Izmjena radnog vremena i preporuke kod naručivanja
Kada više ne vidite sve lijepe detalje, a zbog...
Radno vrijeme za blagdane
Moderni, kvalitetni, dizajnerski dioptrijski okviri...
Odaberite svoju liniju ili model u velikom broju...
Krajem ožujka u Zagrebu je održan tečaj Sekcije za...
Nova kolekcija dioptrijskih okvira Ørgreen od sada...
Veliki izbor ekskluzivnih dioptrijskih okvira uz popust...
Djeci se vid može ispraviti ako se pravodobno ide na...
Veliki izbor dioptrijskih naočala iz kolekcije jesen/zima...
Veliki izbor sunčanih naočala uz popust i do 30%
POSTANITE I VI ČLAN NAŠEG PROGRAMA VJERNOSTI - MOJ OPTO...
Veliki izbor dioptrijskih naočala uz popust od 30%
Noćne leće korigiraju vid dok vi spavate
Keratokonus - bolest koja smanjuje oštrinu vida
Nova kolekcija dioptrijskih okvira Alain Mikli
Briga o vidu na prvom mjestu

Očna poliklinika Opto centar u srpnju daruje dodatne...

Kako bi zaista mogli uživati u svijetu oko nas,...

Iskoristite besplatne oftalmološke preglede

Međunarodni cross-linking tečaj u Zagrebu

Krajem ožujka u Zagrebu je održan tečaj Sekcije za kontaktne leće Hrvatskog oftalmološkog i optometrijskog društva pod nazivom "Treating Corneal Diseases with Corneal Cross-Linking (CXL)". Gost predavač bio je profesor Farhad Hafezi sa Sveučilišta u Ženevi i Sveučilišta Južna Kalifornija u Los Angelesu. Profesor Hafezi je jedan od vodećih stručnjaka u području liječenja bolesti rožnice oka crosslinking postupkom što potvrđuju uspješni kongresi "International CXL Experts' Meeting" koje organizira svake godine u Švicarskoj s drugim uglednim stručnjacima, poput oca crosslinking-a Theo Seilera i drugih. Ovaj jednostavan i učinkovit postupak već se duže od desetljeća koristi za očvršćivanje slabih rožnica kod bolesti poput keratokonusa i jatrogenih ektazija rožnice.

Na tečaju se okupilo više od 100 oftalmologa iz Hrvatske i susjednih zemalja. U prvom dijelu tečaja profesor Hafezi prikazao je osnovne principe i tehnike izvođenja crosslinking-a te iskustva s radom zaklade "Light for Sight". Zakladu je osnovao prije 8 godina zajedno sa svojom suprugom Nikki Hafezi s ciljem pravovremenog prepoznavanja i sprečavanja gubitka vida uzrokovanog keratokonusom kod starije djece i adolescenata, što još uvijek predstavlja značajan problem u Hrvatskoj i u svijetu. U drugom dijelu tečaja upoznao je polaznike s rezultatima najnovijih istraživanja. Tako su prikazani ohrabrujući rezultati kliničkih istraživanja liječenja teških infekcijskih upala rožnice korištenjem crosslinking-a, postupak koji je danas poznatiji pod kraticom PACK-CXL. Uz, od ranije poznati utjecaj hormonskih promjena u trudnoći na rožnicu i vid, polaznicima su bili zanimljivi i novi dokazi o mogućem utjecaju spolnih hormona i disfunkcije štitne žlijezde na slabljenje rožnice.

Na slici: dr. sc. Adrian Lukenda, gđa. Nikki Hafezi, dr. Ksenija Ćuruvija Opačić i profesor Farhad Hafezi na tečaju u hotelu Dubrovnik u Zagrebu