Dnevne kontakte leće Daysi možete besplatno isprobati ako...
Izmjena radnog vremena i preporuke kod naručivanja
Dugo toplo ljeto može početi, a kako biste u njemu...
Kada više ne vidite sve lijepe detalje, a zbog...
Radno vrijeme za blagdane
Moderni, kvalitetni, dizajnerski dioptrijski okviri...
Odaberite svoju liniju ili model u velikom broju...
Krajem ožujka u Zagrebu je održan tečaj Sekcije za...
Nova kolekcija dioptrijskih okvira Ørgreen od sada...
Veliki izbor ekskluzivnih dioptrijskih okvira uz popust...
Djeci se vid može ispraviti ako se pravodobno ide na...
Veliki izbor dioptrijskih naočala iz kolekcije jesen/zima...
Veliki izbor sunčanih naočala uz popust i do 30%
POSTANITE I VI ČLAN NAŠEG PROGRAMA VJERNOSTI - MOJ OPTO...
Veliki izbor dioptrijskih naočala uz popust od 30%
Noćne leće korigiraju vid dok vi spavate
Keratokonus - bolest koja smanjuje oštrinu vida
Nova kolekcija dioptrijskih okvira Alain Mikli
Briga o vidu na prvom mjestu

Očna poliklinika Opto centar u srpnju daruje dodatne...

KOJI NAČIN ISPRAVLJANJA DIOPTRIJE JE NAJBOLJI ZA ODREĐENU DOB?

Djeci se vid može ispraviti ako se pravodobno ide na pregled, a kod adolescenata dioptriju možete ispraviti uvođenjem leća. Nakon 20. pa sve do 40. godine možete vid ispravljati lećama ili naočalama.

DJEČJA DOB - PREGLEDOM

Većina zdrave djece mlađe od 3 godine je blago dalekovidna, no dioptrija uglavnom nestaje do 4. godine života. Unatrag nekoliko godina, u Hrvatskoj je u obavezan pregled vida kod djece u dobi od 4 godine u cilju ranog otkrivanja i sprječavanja nastanka slabovidnosti. Ako se slabovidnost otkrije u toj dobi, izlječenje je moguće čak u 90 posto slučajeva.

ADOLESCENTI - UVOĐENJEM LEĆA

Odgovornoj djeci s odgovarajućom podrškom roditelja mogu se nakon 9. godine, osim naočala, preporučiti i kontaktne leće, u prvom redu tvrde plinopropusne koje su ujedno i najzdravije za dječje oči. Kod djece kojima izrazito raste dioptrija danas se u svijetu i u Hrvatskoj sve češće ordiniraju i takozvane, noćne leće, koje mogu usporiti ili zaustaviti rast dioptrije kod oko 40 posto.

OD 20 DO 40 GODINA - NA IZBOR

I u ovoj dobi naočale i kontaktne leće predstavljaju tradicionalne i najčešće načine ispravljanja dioptrije. Kod ljudi kod kojih je ona stabilna najmanje dvije godine, može se korigirati i operativno, laserskom refrakcijskom kirurgijom ili ugradnjom leća.

IZNAD 40 GODINA - KOREKCIJA PREZBIOPIJE

Danas postoje deseci ili čak stotine različitih načina ispravljanja prezbiopije ili starosne dalekovidnosti. Prezbiopija se najčešće korigira nošenjem multifokalnih, odnosno progresivnih, naočalnih i kontaktnih leća. Danas se nošenje progresivnih i radnih naočala te multifokalnih kontaktnih leća preporučuje i ljudima u ranim 40-im godinama koje dosta vremena provode za računalom ili elektroničkim uređajima.

STARIJI OD 65 - NOVA LEĆA

Od operativnih tehnika, laserska korekcija dioptrije koristi se obično uz tehniku takozvanog monovida, pri čemu se na jednom oku ispravlja dioptrija za gledanje na daljinu, a na drugom za blizinu. Nakon 50-te godine života, akomodacija očne leće je najčešće toliko oslabila da je najčešća operativna metoda korekcije dioptrije zamjena prirodne leće umjetnom lećom, koja poput naočala i leća, može biti s jednom dioptrijom ili multifokalna. Ovaj zahvat je gotovo identičan postupku uklanjanja sive mrene, koja se pojavljuje kod većine starijih od 65 godina. 

 

Cijeli  članak dr. Lukende pročitati na: 24sata.hr