Iskustva

Evo da laički opišem kako sam se odlučio na lasersku korekciju vida, možda nekom pomognem da se odluči na isto.

A što sad, pa nije vrag da radi toga ne mogu za policajca?! Na brzaka sam napisao zamolbu da mi dozvole naknadni pregled vida nakon što obavim lasersku korekciju vida,na što sam dobio pozitivan odgovor, ali da moram u 10 mjesecu biti spreman za pregled. Nakon toga uz malo surfanja po internetu i čitanja po forum-ima saznao sam za par očnih poliklinika u Zagrebu koje vrše te operacije. Živim u Puli i malo mi je nezgodno bilo da moram u Zagreb najprije na pregled pa onda na operaciju, a i u stisci sam sa vremenom. Tu su mi najviše u susret izašli u Očnoj poliklinici Opto Centar i rekli mi da me dr.Lukenda može pregledati već 25.09. te isti dan i operirati ako zadovoljim uvjete na pregledu.

Dana 25.09. otac me vozi u Zagreb. Oko 15.00 sati pronalazimo parking (Galleria Importanne) na 50m od Očne poliklinike Opto Centar gdje upoznajem sestru Svijetlanu (prikladno ime za rad u očnoj poliklinici) i dr.Lukendu koji me je i pregledao. Rezultat pregleda je: dioptrija -0,75 i astigmatizam oka, naročito lijevog kod kojeg je vidnost umanjena na 40%,a desno ima vidnost oko 80%. Dr.Lukenda mi je rekao da mogu odabrati bilo koju metodu laserske korekcije vida,ali da mi on preporuča PRK metodu koja je nakon operacije malo bolnija i dugotrajnija za oporavak (razlika je par dana),a razlog zbog kojeg mi to preporuča je taj da poslije PRK metode oko je manje osjetljivo na nekakav nezgodan udarac nego kod LASIK metode. To mi je bilo dosta bitno i pošto se aktivno bavim sportom odlučio sam se za PRK metodu (a i jeftinija je). Nakon pregleda trebalo je proči par sati da bi se moglo pristupiti operaciji tako da smo se dogovorili da malo prošetam po Zagrebu i onda oko 20,30 dođem na operaciju.

Šetajući tih par sati po Zagrebu razmišljao sam malo o operaciji i nije mi baš bilo svejedno,ipak su to moje oči a netko će mi po njima raditi s nekakvim laserom. Dobro da je operacija isti dan pa su te misli kratko trajale. U 20,30 kako je dogovoreno dolazim u Opto Centar. Priprema za operaciju : sterilizirana kapa, papuče, pregača, legnem na stol, kapi u oči - raznih vrsta. Nakon toga nekakva sprava koja ti raširi očne kapke i neda ti treptat (sve je podnošljivo i bezbolno). Cijelo vrijeme iznad glave svjetla u crvenoj boji sa jednom točkom zelene boje u koju treba gledati tijekom operacije. Slijedi par sekundi lasera, osjeti se miris po paljevini (i dalje je sve bezbolno) nakon toga kapljice za hlađenje oka. Prilikom hlađenja, a prije lasera, se lagano osjeti podnošljiva bol (možda 5 sekundi). Isti postupak i za drugo oko. Cijelo vrijeme tijekom operacije i nakon operacije vidio sam malo mutnije, a mislio sam da uopće neću neko vrijeme vidit.

Doktor mi je objasnio da su mi nakon operacije stavili zaštitne leće koje moram doć skinuti za dva dana. Ta dva dana proveo sam u zamračenoj sobi jer mi je svjetlost smetala i svakih 3 do 4 sata stavljao sam si u oči posebne kapi jer u protivnom pekle su me oči. Nakon dva dana došao sam u Opto Centar na kontrolu i skidanje zaštitnih leća. Nakon skidanja leća osjetio sam i bol u desnom oku, po riječima doktorice koja me je pregledala rana nije skroz zarasla pa je prilikom skidanja leće oko iziritirano i zato boli, bilo bi potrebno još jedan dan staviti leću ili stavljati mast i držati flaster na oku. Izabrao sam flaster. Taj dan popio sam i tabletu protiv bolova. Slijedeći dan bolove nisam osjećao već samo lagano peckanje u očima,i dalje sam bio u mračnoj sobi,stavljao mast 3x na dan, kapi za oči po nalogu doktora.

Slijedeće dane nastupilo je poboljšanje, svakim danom više, peti dan nakon operacije vidio sam skoro normalno. Sedmi dan nakon operacije bio sam na kontroli u Opto Centru i dr.Lukenda je bio zadovoljan rezultatima, a ja još i više. Vidnost lijevog oka sad je 95%, a desnog čak 120%. 25 dana nakon operacije bio sam na pregledu kod oftomologa u Puli, oba oka su uredno zacijelila, vidnost lijevog je 100%, desnog 120%, još stavljam kapi za oči i umjetne suze, a za sunčana vremena nosim naočale za sunce kako je doktor preporučio. Eto toliko od mene.

Pozdrav! Vili