Iskustva

Dr. Lukenda i tim detaljno s pacijentom prije operacije prolaze svaki korak i trude se da osjećate što manje neugodnosti

Prve simptome kratkovidnosti uočila sam sa 18 godina kada mi je ustanovljena manja dioptrija na oba oka. Odlučila sam se za naočale kako bi lakše gledala na daljinu. Nekoliko godina nakon uočila sam da i uz pomoć naočala na lijevo oko vidim mutnije u odnosu na desno. Provjeravajući tako neko vrijeme pred televizorom i to običnim testom prekrivanja jednog oka rukom te uspoređujući, primijetila sam da se stanje ne mijenja. Odlučila sam ponovno obaviti pregled vida.

Oftalmologinja je prvo posumnjala na astigmatizam međutim nakon detaljne provjere vida i isprobavanja cilindara zaključila je da se vrlo vjerojatno radi o keratokonusu. Kerato...što? Pitala sam se u nemogućnosti da izgovorim jer prvi put čujem za dijagnozu. Savjetovala me da se javim u Polikliniku Opto Centar i tako sam se prije četiri godine uputila kod dr. Adriana Lukende na daljnje pretrage gdje mi je Pentacam snimanjem ustanovljen keratokonus.

Ta degenerativna bolest oka, kako mi je odmah u početku doktor objasnio, zahvaća pretežito mlađu populaciju, a pojednostavljeno rožnica gubi čvrstoću, slabi te se njezin oblik mijenja, zbog čega se i moja dioptrija s vremenom povećala, a vid bio sve mutniji. S obzirom da sam još uvijek u 20-ima, uspostavilo se da će zahvat crosslinking na lijevom oku s vremenom biti neizbježan jer je ono osjetno slabije od desnog. Na desnom oku do progresije tada još nije došlo, međutim i na njemu su se uočavali počeci keratokonusa. Odlučili smo za početak nošenje specijalnih polutvrdih Rose K leća. Iskustva s kontaktnim lećama dotad nisam imala no medicinska sestra detaljno s vama prolazi edukaciju, kako ih koristiti i brinuti o njima. Prilagodba je prošla bez problema i leće sam nosila godinu i pol dana s kraćim pauzama.

Sljedeću godinu pratili smo stanje i u svibnju 2016. godine odradila sam prvi zahvat uspješno i bez komplikacija. Dr. Lukenda i tim detaljno s pacijentom prije operacije prolaze svaki korak i trude se da osjećate što manje neugodnosti. Crosslinking nije toliko kompliciran zahvat, traje otprilike 40 minuta i izvodi se u lokalnoj anesteziji. Za vrijeme operacije doktor i sestra opisuju svaki korak, primjerice koliko dugo se koriste UV zrake te koliko se kapa riboflavinom, a usput vas opuste ugodnim razgovorom. Nakon operacije spremni ste za odlazak na kućnu njegu uz kapi i malo anestetika koji vam pomognu tijekom prve noći kada se najčešće pojavljuju neugodnosti. Tu prvu večer osjetila sam žuljanje i osjetljivost na svjetlo no raniji odlazak u krevet i uspješno prospavana noć olakšali su simptome. Sljedećih nekoliko dana preporučuje se izbjegavati sunce i jako svjetlo, a višesatno sjedenje pred monitorom i televizorom i deset dana, što mi je s obzirom na profesiju malo teže palo. Kontrole su učestale, važno je samo slijediti upute i pravilno kapati oko.

Nakon uspješnog prvog zahvata, doktor je pratio stanje desnog oka i u srpnju 2019. odlučili smo odraditi i drugi zahvat. Iako sam s procedurom već bila upoznata, dr. Lukenda i sestra Svijetlana ponovno su sa mnom detaljno prolazili svaki korak i pobrinuli se da se za vrijeme operacije osjećam ugodno. Kao i u prvo slučaju, neugodnosti nakon zahvata osjetila sam samo prvu večer te smo već drugi dan ustanovili da je zahvat bio uspješan. S obzirom da se radilo o dominantnijem oku ovoga puta više sam primjećivala i pratila povratak vida na staro. Danas tri mjeseca nakon drugog zahvata mogu reći da je sve u redu, rožnica čak i u mrvu boljem stanju nego prije operacije, a uz pomoć naočalnih leća raspolažem s 95% vida na oba oka.

Veliko hvala dr. Lukendi i cijelom timu na iznimnoj susretljivosti i pažnji koju posvećuju pacijentu, zahvaljujući njima uspješno sam i na vrijeme zaustavila slabljenje vida. S pouzdanjem znam da je za očne probleme Poliklinika Opto Centar prava lokacija i preporučila bi ih svakome.

Na kraju, potaknula bi sve da redovito provjeravaju vid jer i običan test prekrivanja jednog oka pred televizorom može pomoći u otkrivanju ovakve bolesti, a u slučaju da primijetite promjene svakako se javite oftalmologu na vrijeme.