Iskustva

Prošlo je dva mjeseca od operacije mrene na oba oka. Rezultati? Izvrsni! Nema više onog ogromnog minusa...

Posljednjih 20-ak godina života za mene je korištenje leća bila svakodnevna pojava. Leće su tijekom cijelog tog razdoblja bile efikasno rješenje za dioptriju koja je u posljednjoj fazi iznosila čak -10, no nakon dva poroda život mi je postao poprilično kompliciran, posebice zato što mi se na oba oka razvila i mrena, a ostali simptomi su postajali sve intenzivniji. Suho oko, crvenilo očiju pri radu za računalom i pri boravku u klimatiziranom prostoru, sjene i zamućenja pri sunčanim danima, suzenje očiju pri jakoj svjetlosti i raspršivanje svjetala po noći jednostavno više nisam mogla podnijeti. Iako sam bila svjesna da bi mi korištenje automobila olakšalo brigu oko dvoje djece vrtićke dobi, upravo zbog navedenih smetnji nisam željela sjesti za volan.

Odlučila sam da moram nešto učiniti. Pacijentica sam Optocentra od samog njegovog početka i logičan korak je bio konzultirati se u poliklinici što je moguće učiniti kako bi se moje stanje poboljšalo. Odgovor je bio operacija mrene, čime bi se, ujedno, riješila i visoka dioptrija.

Naravno da je postojao strah, no u konačnici posve bezrazložan. Sam pogled na opremljenost poliklinike najsuvremenijim aparatima, pregledi i razgovori s dr. Adrianom Lukenda, prim.mr.sc. Željkom Karaman-Martinović te doc. Mirom Kalauzom, jednim od vodećih kirurga na području operacije mrene, te njihova iskrenost i susretljivost pri objašnjavanju što je realno očekivati pri operativnom zahvatu ulijevali su sigurnost u ispravnost moje odluke. No, tome treba dodati i podršku ostalih članova tima poliklinike, profesionalnost i ljudskost sestara u trenucima pripreme za operaciju.

Prošlo je dva mjeseca od operacije mrene na oba oka. Rezultati? Izvrsni! Nema više onog ogromnog minusa, nema leća i debelih naočala, već samo naočale za čitanje. No to nije sve – vidim čisto, nema više tek obrisa oblika zbog prejake svjetlosti (bilo danje, bilo umjetne noćne) i njezina raspršivanja. A da ne spominjem kako život postaje jednostavnijim. Posebno su predivna jutra, jer je spremanje prije izlaska znatno skraćeno – naime stavljanje leća nakon buđenja je prije predstavljalo pravu muku. Uz sve to, mogu reći da je rezultat i estetski uspješan – crvenilo očiju je nestalo.

Danas imam 39 godina i svijet oko sebe gledam novim očima.