Iskustva

Osjećala sam se kao da su me oteli neki nevjerojatno dobroćudni izvanzemaljci i popravili mi vid :)

Ovaj osvrt je nastao u suradnji s portalom Ordinacija.hr.

Zašto ste se odlučili na lasersku korekciju vida, s koliko godina i koju ste metodu izabrali? Koliko vam je vremena bilo potrebno za konačnu odluku i koliko ste dugo čekali termin operacije?
Odlučila sam se relativno spontano; naime, godinama sam znala nekoliko osoba koje su napravile taj zahvat i bile iznimno zadovoljne, međutim meni osobno to nije bilo zanimljivo. Mislila sam da sam u redu s lećama i naočalama i da nemam potrebe za promjenom. Ipak, nekako mi se u svijest ušuljala ta ideja i u jednom trenutku kao da je u meni nešto “kliknulo” – valjda je taj odluka u meni sazrijevala na nekom nesvjesnom nivou te je odjednom došlo vrijeme za taj korak. Od tada do trenutka kad sam se naručila za pregled prošlo je šest mjeseci. Zbog početka pandemije na termin sa čekala nekoliko mjeseci, što mi je, vjerujem, dalo još vremena da se pripremim, i psihički i fizički, zdravo se hraneći, vježbajući, uzimajući dodatke poput Omega 3 masnih kiselina i slično. Imala sam 31 godinu, a metoda koju sam izabrala u dogovoru s dr. Lukendom je napredni PRK.

Što je potrebno znati prije nego što se netko odluči na lasersku korekciju vida?
Sve ono objektivno i stručno što je potrebno znati možete saznati od samih profesionalaca, tima Opto Centra i posebice dr. Lukende, koji vas zaista temeljito pripreme za zahvat. A ono što je možda potrebno na osobnoj razini je sigurnost u svoju odluku, povjerenje u sebe, svoje tijelo i doktore.

Koliko je dugo trajao zahvat i kako ste ga vi osobno doživjeli?
Sam zahvat je trajao možda 10ak minuta, a zajedno sa pripremom jedno 45min. Osobno sam ga doživjela nevjerojatno ugodnim, gotovo do anegdotalne razine. Moji prijatelji su umirali od smijeha dok sam im prepričavala kako sam se osjećala kao da su me oteli neki nevjerojatno dobroćudni izvanzemaljci i popravili mi vid! :) Pretpostavljam da je ta ugoda zapravo rezultat toga što sam s jedne strane osjećala potpunu spremnost za taj korak, a s druge strane veliko povjerenje u dr. Lukendu i sestru.

Koliko je vremena bilo potrebno za oporavak i jeste li se suočili s određenim nelagodnostima?
Kako mi je dr. Lukenda objasnio da je oporavak kod PRK metoda sporiji nego kod LASIK-a, pripremila sam se na teži scenarij. Ipak, u prvih 24 sata osjetila sam samo blago peckanje i žuljanje, kao kad bi me žuljale leće na kraju dugog dana. Nisam imala potrebu za tabletama protiv bolova; odmor i antibiotske kapi bile su dovoljne. Oporavak je bio iznimno brz te sam već po povratku iz klinike vidjela broj na liftu, kojeg nikada prije ne bih vidjela bez naočala, a već pred kraj idućeg dana uspijevala sam pročitati kraće poruke na mobitelu. Nakon nekoliko dana sam bez problema čitala, no kao kroz jednu izmaglicu, koja je sa svakim danom bila sve čišća. Nakon 10ak dana sam već zaista sjajno vidjela, a nakon 3-4 tjedna shvatila sam da vidim sve detalje kristalnom bistrinom. Kako sam radila operaciju na proljeće, bila sam iznimno pažljiva s jakom sunčevom svjetlosti zbog UV zračenja te sam tijekom cijelog ljeta i jeseni nosila sunčane naočale kad god bi bilo imalo sunčano. Nije bilo nikakvih nelagodnosti, ali sam zaista posvećeno brinula za svoje oči i vid.

Gledajući unatrag, da li biste se ponovno odlučili na lasersku korekciju vida i koliko vam je ona promijenila život?
Naravno da bih! Mislim da mi je to bila jedna od najboljih odluka u životu! Dugo sam živjela s tom dodatnom opremom za oči: kutijicama za leće, tekućinama, naočalama – bilo je to gotovo kao da su same moje oči nekakva “dodatna oprema” u koju uvijek trebam dodatno ulagati. Sada, kad vidim dobro, moje oči postale su dio moje “standardne opreme”, a život mi se promijenio na neusporedivo bolje: prekrasno je buditi se s jasnim pogledom, ne doživljavati onaj zamor od nošenja leća predvečer, baviti se svim dragim sportovima, ići na kampiranje, zaroniti u more bez straha od gubitka leća i generalno imati jedan snažan osjećaj cjelovitosti vlastitog tijela koji onda automatski podiže i sigurnost u sebe i samopouzdanje i životnu energiju.