Crosslinking

Crosslinking (cross-linking, CXL ili CCL) je postupak učvršćenja oslabljene rožnice kod keratokonusa i sličnih bolesti. Uz pomoć riboflavina i kontroliranog ultraljubičastog zračenja dolazi do kovalentnog povezivanja kolagenih vlakana rožnice. Uspješnost standardnog crosslinkinga, takozvanog Dresdenskog protokola, je od 95 do 100% uz vrlo malenu mogućnost komplikacija ukoliko se postupak pravilno izvodi.

Čunjići i štapići

Čunjići i štapići u oku su fotoreceptorske stanice koje se nalaze u mrežnici. Pretvaraju vidljivu svjetlost u električne signale koji se putem vidnog živca prenose do mozga. Iako im je funkcija slična, čunjići i štapići dosta se razlikuju.

Čunjići su osjetljivi na boju. Najviše ih ima u središnjem dijelu mrežnice ili makuli, gdje omogućuju oštru i detaljnu sliku pri jačem svjetlu.

Štapića ima znatno više. Nalaze se perifernije u mrežnici. Nisu osjetljivi na boju i služe za raspoznavanje predmeta pri slabom svjetlu, te orijentaciju u prostoru.

Dalekovidnost

Dalekovidnost se još naziva i hipermetropija ili hiperopija. Za razliku od kratkovidnosti, kod dalekovidnosti se paralelne zrake svjetlosti koje ulaze u oko lome na način da se žarište nalazi iza mrežnice.

Dalekovidno oko obično je nešto manje od emetropnog. Njegova je refrakcijska jakost nedovoljna da bi se predmeti koji se nalaze bliže oku mogli jasno razaznati. Ispravlja se konveksnim ili tzv. plus (+) naočalnim ili kontaktnim lećama te postupcima refraktivne kirurgije.

.

Dijabetička retinopatija

Dijabetička retinopatija je oštećenje mrežnice koje nastaje kao posljedica komplikacija dijabetesa. Dijagnoza dijabetičke retinopatije postavlja se pregledom očne pozadine. Najčešće zahvaća središnji dio mrežnice - žutu pjegu ili makulu, te se naziva i "dijabetička makulopatija".

Neprepoznata i neliječena dijabetička retinopatija može dovesti do sljepoće. Zbog toga su, uz regulaciju šećera pod nadzorom internista, neophodni redoviti pregledi kod oftalmologa.

Nastale promjene na očima danas se uspješno kontroliraju upotrebom lijekova koji se primjenjuju u unutrašnjost oka (intravitrealne injekcije), te lasera (tzv. laserska fotokoagulacija). U slučaju uznapredovalih promjena oftalmolog može indicirati i opsežniji operativni zahvat, takozvanu vitrektomiju.

Dioptrija

Dioptrija je mjera lomne jakosti leće ili zakrivljenosti zrcala. Obrnuto je proporcionalna žarišnoj udaljenosti (Dpt=1/žarišna udaljenost u metrima).

Tako npr. konveksna leća s jakošću od +1,00 Dpt ima žarište na udaljenosti od 1 metra, a leća od +3,00 Dptr na udaljenosti 0,3 metra. Konveksne plus (+) leće koriste se za ispravljanje dalekovidnosti, a konkavne minus (-) leće za ispravljanje kratkovidnosti.

Dioptrija nije slabovidnost

Dioptrija se često zamijenjuje s pojmom slabijeg vida i vidne oštrine, te s pojmom slabovidnosti. Iako plus ili minus dioptrija, kao i astigmatizam, smanjuju vidnu oštrinu, uz pravilnu korekciju dioptrije naočalama, kontaktnim lećama ili operativnim zahvatom vidna oštrina se može vratiti na 100% vida. Jedino kod slabovidnih osoba, te kod osoba kod kojih je vid smanjen uslijed raznih bolesti oka, vidna oštrina manja je od 100% i uz najbolju moguću korekciju.

Dioptrijske naočale

Vidi pod: naočale.

Dominantno oko

Pri gledanju s oba oka postoji tendencija da se objekti fiksiraju jednim, uvijek istim, okom koje „vodi“ drugo oko pri promjeni točke fiksacije. Dominantnost očiju razvija se u ranom djetinjstvu i ne ovisi o tome je li netko dešnjak ili ljevak. 

Najlakše se ispituje na način da palac naglo usmjerimo na udaljeniji predmet, a zatim naizmjence gledamo predmet desnim i lijevim okom. Dominantno je oko ono kojim i dalje vidimo palac usmjeren na predmet koji smo fiksirali.

Dubinski vid

Vidi pod: binokularni vid

Ektropij

Ektropij označava izvrtanje vjeđnog ruba prema van.

Nastaje zbog gubitka tonusa vjeđa u starosti, paralize ličnog živca, mehaničkih uzroka ili ožiljaka kože vjeđa. Pritom suzni kanalići ne mogu upiti suze pa dolazi do suzenja i upalnih promjena vjeđe, spojnice i rožnice.

Liječi se operativnim zahvatom u lokalnoj anesteziji.

Emetropno oko

Emetropno ili normalno oko predstavlja optički sustav ljudskog oka u kojem se paralelne zrake svjetlosti koje dolaze iz beskonačnosti sijeku u žarištu na središnjem dijelu mrežnice, odnosno žutoj pjegi (makula). Ukoliko se zrake sijeku ispred ili iza žute pjege dolazi do kratkovidnosti ili dalekovidnosti.