Endoftalmitis

Endoftalmitis je upala sadržaja očne jabučice. Najčešće je posljedica penetrirajuće ozljede očne jabučice, a može se razviti i kao postoperativna komplikacija svih kirurških zahvata kojima se ulazi u unutrašnjost očne jabučice. Glavni simptomi su bol i zamućenje vida.

Uzroci mogu biti infektivni i neinfektivni. Zbog teškog liječenja ovog stanja iznimno su važni postoperativni kontrolni pregledi u kratkim vremenskim intervalima nakon zahvata u oku.

Entropij

Entropij označava uvrtanje ruba vjeđa prema očnoj jabučici. Može nastati zbog gubitka elastičnosti struktura vjeđa u starijoj dobi, grča orbikularnog mišića, mehaničkih uzroka ili ožiljnih promjena spojnice.

Budući da su trepavice usmjerene prema rožnici mogu izazvati upale i oštećetiti površinu rožnice.

Liječi se operativnim zahvatom u lokalnoj anesteziji.

Erozija rožnice

Erozija rožnice označava oštećenje površinskog sloja rožnice (epitela). Najčešće je uzrokovana vanjskom ozljedom, primjerice granom ili noktom djeteta. Budući je rožnica bogata živčanim završecima, ova oštećenja izazivaju značajnu bol, fotofobiju i smanjenje vidne oštrine. Ukoliko epitel ne zaraste pravilno, erozije se mogu ponavljati (recidivirajuće erozije). Kod sumnje na eroziju rožnice potrebno je odmah javiti se na pregled kod oftalmologa.

Fakija

Fakija (grčki: phakos) označava postojanje prirodne leće u oku, za razliku od afakije i pseudofakije.

Fluoresceinska angiografija

Fluoresceinska angiografija je metoda kojom se prikazuju krvne žile mrežnice. Uključuje injekciju fluoresceina i snimanje očne pozadine u raznim fazama dolaska fluoresceina u krvne žile mrežnice.

Najčešće se koristi u dijagnostici dijabetičke retinopatije, začepljenja krvnih žila mrežnice i tumora.

Fokus

Vidi: žarište.

Fotofobija

Fotofobija ili svjetloplahost je prekomjerna osjetljivost na normalnu razinu svjetla. Ona je česti simptom upala raznih dijelova oka.

Fotoosjetljive leće

Fotoosjetljive (fotosenzibilne) naočalne leće tamnjenjem reagiraju na UV zrake. Koriste ih osobe kojima često "smeta svjetlo" te osobe koje ne žele nositi sunčane i dioptrijske naočale odvojeno

Fotoosjetljive leće zatamnjuju se do određenog postotka što ovisi o vrsti fotoosjetljive tehnologije, materijalu bazne leće, temperaturi zraka i dr. Najčešće su sive, zelene i smeđe boje. Najnovije generacije fotoosjetljivih organskih leća u idealnim uvijetima mogu potamniti do oko 90% (postotak zatamljenja klasičnih sunčanih naočala) dok u prozirnom stanju postotak zatamljenja iznosi manje od 10%. S obzirom da fotoosjetljive leće reagiraju na UV zračenja, a vjetrobransko staklo automobila zaustavlja većinu UV zraka, ove će leće u automobilu tamniti znatno slabije nego u vanjskoj okolini.

Navedenim lećama je do potpunog zatamljenja odnosno posvjetljenja potrebno određeno vrijeme reakcije. Prilikom naglog i kratkotrajnog povećanja intenziteta svjetlosti moguće je da izostane reakcija fotoosjetljivih molekula odnosno da reakcija ne bude dovoljno brza. Isti slučaj se događa i prilikom naglog smanjenja intenziteta svjetlosti. Vrijeme reakcije mjeri se u minutama i sa svakom novom generacijom fotoosjetljivih leća vrijeme reakcije se skraćuje.

 

Fotopsija

Fotopsija je opažanje iskrica, svjetlaca, treperenja svjetla i bljeskova. Može se javiti pri početnoj ablaciji mrežnice, promjena u očnoj staklovini, kod oftalmičke migrene, cirkulacijskih promjena u glavi i vratu itd.

Kod nagle pojave ili izraženih simptoma potrebno je čim prije javiti se na pregled očne pozadine kod oftalmologa.

Fotoreceptori

vidi pod: čunjići i štapići.