Spojnica

Vidi: anatomija oka

Spojnica ili konjuktivna je sluznica koja prekriva prednju površinu očne jabučice te vjeđe s unutarnje strane.

Upala spojnice (konjunktivitis) je najčešće oboljenje u oftalmološkoj praksi. Ako se izuzmu refrakcijske greške poput kratkovidnosti i dalekovidnosti, upale spojnice su glavni razlog dolaska više od 40% pacijenata koji se obraćaju oftalmologu.

Staklovina

Vidi: anatomija oka

Staklovina, vitreus ili staklasto tijelo je želatinozna tvorba kuglasta oblika koja ispunjava očnu jabučicu između leće i mrežnice. Tijekom procesa starenja ili ranije (kod kratkovidnosti, upalnih stanja ili traume oka) može doći do mjestimičnog razrjeđenja (likvefakcija, sinhiza) ili zgušnjivanja (sinereza) staklovine zbog čega bolesnici vide tzv. plivajuće mutnine ili mušice.

Liječenje ovog stanja nije potrebno, no u slučaju nagle pojave većeg broja „mušica“ potrebno je čim prije javiti se oftalmologu.

Starosna ili staračka dalekovidnost

Vidi pod: prezbiopija.

Stereoskopski vid

Vidi pod: binokularni vid

Strabizam

Strabizam, škiljenje ili razrookost je poremećaj položaja očiju. Najčešće nastaje zbog nesklada u djelovanju, paralize ili pareze vanjskih očnih mišića. Razlikujemo latentni i manifestni strabizam.

Kod latentnog strabizma (heteroforija) sposobnost mozga da spoji slike iz oba oka u jednu (vidi: binokularni vid) prividno ispravlja oči u normalan položaj (ortoforija). Osobe s heteroforijom često osjećaju tegobe navečer npr. nakon dugotrajnog čitanja. Dijagnosticira se posebnim aparatima i testovima.

Kod manifestnog strabizma (heterotropija) otklon očiju vidljiv je od strane promatrača. Strabizam je važno prepoznati u dječjoj dobi, jer je često udružen s ambliopijom koju je u toj dobi još moguće liječiti.

Suzni film

Suzni film sastoji se od tri sloja.

Neposredno uz površinu rožnice i spojnice nalazi se mukozni sloj koji osigurava prijanjanje suza za te površine. Srednji vodeni sloj je najdeblji. Omogućuje vlaženje oka i mehaničko čišćenje površine oka od čestica prašine i sl..Sadrži i mnoge tvari koje uništavaju mikroorganizme. Vodeni sloj prekriven je lipidnim slojem koji spriječava hlapljenje vodenog sloja.

Poremećaj u bilo kojem od ovih slojeva dovodi do sindroma „suhog oka“.

Šarenica

Vidi: anatomija oka

Šarenica ili iris je prstenasti organ koji se nalazi između rožnice i leće. Može sadržavati različitu količinu pigmenta o čemu ovisi boja očiju. U svojem središtu ima okrugli otvor – zjenicu.

Štapići

Vidi pod: čunjići i štapići.

Toksin Clostridium botulinum

Toksin bakterije Clostridium botulinum poznat je pod nazivom Vistabel i drugim zaštićenim tvorničkim nazivima. Blokira oslobađanje acetilkolina na spoju živaca i mišića čime onemogućuje akcija mišića u razdoblju od najmanje 3 mjeseca.

Danas se koristi u kozmetičkim tretmanima bora lica, ali i u liječenju teških očnih bolesti poput blefarospazma (spazma vjeđa) i određenih manifestacija distiroidne orbitopatije.

Vistabel trebaju primijenjivati samo liječnici specijalisti plastične kirurgije, oftalmologije i srodnih struka u specijaliziranim ustanovama.

Tonometrija

Vidi pod: očni tlak