Tjedan glaukoma

Besplatno nekontaktno mjerenje očnog tlaka i 20% popusta na inicijalni glaukomski pregled.

Glaukom je, po učestalosti, drugi uzrok sljepoće u svijetu. U 'Tjednu glaukoma', koji se ove godine obilježava od 10. do 16. ožujka, podižemo svijest o važnosti redovitih oftalmoloških pregleda i njegovoj prevenciji.

Naručite se telefonskim putem ili putem e-maila u Opto Centar polikliniku jer ćemo vam povodom 'Tjedna glaukoma' osigurati besplatno nekontaktno mjerenje očnog tlaka i 20 posto popusta na inicijalni glaukomski pregled.

Što je glaukom?

Glaukom je bolest vidnog živca koju karakteriziraju oštećenja vidnog živca s posljedičnim promjenama u vidnom polju i povremeno ili trajno povišenje očnog tlaka. Simptomi u većini slučajeva ostaju nezamijećeni sve do podmukle faze bolesti zbog čega se i naziva 'podmuklim kradljivcem' vida. Glaukom, ili zelena mrena, dobio je ime po promijenjenoj boji zjenice u akutnoj fazi bolesti. 

Drugi uzrok sljepoće po učestalosti u svijetu

Glaukom je drugi uzrok sljepoće po učestalosti u svijetu. Oštećenja vidnog živca u pravilu su nepovratna, a liječenje može usporiti ili zaustaviti napredovanje bolesti. Da bi se to postiglo nužna je pravovremena dijagnoza. Kod svih osoba starijih od 20 godina, a posebice starijih od 40 godina, preporučuje se preventivni pregled.

Liječenje i prevencija

Glaukom se ne može izliječiti, ali se može spriječiti daljnje napredovanje bolesti. Gotovo sve vrste glaukoma mogu se uspješno liječiti lokalnom primjenom lijekova, odnosno očnih kapi. Kod mnogih pacijenata nije dovoljno samo sniziti očni tlak na vrijednost nižu od 21 mmHg, već je potrebno postići i tzv. ciljni očni tlak.

Ciljni očni tlak je ona vrijednost očnog tlaka pri kojoj postoji najmanja vjerojatnost za oštećenje vidnog polja ili vidnog živca uzrokovanih tlakom ili daljnju progresiju već nastalih oštećenja. Sniženje vrijednosti očnog tlaka je individualno s ciljem očuvanja vida pacijenta kroz cijeli njegov životni vijek. Ako se lijekovima ne postigne adekvatno sniženje očnog tlaka, pristupa se invazivnijim zahvatima poput laserskih i klasičnih operativnih zahvata.

Posjetite Opto Centar u 'Tjednu glaukoma'

'Tjedan glaukoma' pruža vam priliku da se educirate o glaukomu i da otkrijete kako možete smanjiti rizik od njegovog razvoja.

Oftalmološki pregledi ključni su za rano otkrivanje bolesti i početak liječenja. Zato nemojte odgađati pregled. Kontaktirajte Opto Centar polikliniku već danas i očuvajte vid.