Aberacija

Aberacija ili optička aberacija predstavlja svako odstupanje od savršene slike u žarištu optičkog sistema kao što je ljudsko oko. Optičke aberacije nižeg reda su kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam

Aberacije višeg reda znatno su složenije. Najčešće su koma, sferna aberacija i defokus koje čine blizu 20% optičkih grešaka u prosječnoj populaciji. U manjoj mjeri pojavljuju se kod većine ljudi pri gledanju u noći uslijed povećanja zjeničnog otvora. Izraženije smetnje pojavljuju se kod osoba koje imaju nepravilnu zakrivljenost rožnice ili keratokonus, te nakon ekstremnih operativnih zahvata na rožnici.

Aberacije višeg stupnja u današnje vrijeme mogu se izmjeriti uz korištenje tzv. "Wavefront" tehnologije. Ova tehnologija omogućila je nove dizajne mekanih kontaktnih leća s kontrolom aberacije (vidi: PRIMAsoft). Wavefront tehnologija takđer je zaslužna za veliki napredak laserske korekcije dioptrije u posljednjih 10 godina.

Ablacija mrežnice

Ablacija mrežnice je patološki proces kod kojeg dolazi do odignuća 9 slojeva mrežnice od njenog pigmentog epitela.
Češća je kod srednje i visoke kratkovidnosti. Zbog toga su kod osoba sa srednjom i visokom kratkovidnošću neophodni redoviti pregledi očne pozadine (fundusa).
U slučaju nagle pojave bljeskova, većeg broja mušica, niti i zamućenja, a posebno kod pojave zavjese ili vodenog balona u dijelu vidnog polja potrebno je hitno se javiti oftalmologu!

Adaptacija

  • Adaptacija (prilagodba) na svjetlo ili tamu: pri prijelazu iz slabo u jako osvjetljen prostor i obrnuto određeno vrijeme slabije vidimo. Ovo vrijeme se naziva adaptacija (prilagodba) oka. Kod adaptacije oka, funkcija primanja svjetlosnih podražaja prebacuje se s čunjića na štapiće i obrnuto (vidi fotoreceptori).
  • Adaptacija na kontaktne leće: postupak kod kojega se rožnica postupno privikava na kontaktnu leću koja je stavljena prvi puta ili nakon duže pauze. 

Adicija

Adicija je dioptrija za gledanje na blizinu koja se dodaje dioptriji za gledanje na daljinu kod propisivanja naočala i kontaktnih leća u osoba s prezbiopijom. Ako ste dalekovidni i imate plus dioptriju za gledanje na daleko, dioptrija za čitanje bit će Vam veća. Ako ste kratkovidni i imate minus dioptriju, dioptrija za čitanje i rad na blizinu bit će manja od dioptrije za gledanje na daljinu. Ako Vam ovi pojmovni još uvijek nisu jasni, slobodno nas kontaktirajte.

Afakija

Afakijom (grčki: a - bez i phakos - leća) nazivamo stanje oka bez leće. Leća može biti izvađena tijekom operacije katarakte, refraktivne kirurgije ili nedostajati iz nekog drugog razloga. Ukoliko tijekom operacije nije ugrađena intraokularna leća često nastaje izrazita dalekovidnost. Najbolje se korigira naknadnom ugradnjom intraokularnih leća ili kontaktnim lećama.

Akomodacija

Akomodacija oka je proces kojim očna leća mijenja svoju dioptrijsku jakost u cilju stvaranja oštre slike na makuli. To se događa zbog promjene njene zakrivljenosti uslijed kontrakcija cilijarnog mišića oko očne leće koji opušta niti, odnosno zonule, leće u oku.

Tijekom života leća polagano gubi svoju elastičnost te se raspon akomodacije smanjuje. Zbog toga gledanje na blizinu postaje otežano pri čemu se predmeti moraju odmicati od oka da bi se razaznali sitniji detalji. Ovo stanje naziva se prezbiopija.

Video animaciju akomodacije i mogućih rješenja za prezbiopiju možete pogledati ovdje.

Ambliopija (slabovidnost)

Ambliopija ili slabovidnost je funkcijski poremećaj jednog ili rjeđe oba oka koji se ne može ispraviti naočalama, kontaktnim lećama ili refraktivnom kirurgijom. 

Ako se otkrije na vrijeme (prije 7. godine života djeteta) ambliopiju je moguće izliječiti. Najbolji uspjeh postiže se u dobi do 5. godine zbog čega je u Hrvatskoj pokrenut nacionalni program otkrivanja slabovidnosti u toj dobi s ciljem smanjenja broja slabovidnih osoba u desetljećima koja dolaze. Vidna oštrina djece danas se najbolje određuje uz pomoć tzv. Lea tablica.

Osim korekcije naočalama i kontaktnim lećama, liječi se i zatvaranjem jednog oka (okluzijom) te drugim metodama. Budući da slabovidnost jednog oka često ostane neotkrivena, oftalmološki pregledi u dječjoj dobi iznimno su važni.

Ametropija


Ametropija ili refrakcijska greška označava stanje kod kojega se dužina oka ne preklapa sa žarišnom udaljenošću (fokusom) paralelnih zraka svijetlosti. Zbog toga na mrežnici nastaje nejasna slika beskrajno udaljenih predmeta.
Osnovne refrakcijske greške (anomalije) su kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam.

Anatomija oka

Anatomija, odnosno građa ili struktura oka dosta je složena. Najvažnije strukture koje se nalaze u neposrednoj okolici očne jabučice su vjeđe koje štite prednju površinu oka te vanjski očni mišići koji pokrežu oči u smjeru pogleda. U očnoj jabučici nalaze se:

3D animaciju oka pogledajte ovdje.

Anizokorija

vidi pod: midrijaza.