Iskustva

Od srca hvala dr. Lukendi i cjelokupnom timu Opto Centra što su mi svojim osobnim pristupom i angažmanom otvorili horizonte izvan granica okvira naočala

Zovem se Mario i kemijski sam tehničar po struci ujedno i samostalni knjigovođa te zbog potrebe svog posla dosta vremena dnevno provodim pred računalom. Svoje slobodno vrijeme koliko mi to mogućnosti dozvoljavaju provodim dosta aktivno i u prirodi.

Nakon niza konzultacija u vodećim hrvatskim oftamološkim centrima napokon sam se odlučio na laserko skidanje dioptrije. Zbog stručnosti i odličnih financijskih uvjeta moj izbor je pao na Opto centar iz Zagreba. Na samim konzultacijama od dogovaranja termina za prvi pregled sestre Marijeta i Svijetlana te osoblje na čelu tima s doktorom Lukendom svojom ljubaznošću ali i odgovorima na mojih bezbroj pitanja u potpunosti su zadobili moje povjerenje („kupili“ su me).

Moram napomenuti da očna pomagala koristim od svog djetinjstva pa tako i redovite preglede kod oftamologa ali s većinom najnovije sofisticirane opreme prilikom pregleda susreo sam se tek u ordinaciji kod doktora Lukende. Sam postupak započinje nizom pretraga od pentacam snimanja, mjerenja debljine rožnice, broja epitelnih stanica, vidnog živca i očnog tlaka...da se ustanovi da li ste kandidat za uklanjanje dioptrije bilo laserom bilo kojim drugim postupkom kao što je bio i kod mene slučaj.

S obzirom da sam bio dosta zahtjevan kandidat (-10 na lijevom oku, desno klasika, cilindri/astigmatizam), a s velikom željom da mi se napokon otvore «horizonti» kako ja to volim reći , impresirao me dr. Lukenda kada se tijekom jednog od svojih stručnih boravaka u Švicarskoj konzultirao s vodećim svjetskim laserskim kirurzima o zahvatu/ima koji bi meni najviše odgovarao.

I tako je vijeće starješina odlučilo. Odluka je pala na ugradnju Cachet leće u lijevo oko i PRK na desnom. Kao dio tima Opto centra, dr. Miro Kalauz, cijenjeni vodeći kirurg za ugradnje intraokularnih leća u Hrvatskoj izveo je ugradnju Cachet leće na lijevom oku. Sam postupak ugradnje Cachet leće je sličan operaciji mrene. Postupak se izvodi pod lokalnom anestezijom, vrlo je brz i danas je čest izbor kod dioptrija od -6 do -16.

Ugradnja Cachet leće za visoku dioptriju

Nakon same pripreme za operaciju, kapanja anestetskih kapi osjeća se lagani pritisak na oku i leća se već ugrađuje kroz mali rez ispred šarenice oka u tzv.prednju sobicu tako da se prirodna leća ne dira. Sam postupak ne traje dulje od dvadesetak sekundi uključujući i stavljanje zaštitne leće na oko dok rez ne zaraste što je u pravilu gotovo kroz dva do tri dana i oko normalno funkcionira uz postoperativni pregled i naputak doktora kako da se ponašate slijedećih par dana i tjedana.

Sama impresija onih nekoliko sekundi nakon zahvata kada i preko zaštitne leće ugledate sat na zidu prostorije i bez imalo naprezanja raspoznate i sekunde čak bih se usudio reći i bolje nego prije zahvata.

Taj trenutak znate da ste napravili pravu stvar, to je cilj koji ste željeli postići.

Na desnom oku, gdje je bilo moguće laserski skinuti dioptriju, (-5,25 zajedno s cilindrom) dr. Lukenda izveo je transepitelnu PRK metodu. Ovom metodom se uspješno rješava kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam, a izvodi se tako da se pod lokalnom anestezijom prvo laserom ukloni epitel, odnosno površinski sloj rožnice svega par sekundi, zatim se laserski oblikuje njena površina tako da se svjetlosne zrake mogu ispravno pod pravim kutem fokusirati na mrežnicu i na taj način nam omogućiti jasan vid. Kao i kod ugradnje cachet leće sam postupak je brz i bezbolan, impresije su vidljive već odmah nakon zahvata, a u potpunosti nakon par dana kada epitel zaraste.

Postoperativni oporavak kod PRK metode trebao bi trajati nešto duže nego kod LASIK-a ili ugradnje leće ali osobno sam se već nakon nekoliko dana vratio svojim svakodnevnim aktivnostima, a da zadovoljstvo bude još veće i onim aktivnostima koji su mi donekle bili onemogućeni (ronjenje, surfanje.. i bezbroj takvih primjera) prije samog zahvata.

Zato od sveg srca hvala dr. Lukendi i cjelokupnom timu Opto centra što su mi svojim osobnim pristupom i angažmanom otvorili horizonte izvan granica okvira naočala.