Refraktivna kirurgija

fakicna leca verisyse opto centar.jpgRefraktivna kirurgija uključuje sve kirurške metode ispravljanja refrakcijskih grešaka kratkovidnosti, dalekovidnosti i astigmatizma. Uključuje zahvate na rožnici, kao što su laserska korekcija dioptrije (LASIK, LASEK i PRK) i druge kirurške zahvate na rožnici (radijalna keratotomija, rožnični implantati) kao i zahvate na leći oka (zamjena prirodne leće sa standardnim i multifokalnim intraokularnim lećama te ugradnja leća za velike dioptrije (Visian STAAR ispred prirodne leće, Artisan/Verisyse/Veriflex leća na šarenicu iznad postojeće prirodne leće - tzv. fakične IOL).

Iako ne liječe uzroke poput rasta oka koji su doveli do refrakcijskih grešaka ove metode danas spadaju među najuspješnije i najčešće operativne zahvate u zapadnim zemljama. Prije konačne odluke o vrsti refraktivnog zahvata nužan je temeljiti pregled oka kao i pregled na najsuvremenijim dijagnostičkim aparatima (vidi: topografija rožnice - Pentacam).

Zahvati laserske korekcije dioptrije:

PRK, fotorefraktivna keratektomija bila je prva metoda preoblikovanja rožnice excimer laser-om u svrhu promjene njene dioptrijske jakosti. Kod ove metode prvo ukloni epitel, tanki površinski sloj rožnice. Zatim se laserskim zrakama oblikuje središnji vezivni sloj rožnice koji se naziva stroma. Na kraju se tretirani dio prekrije kontaktnom lećom kako bi lakše i brže zacijelio. Posljednjih godina ova metoda sve češće se upotrebljava u mnogim laserskim centrima kao napredna površinska ablacija (eng. advanced surface ablation), Među naprednim metodama posebno se ističe nekontaktni transepitelni PRK ili "NO TOUCH PRK" koji se izvodi bez dodira instrumenata s rožnicom. Prednost površinskih laserskih postupaka je što ne narušavaju značajnije strukturni integritet rožnice, tako da živčana vlakna rožnice ostaju većim dijelom očuvana, a nema ni potrebe za fiksiranjem rožnice vakumom roznice kao što je to slučaj kod LASIK metode.

LASEK (eng. Laser-Assisted Sub-Epithelial Keratectomy ili Laser Epithelial Keratomileusis) je podvrsta PRK-a i ne treba je miješati s LASIK zahvatom. Kod LASEK-a se epitel pomakne u stranu nakon što se prethodno omekša alkoholom. Nakon laserskog tretmana epitel se vrati na tretirano mjesto.

 lasek opto centar.jpg

PTK ili fototerapijska keratektomija zapravo je PRK u kojoj laser ravnomjerno uklanja površinski sloj strome zbog liječenja različitih bolesti rožnice.

LASIK (eng. Laser-assisted in situ keratomileusis) najčešći je operativni zahvat u zapadnim zemljama. Kod LASIK-a se uz pomoć mikrokeratoma napravi poklopac (eng. flap) koji se odigne od ostatka rožnice. Laserskim zrakama oblikuje se stroma rožnice (tzv. skidanje dioptrije). Postupak je završen vraćanjem poklopca natrag na mjesto.

lasik opto centar.jpg