji i zlokobna strana kratkovidnosti: kod srednje kratkovidnosti veće od -3.00 dioptrije, a posebno kod visoke kratkovidnosti iznad -6.00 dioptrija, povećava se rizik od ozbiljnih prijetnji, uključujući i odvajanje retine, kataraktu i glaukom. Iako još uvijek ne postoji lijek protiv kratkovidnosti, rast kratkovidnosti moguće je kod dijela mladih osoba zaustaviti ili usporiti uz pomoć posebnih noćnih kontaktnih leća (više na www.opto-centar.hr/nocne-lece-ortokeratologija) ili kapi.

 Pozivamo i Vas da se priključite ovoj inicijativi te prevencijom i redovnom kontrolom vodite brigu o zdravlju očiju vaše djece.

 Kontaktirajte nas još danas i zakažite svoj termin za pregled.

http://www.opto-centar.hr/kontakt