Topografija rožnice

Topografijom rožnice dobivamo detaljan prikaz površine rožnice. Mjeri se uz pomoć rožničnog (kornealnog) topografa.

Ultrazvuk

Ultrazvuk označava zvučne valove frekvencija iznad ljudske čujnosti od 3 do 12 mHz. U oftalmologiji se ultrazvuk koristi za neinvazivnu pretragu očne jabučice i struktura u orbiti. Nova generacija visokofrekventnih ultrazvuka omogućuje pretragu i prednjeg dijela oka (ultrazvučna biomikroskopija). Ova pretraga dostupna je samo u rijetkim specijaliziranim ustanovama.

Uveitis

Uveitis je zajedničko ime za upale srednje ovojnice očne jabučice. Ukoliko je zahvaćen prednji dio srednje očne ovojnice (šarenica i cilijarno tijelo) naziva se iridociklitis, a ako je zahvaćen stražni dio (žilnica) naziva se korioiditis.

Zbog bliskog anatomskog smještaja, upala stražnjeg dijela zahvaća i mrežnicu te se naziva korioretinitis. Može se proširiti u unutrašnjost oka (endoftalmitis) ili zahvatiti cijelu očnu jabučicu (panoftalmitis). Osnovni simptomi bolesti su bol i zamagljen vid. Kod pojave ovih simptoma potrebno je hitno javiti se oftalmologu.

Vanjski očni mišići

Vanjski očni mišići zaduženi su za pokretanje očne jabučice i nalaze se s njene vanjske strane.

Dijele se na četiri ravna i dva kosa mišića. Ravni mišići pokreću oko u smjerovima lijevo-desno i gore-dolje, dok su kosi mišići prvenstveno zaduženi su za rotaciju oka oko optičke osi.

Očni mišići omogućuju binokularan vid kod paralelnog položaja očiju (ortoforija).

Vidna oštrina

Vidna oštrina ili vizus (VO, visus oculi) je kvantitativna mjera funkcije vida. Ispituje se tablicama sa crnim simbolima (optotipima) na bijeloj podlozi koje se nalaze na standardnoj udaljenosti od pacijenta.

Vidna oštrina označava najbolju moguću vidnu funkciju sa ili bez korekcije naočalama ili kontaktnim lećama. Uredna vidna oštrina označava se s 1,0 ili 100%. Neke osobe mogu imati i bolju vidnu oštrinu, npr. 1.2 ili 1.5. Slabija vidna oštrina od uredne naziva se slabovidnost ili ambliopija.

Preduvjet dobre centralne vidne oštrine je žarište slike u središtu žute pjege, uz uredne živčane puteve do vidnih centara u mozgu.

Osim centralne vidne oštrine, postoji i periferni vid koji služi prvenstveno za orijentaciju u prostoru. Mjeri se posebnim aparatima za mjerenje vidnog polja - perimetrima.

Vidni živac

Vidi: anatomija oka

Vidni, očni ili optički živac (nervus opticus) prenosi vidnu informaciju iz fotoreceptora mrežnice do mozga. Mjesto na mrežnici na kojem očni živac izlazi iz očne jabučice nazivamo papila očnog živca. Papila se još naziva i slijepa pjega, jer na tom mjestu nema fotoreceptora. Promjene na očnom živcu najjednostavnije se otkrivaju na pregledu očne pozadine (fundusa)

Vidno polje

Vidno polje je skup svih točaka u prostoru koje vidimo dok gledamo ravno ispred sebe. Mjeri se perimetrima, dok se metode mjerenja nazivaju perimetrijom.

Poremećaji vidnog polja mogu nastati kod raznih bolesti vidnog živca (glaukom i druge neuropatije), vidnih puteva i centara u mozgu, ali isto tako i eventualnih bolesti i zamućenja na površini i unutar oka.

Vitrektomija

Vitrektomija je mikrokirurška metoda odstranjivanja staklovine (vitreusa) iz unutrašnjosti očne jabučice.

Razlikujemo prednju vitrektomiju tijekom koje se uklanja manji dio staklovine s pristupom iz prednje sobice i tzv. pars plana vitrektomiju kod koje se staklovina uklanja u potpunosti. Pars plana vitrektomija čini osnovu većine kirurških postupaka liječenja bolesti struktura očne pozadine.

Vjeđe

Vjeđe, palpebre ili očni kapci su tanki nabori kože, mišića, vezivnog tkiva (tarzus) i sluznice (spojnica) koji prekrivaju i štite oko. Na rubu vjeđa nalaze se trepavice koje dodatno štite površinu oka od prašine i nečistoća.

Najčešće bolesti vjeđa su upale vjeđa poput blefaritisa (često udruženih s upalom spojnice - konjunktivitisom), ječmenca i halaciona. Kod starijih ljudi česte su i blefarohalaze (višak kože i/ili potkožnog tkiva vjeđa), uvrtanje i izvrtanje (entropij i ektropij) ruba vjeđa, te tumorske promjene koje nastaju zbog izloženosti vjeđa sunčevom zračenju. Blefaritis se najčešće liječi medikamentozno i postupcima higijene vjeđa, dok se druge promjene na vjeđama uspješno liječe manjim operativnim zahvatima.

Wavefront tehnologija

Vidi pod: aberacija