Iskustva

Za nas koji nismo skloni operacijama postoji put do dobrog vida, a zove se Orto-K ili noćne leće

Nošenje leća je fantastično iskustvo nakon nošenja naočala i jedino što se čini bolje od toga bi bilo da dioptrija nestane sama od sebe. Budući da se to ne događa, barem ne bez operacije, za nas koji nismo skloni operacijama postoji i put između do dobrog vida, koji se zove Orto-K ili noćne leće.

Nakon godina nošenja naočala, polutvrdih i mekanih leća, pa opet u krug, odlučila sam dati šansu i noćnim lećama, samo kao dokaz da sam stvarno sve probala prije operacije kratkovidnosti. Bilo mi je dosta i suhih očiju i da su mi oči s mekanim lećama osjetljive na sunce, prašinu, promjenu temperature. Klimatizirani prostori su me smetali, što mi je radni dan činilo dugim i napornim, a najviše me smetalo to da sam ograničena u bavljenju sportovima i hobijima. Koliko sam žudila za tim da dobro vidim, bojala sam se operacije. U međuvremenu sam od operacije u potpunosti odustala i ne razmišljam uopće o njoj jer sam pronašla rješenje koje funkcionira savršeno sa mojim stilom života i potrebama.

Noćne leće koristim već punih 15 godina i s njima sam prošla apsolutno sve faze svog života, od studentskih noćnih učenja i noćnih izlazaka koji bi se produžili u jutarnje dolaske kući, skijanja, ronjenja, planinarenja, bicikliranja, kampiranja, jedrenja, trčanja do dvije trudnoće, poroda i noćnih dojenja. Toliko već dugo nosim noćne leće da se ponekad i ne sjetim da ja zapravo ne vidim dobro i da sam kratkovidna, a čak mi se i dioptrija smanjila naspram početne.

Leće su kao i svake druge polutvrde leće, jednostavne za korištenje i održavanje, stavljaju se navečer i skidaju drugo jutro jednostavno, s njima se savršeno vidi, a i kad se ujutro skinu, vidi se izvrsno cijeli dan i bez njih.

Podrška i praćenje od strane Opto Centra je bila za svaku pohvalu i drago mi je da u Zagrebu opet imamo polikliniku u kojoj se profesionalno i provjereno bave čak i ovom, u Hrvatskoj relativno nepoznatom granom optometrije.