Korioretinitis

Vidi pod: uveitis

Kratkovidnost (miopija)

Kratkovidnost ili miopija najčešća je refrakcijska greška oka. Paralelne zrake svjetlosti koje ulaze u oko lome se na način da se žarište nalazi ispred žute pjege mrežnice, umjesto na mrežnici. Zbog toga se predmeti smješteni bliže oku vide jasnije nego daleki predmeti.

Najčešći uzrok je prevelika dužina oka zbog rasta oka, ili rjeđe, prejaka lomna jakost rožnice i leće kao što je to slučaj kod keratokonusa.

Kod kratkovidnosti iznad -2,00 dioptrije potrebne su redovite kontrole očne pozadine zbog mogućih degenerativnih promjena koje mogu dovesti do komplikacija poput ablacije mrežnice. Kratkovidnost se korigira konkavnim (minus) lećama te postupcima refraktivne kirurgije.

Lasek

Vidi pod: refraktivna kirurgija

Lasik

Vidi pod: refraktivna kirurgija

Leća (očna)

Vidi: anatomija oka

Očna leća ili lens crystallina je prozirna leća s dvije konveksne površine. Nalazi se iza šarenice i zjenice, a ispred staklastog tijela. Sudjeluje u akomodaciji oka pri čemu pomaže u fokusiranju zraka koje polaze od udaljenog predmeta na makulu.

Starenjem postaje manje elastična uslijed čega dolazi do prezbiopije. Ukoliko se zamuti naziva se kataraktom ili sivom mrenom.

Leće (kontaktne)

Vidi pod: kontaktne leće

Leće (naočalne)

Vidi pod: naočale

Midrijaza

Midrijaza označava široku, odnosno povećanu zjenicu. Širenje zjenice omogućuje ulazak više svjetlosti u oko u noćnim uvjetima što se postiže stezanjem posebnih mišića u šarenici. Tijekom očnog pregleda primjenjuju se posebne kapi, takozvani midrijatici, koje šire zjenicu kako bi se mogao napraviti pregled očne pozadine. Isti učinak nastaje i uzimanjem lijekova ili droga koje utječu na živčani sustav.


Razlika u veličini zjenica naziva se anizokorija. Premda anizokorija može biti prisutna i kod zdravih pacijenata, često je znak ozbiljnijih očnih i neuroloških bolesti. Ako razlika u širini zjenica ostaje ista ili se pogoršava treba se javiti se liječnički pregled.

Miopija

Vidi pod: kratkovidnost

Mioza

Vidi pod: zjenica