Poliklinika

Liječenje žute pjege

Žuta pjega ja sastavni dio svakog oka i mjesto najjasnijeg vida.

Žuta pjega ili makula je središnji dio mrežnice na koji se fokusira slika predmeta kojeg gledamo. Zbog toga bolesti makule (makulopatije) utječu na vidnu oštrinu i kvalitetu vida. Važno je obratiti pažnju na simptome poput zamagljenog vida ili izobličenih linija te potražiti stručnu pomoć u liječenju žute pjege.

Najčešće makulopatije su:

1. degeneracija žute pjege

2. dijabetička makulopatija

3. te promjene žute pjege nastale kao posljedica začepljenja ili smanjenog dotoka krvi u žutu pjegu (vaskularne makulopatije)

Degeneracija žute pjege i simptomi

Senilna makularna degeneracija je postupno oštećenje oblika i funkcije žute pjege koje nastupa iza 50-te godine života. Ona je jedan od vodećih uzročnika gubitka centralne vidne oštrine.

Simptomi su slab vid u središtu vidnog polja, nejasno lice osobe koju gledate, te iskrivljavanje inače ravnih predmeta poput okvira vrata, televizora i slično.

Degeneracija žute pjege ima suhu i vlažnu formu

Kod suhe forme promjene su spore i često se mogu otkriti i prije pojave simptoma na rutinskom pregledu očne pozadine ili OCT-u.

Liječenje degeneracije žute pjege

Iako ne postoji lijek za suhu degeneraciju žute pjege, neka su istraživanja pokazala povoljan učinak dodataka prehrani s jakim antioksidantima poput luteina, zeaksantina, vitamina A, kurkume, cinka i drugih. 

Simptomi kod vlažne forme makularne degeneracije obično nastupaju naglo i kod njih je vrlo važno pravovremeno reagirati s liječenjem. Danas postoje vrlo učinkoviti lijekovi koji mogu zaustaviti promjene i često značajno popraviti oslabljeni vid.

Dijabetička makulopatija najčešći uzrok gubitka vida kod dijabetičara

Zbog povišene razine šećera u krvi dolazi do oštećenja krvnih žila što rezultira nakupljanjem tekućine, bjelančevina i masnoća u mrežnici. Kad se to dogodi u centralnom dijelu mrežnice, tzv.makuli - govorimo o dijabetičkoj makulopatiji. Dijabetička makulopatija je najčešći uzrok gubitka vida kod dijabetičara. Liječi se intravitrealnom primjenom anti-VEGF lijekova, kortikosteroidima i laserskom fotokoagulacijom.

Vaskularna makulopatija poput infarkta oka

Vaskularna makulopatija je nakupljanje tekućine, bjelančevina, masnoća i krvi u centralnom dijelu mrežnice uslijed začepljenja centralne vene mrežnice ili nekog od njezinih ogranaka. Budući da to rezultira zamagljenjem ili gubitkom vida potrebno je provesti liječenje anti-VEGF  intravitrealnom primjenom ili kortikosteroidima.

Naručite se na pregled ili pitajte stručnjake što vas zanima

Na pregled u Opto Centar poliklinici možete se naručiti putem formulara, pozivom na broj 01 46 86 544 ili nam se javite putem e-maila: poliklinika@opto-centar.hr. Također, ako imate dodatno pitanje ispunite formular Pitajte doktora i javit ćemo vam se s odgovorom u brzom vremenskom roku.