Iskustva

Metoda FEMTO Lasik traje doslovno 5-8 sekundi

Ovaj osvrt nastao je u suradnji s portalom Ordinacija.hr.

Zašto ste se odlučili na lasersku korekciju vida?
Nakon 40 godina nošenja naočala i  dioptrije od +4,00 odlučio sam porazgovarati s doktorom Lukendom do kojega sam došao po preporuci osobe kojoj vjerujem. Iako sam naočale dobro podnosio svih tih godina, opcija nošenja još jednih (za čitanje) ili progresivnih naočala (koje su mi bile skupe) nije bila moj odabir. Također, neke životne situacije traže da budete brzi i nesputani, a s naočalama to nije uvijek lako.

S koliko godina?
S 44 godine.

Koju ste metodu izabrali?
Femto Lasik

Koliko vam je vremena bilo potrebno za konačnu odluku?
Za lasersko skidanje dioptrije znam od devedesetih godina, ali kako nisam imao većih problema sa svojim naočalama, nikad nisam ozbiljnije razmišljao o tome do trenutka kad mi je moja očna doktorica zbog moje posebne dioptrije i slabijeg vida preporučila lasersko skidanje dioptrije. Naručio sam se u Polikliniku Opto Centar i već nakon 15 minuta pregleda i razgovora s doktorom Lukendom, donio sam konačnu odluku. Doktor je svojim detaljnim pristupom i objašnjavanjem svih mogućih rizika i etapa operacije zadobio je moje povjerenje i nakon samog pregleda više nisam dvojio ni sekunde. Svi djelatnici koji su se zatekli u poliklinici su bili jako susretljivi. I sve je u konačnici bilo onako kako su rekli da će biti.

Koliko ste dugo čekali termin operacije?
Zbog poslovnih obaveza tražio sam termin za mjesec dana i nisam čekao na njega.

Što je potrebno znati prije nego što se netko odluči na lasersku korekciju vida i koliko je dugo trajao zahvat i kako ste ga vi osobno doživjeli?
Metoda na koju sam ja išao naziva se femto-LASIK doslovno traje 5-8 sekundi po oku. Priprema je nešto duža (Covid protokol, oblačenje, dezinfekcija, kapanje).
Aposlutno nikakvu bol nisam osjetio. Vrlo kratka neugoda je onih sekundu-dvije kada se radi poklopac. ali ne mogu reći da je to bol, više pritisak.

Koliko je vremena bilo potrebno za oporavak?
Već prvu noć sam spavao normalno a nakon dva dana bilo je sve kao prije zahvata.

Jeste li se suočili s određenim nelagodnostima?
Određena nelagoda je postojala prva dva dana nakon operacije, poput blagog osjećaja stranog tijela učima i suzenja. Najgore mi je bilo što se ne mogu počešati po očima. Sada, s vremenskim odmakom, nemam nikakvih poteškoća (osim što se više pazim na vjetru i nastojim ne trljati oči). Kapam umjetne suze prema potrebi, npr. kada satima sjedim ispred računala.

Gledajući unatrag, da li biste se ponovno odlučili na lasersku korekciju vida i koliko vam je ona promijenila život?
Apsolutno da, bez ikakvog razmišljanja. Sada je sve puno jednostavnije i praktičnije, još uvijek ne mogu vjerovati da ne trebam ni leće ni naočale da bi dobro vidio.