Okulist

Okulist i oftalmolog su naziv za specijalista za očne bolesti. Iako se danas češće koristi izraz oftalmolog, oba izraza zapravo su točna. Naime riječ okulist potječe od latinske riječi za oko - oculus, dok riječ oftalmolog podječe od grčke riječi oftalmos.

Operacija mrene (operacija katarakte)

Operacijom sive mrene ili katarakte uklanja se zamućena prirodna leća iz oka. Pri tome se najčešće implantira umjetna intraokularna leća (IOL). Operacija mrene je jedan od najsigurnijih i najuspješnijih zahvata u medicini danas.

Postoje dvije osnovne vrste operacija katarakte. Starija konvencionalna ekstrakapsularna ekstrakcija katarakte (ECCE) uključuje istiskivanje leće kroz rez na rožnici ili bjeloočnici. Pri tome je rez veći i zahtijeva šivanje nakon operacije. Danas se koristi rijetko, primjerice kod iznimno tvrdih mrena.

Novija ultrazvučna (PHACO) operacija katarakte danas je preporučena metoda u većini slučajeva. Operacija i postoperacijski oporavak traju značajno kraće nego kod konvencionalne operacije. U očnoj poliklinici Opto Centar zahvat se obavlja ambulantno uz obavezni dolazak na postoperativnu kontrolu slijedeći dan. Zahvat se temelji na ultrazvučnom rastvaranju i aspiraciji katarakte uz pomoć suvremenih aparata. Intraokularna leća implantira se kroz iznimno mali otvor na rožnici zbog čega šavovi nisu potrebni.

Orbita

Orbita, očna duplja ili očna šupljina je parna udubina s obje strane nosne šupljine u kojoj je smještena očna jabučica s pomoćnim organima, masnim tkivom, krvnim žilama i živcima.

Ortoforija

Ortoforija je normalan položaj očiju kod kojeg su oči potpuno ravno i paralelno usmjerene. Ovisi o anatomskom i funkcionalnom (inervacijskom) stanju vanjskih očnih mišića.

Mozak slike iz oba oka stapa u jednu sliku s osjećajem prostornosti i dubine. Zbog nesklada u djelovanju vanjskih očnih mišića ili njihove paralize nastaje strabizam.

Perimetrija (VIDNO POLJE)

Perimetrija ili vidno polje je jednostavna i neinvazivna metoda mjerenja osjetljivosti svjetla u vidnom polju.

Vidno polje se može ispitati ugrubo testom konfrontacije ili bitno preciznije uz pomoć manualnih (Goldmann) i automatskih perimetara. Automatski perimetri Humphrey-Zeiss te Octopus perimetri danas su zlatni standard u dijagnostici i praćenju glaukoma i neuroloških bolesti.

Phaco operacija

Vidi pod: operacija mrene

PLAZMA TRETMAN LEĆA

Plazma tretman je postupak u proizvodnji kontaktnih leća pri kojem se njihova površina tretira visokofrekventnim radiovalovima u ioniziranoj komori. Na ovaj način postiže se maksimalna ovlaživost i čistoća površine leće što za posljedicu ima značajno poboljšanje udobnosti u prvih nekoliko tjedana nošenja. Kako bi se učinak plazma tretmana što dulje održao, potrebno je kontaktne leće čistiti neabrazivnim sredstvima za održavanje leća.

Pregled očne pozadine

Vidi pod: očna pozadina

Prezbiopija

Prezbiopija, starosna ili „staračka“ dalekovidnost nastaje iza 40. godine života. Zbog smanjene elastičnosti leće, oko ne može dovoljno akomodirati za gledanje na blizinu. Prvi simptom je odmicanje predmeta s kojim radimo na blizinu.

Korigira se konvergentnim (plus) lećama koje se ugrađuju u naočale (tzv. naočale za čitanje). Rješenja koja se unovije vrijeme sve češće koriste za korekciju prezbiopije su i progresivne naočele i multifokalne kontaktne leće koje omogućuju dobar vid na svim udaljenostima. Danas postoje i brojni postupci kao što su ugradnja multifokalne intraokularne leće ili laserska korekcija vida koji kod većine osoba mogu značajno smanjiti potrebu za korištenjem naočala za gledanje na blizinu. 

Pogledajte kratki edukacijski video "Prezbiopija ili starosna dalekovidnost" o tome kako nastaje prezbiopija i kakva rješenja danas nudi suvremena oftalmologija.

PRK

Vidi pod: refraktivna kirurgija