Iskustva

Dean_Lukic_kvad.jpg

Dean L.

diplomirani inžinjer kemije, tehnolog u istraživanju i razvojupostupak:LASIK monovidNatrag

Posebno mi je drago što sam se odlučio za monovid

Prije svega želim napomenuti da sam od malena imao poteškoće s vidom i već od 5. godine sam počeo nositi naočale, pa sve negdje do fakulteta, kada sam ih zamjenio s lećama. Prelazak na leće, bio je korak naprijed u mnogim stvarima. No i leće su imale svojih negativnosti, ako bih slučajno zaspao s njima slijepile bi se za oko, ili bi me jako žuljale u prostorijama sa smanjenom koncentracijom kisika, ili bih npr. na moru morao plivati bez njih itd. Sreća je bila da moja dioptrija nije bila jako velika, ali se je ipak povećavala tijekom godina, do nekakvih 2,25 na desnom oku i 4,0 na lijevom oku.

Iako sam još davno čuo za laserske korekcije vida nisam previše o njima mislio, možda i zbog određene doze straha, jer kada su u pitanju oči, čovjek je i više nego oprezan.

Što je direktan povod da počnem s ozbiljnim razmišljanjima o mogućoj korekciji vida ne znam više sa sigurnošću, ali se sjećam jednog trenutka dok sam nešto radio na računalu i bio jako nervozan jer sam se mučio da nešto pročitam. Naime, nešto prije kod mene je započela prezbiopija (ili kako se u narodu kaže "staračka dalekovidnost") i razmišljao sam da sam u problemu - imam leće na očima, a ne vidim s njima čitati. Svima je jasno da baš nije super varijanta svako malo skidati leće da bi se moglo čitati, pa ponovo ih stavljati za daljinu, ili pak prijeći na progresivne naočale itd.

I odlučio sam skupiti informacije. Prvo sam otišao kod poznanika koji su već obavili laserske korekcije vida i u stvari se iznenadio koliki je broj meni poznatih osoba to već napravio, a da ja to nisam niti znao. Kada sam pitao jednu, ona bi mi rekla za drugu i sigurno sam bio u kontaktu sa 7-8 osoba koje su to već obavile i svi od reda su mi govorili samo pozitivne stvari iako sam ja iz opreza inzistirao da mi se govori i o negativnostima.

Nakon toga odlučio sam otići po savjet kod svog oftamologa gdje sam obavljao pregled za naočale, zatim i kod doktora kod koga sam radio preglede za leće te na kraju još jedne doktorice po preporuci. Prema dobivenim preporukama otišao sam u dva centra koja se bave laserskom korekcijom vida. Moram reći kako me pregled u ordinaciji dr. Lukende naprosto oduševio. Doktor je bio vrlo strpljiv i smiren, a pregled izuzetno detaljan. Iako niti pregled u drugom centru nije bio brzoplet ili iz bilo kojeg razloga neugodan, ipak sam se u Optocentru osjećao kao netko tko se uvjerio da će biti sve u najboljem redu i da će osoblje učiniti sve da tako i bude.

Većina ljudi napravi cijeli zahvat istovremeno na oba oka, budući to smanjuje jedan dolazak, a sama operacija traje vrlo kratko. No, kao što sam napomenuo, budući su oči u pitanju, radije sam se odlučio raditi prvo jedno oko, a za tjedan dana drugo. Također sam u dogovoru s doktorom Lukendom donio odluku da idemo na monovid, tj. varijantu da na jednom oku skinemo kratkovidnost do kraja, a na drugom oku da ostavimo određenu minus dioptriju da bih barem neko vrijeme mogao nesmetano čitati bez dodatnih naočala. Bilo mi je jasno da bi mi zbog prezbiopije najvjerojatnije odmah trebale naočale za čitanje kad bi dioptriju skinuo na oba oka u potpunosti.

Kako je planirano tako je provedeno. Potpuno bezbolno, a kako sam se odlučio za LASIK metodu, smanjio sam vrijeme oporavka na minimum. Samo prvih 2-3 sata nakon operacije su oči jako osjetljive, a potom više nema nekih posebnih problema. Naravno da sunce može malo više smetati, no to sam znao unaprijed, pa sam operaciju i radio nakon ljeta.

Kao što mi je imponiralo ponašanje dr.Lukende prije operacije, tako me je oduševilo i ponašanje doktora i osoblja za vrijeme i nakon operacije. Sve se radilo nakon više prethodnih provjera i objašnjenja tijeka postupka, smireno i staloženo. Neposredno nakon operacije sam dolazio često na kontrole, a potom su se one naravno prorijedile.

Posebno mi je drago što sam se odlučio za monovid. Sada s okom na kojemu je dioptrija skinuta u potpunosti gledam na daljinu (dominantno), dok s drugim na kojem je ostavljen mali minus bez problema čitam i radim za računalom. Pritom nemam apsolutno nikakvih smetnji i očito je da se oči sjajno prilagođavaju na monovid. Pretpostavljam da sam napravio lasersku korekciju vida s npr. 25 godina onda bih potpuno skinuo dioptriju na oba oka, ali s 45 godina je monovid svakako bolja odluka.

Evo prošlo je više od dvije godine od laserske korekcije vida, metodom LASIK, u svrhu skidanja dioptrije i mogu reći da mi je to bila jedna od najpametnijih odluka u životu. Istina da je u početku moja odluka zahtjevala i značajnu investiciju, ali su koristi neusporedivo veće. U krajnjem slučaju sada mi se uloženi novac polako vraća, jer nemam potrebe više kupovati leće, otopine za čuvanje leća ili naočale.

Još jednom veliko hvala doktoru Lukendi i cijelom osoblju Opto Centra!