Zelena mrena

Vidi pod: glaukom

Zjenica

Vidi: anatomija oka

Zjenica je crni otvor u središtu šarenice. Djelovanjem mišića šarenice zjenica se širi (midrijaza) ili sužava (mioza) ovisno o količini svjetlosti koja ulazi u oko.

Žarište

Žarište ili fokus je točka u kojoj se sijeku zrake svjetlosti. U emetropnom oku, koje djeluje kao konvergentna leća, svjetlosne zrake koje polaze od udaljenog predmeta križaju se u žutoj pjegi - makuli.

Kod miopije ili hipermetropije žarište se nalazi ispred ili iza makule te je slika u makuli nejasna.

Žilnica

Vidi: anatomija oka

Žilnica ili koroideja dio je srednje ovojnice očne jabučice koja se nalazi između mrežnice i bjeloočnice.

Sadrži krvne žile i živce te tamni pigment koji sprečava prolazak svjetla izvana i refleksiju svjetlosnih zraka unutar oka. Na svojem prednjem dijelu žilnica prerasta u šarenicu.

Žuta pjega ili makula

Vidi: anatomija oka

Žuta pjega ili makula nalazi se u središnjem dijelu mrežnice oka. U središtu makule nalazi se foveja, točka s najgušće smještenim fotoreceptorima - čunjićima koja je neophodna za dobru vidnu oštrinu. To je mjesto na kojem se u oku bez dioptrije (emetropnom oku) treba nalaziti žarište.

Dok manji poremećaji u perifernom vidnom polju mogu proći nezamijećeno, promjene u makuli primjećuju se vrlo rano. Najčešći poremećaj makule u zapadnim zemljama danas je tzv. senilna degeneracija makule.

Ukoliko želite ispitati zdravlje vaše makule, kliknite na Amslerov test.