Poliklinika

Laserska korekcija dioptrije

Femtosekundni laseri su najprecizniji laseri koji trenutačno postoje u očnoj kirurgiji.

LASIK metoda je zlatni standard laserske korekcije dioptrije za koju se pacijenti i njihovi kirurzi najčešće odlučuju.

  • Metoda je bezbolna
  • Traje 10-tak minuta po oku
  • Izvodi se u lokalnoj anesteziji
  • Pacijenti već sljedeći dan odlično vide
  • Dugotrajno stabilni rezultati koji omogućuje skidanje velikog raspona dioptrija - bilo da se radi o kratkovidnosti, dalekovidnosti ili astigmatizmu.


Kako se LASIK izvodi?

Izvodi se u dva koraka:

1. Formira se rožnični preklopac (eng. flap) s prosječno 100 mikrona debljine

2. Preklopac se podiže kako bi se uz pomoć eximer lasera preoblikovala rožnica i na taj se način ispravila dioptrija. Za formiranje preklopca kod LASIK-a dostupne su dvije tehnologije: mehanički mikrokeratom i femtosekundni laser.

Što je to mikrokeratom?

Mikrokeratom je električni automatizirani nožić koji služi za formiranje preklopca na rožnici kojeg je izumio španjolski oftalmolog Jose Barraquer, dok je za upotrebu u laserskoj kirurgiji oka odobren 1995. godine.

LASIK metoda s mikrokeratomom dugo je godina bila jedina, najbolja i najuspješnija LASIK metoda. Tijekom 25 godina mikrokeratomi su se unaprijedili, pa su sada sigurni, precizni i efikasni u kreiranju preklopaca. Ipak, u istom razdoblju tehnologija lasera napredovala je još brže te se posljednjih godina laserski kirurzi sve više odlučuju za LASIK bez oštrice nožića.


Kako je LASIK bez oštrice moguć?

Femtosekundni laseri su najprecizniji laseri koji trenutačno postoje u očnoj kirurgiji. Zbog njihove brzine i sigurnosti predstavljaju jedno od najvećih tehnoloških dostignuća u oftalmologiji.

Femtosekundni laser formira preklopac na način da kreira mjehuriće na željenoj dubini rožnice, a sve se dizajnira računalno mikronskom preciznošću. LASIK metoda u kojoj se koristi femtosekundni laser jednostavno se naziva Femto-LASIK. Nova tehnologija pomaknula je granice i omogućila laserskim kirurzima odabir točne veličine, oblika, dubine i orijentacije koju mogu prilagoditi karakteristikama pacijentovog oka, odnosno rožnice.

Prednosti Femto-LASIK kirurgije?

  • homogeniji, precizniji i pravilniji preklopci koji se mogu prilagoditi karakteristikama pacijentove rožnice
  • mogućnost prekidanja postupka i ponavljanja procesa, što nije moguće kod mehaničkog mikrokeratoma
  • preklopac se precizno i sigurno vrati na mjesto nakon remodeliranja rožnice čime se mogućnost postoperativnog pomicanja preklopca, upale i infekcije svodi na minimum
  • manje optičkih aberacija i astigmatizma nakon zahvata, u odnosu na klasični LASIK


Ponosni smo što pacijentima možemo pružiti najnoviju i najbolju tehnologiju.

Naručite se na konzultacije kod našeg dr.sc. Adriana Lukende i riješite se problema dioptrije sigurno i bezbolno najpreciznijom tehnologijom u svijetu.