Astigmatizam

Astigmatizam je greška refrakcije oka koja nastaje uslijed nejednake zakrivljenosti rožnice ili očne leće u različitim meridijanima. Oko s astigmatizmom najlakše je zamisliti kao ragbi loptu. Pri tome je najčešće horizontalni meridijan slabije, a drugi okomiti meridijan jače zakrivljen.
Posljedica astigmatizma su paralelne zrake svjetlosti koje se nakon ulaska u oko ne sijeku u jednoj točci (žarištu) nego u crti što sliku čini mutnom i iskrivljenom. Može se ispraviti naočalama, kontaktnim lećama te u novije vrijeme i postupcima refraktivne kirurgije.

Atenski protokol

Atenski protokol je alternativni način istovremenog poboljšanja vidne oštrine kod keratokonusa i drugih nepravilnih rožnica uz pomoć topografski-vođenog PRK-a i očvršćivanja rožnice crosslinking zahvatom kako bi se ujedno spriječilo napredovanje bolesti. Ovaj postupak ne spada u standardne postupke liječenja keratokonus (tzv. off-label postupak) te se primjenjuje samo u situacijama u kojima standardni postupci poput aplikacije posebnih kontaktnih leća za keratokonus ili crosslinking zahvata, ne mogu riješiti problem vida kod osoba s keratokonusom.

Bifokalne leće

Bifokalne leće imaju dva žarišta ili fokusa, za razliku od jednojakosnih leća koje imaju jedno žarište. Koriste se za korekciju dviju udaljenosti, najčešće daljine i blizine.

Prednost im je što nisu potrebne dvoje naočale (za daljinu i blizinu). Nedostaci su nagli i vidljivi prijelaz sa daljine na blizinu te slabije izoštreni predmeti na srednjoj udaljenosti. Danas se sve manje koriste na naočalama i kontaktnim lećama, te ih sve više zamjenjuju progresivne (multifokalne) leće za korekciju prezbiopije.

Binokularni vid

Razvoj binokularnog vida odvija se tijekom djetinjstva u 3 stupnja:

  • u prvom stupnju postoji samo istodobno zapažanje slika iz oba oka.
  • u drugom stupnju mozak stapa slike oba oka u jednu.
  • treći stupanj koji se naziva stereoskopski (3D, trodimenzionalni, prostorni) vid uključuje i osjećaj dubine.

Poremećaji poput slabovidnosti i strabizma mogu spriječiti razvoj jednog, dva ili sva tri stupnja binokularnog vida.

Bjeloočnica

Bjeloočnica ili sklera je bijela fibrozna ovojnica oka. Sastoji se od kolagena i elastičnih niti. Zajedno s rožnicom čini vanjsku ovojnicu oka.

Služi za zaštitu unutrašnjosti oka od raznih negativnih mehaničkih utjecaja.

Vidi: anatomija oka.

Blefaritis

Vidi: vjeđe.

Blefarohalaza

Blefarohalaza je pojava kožnih nabora sa ili bez otekline vjeđa.

Najčešće nastaje u starijoj dobi zbog popuštanja struktura vjeđa pri čemu dolazi do stvaranja nabora kože (dermatohalaza) i djelomične hernijacije masnog tkiva iz orbite. Ukoliko postane funkcionalni i estetski problem, rješava se zahvatom blefaroplastike.

Blefaroplastika

Blefaroplastika operativna je metoda liječenja blefarohalaza. Zahvat je bezbolan i izvodi se u lokalnoj anesteziji. Najčešće se istovremeno operiraju blefarohalaze oba oka.

Botox ili Botulinum toksin

Botulinum toksin poznat je pod tvorničkim nazivima Botox, Vistabel ili Dysport. Blokira oslobađanje acetilkolina na spoju živaca i mišića čime onemogućuje akcija mišića u razdoblju od najmanje 3 mjeseca.

Danas se koristi u kozmetičkim tretmanima bora lica, ali i u liječenju teških očnih bolesti poput blefarospazma (spazma vjeđa) i određenih manifestacija distiroidne orbitopatije.

Botox trebaju primijenjivati samo liječnici specijalisti plastične kirurgije, oftalmologije i srodnih struka u specijaliziranim ustanovama.

Celulitis (orbitalni)

Orbitalni celulitis je akutna upala sadržaja orbite (očne duplje). Ukoliko se liječenje ne započne odmah, mogu se razviti teške komplikacije pa i smrtni ishod. Zbog toga se, kod svake izraženije upale i otekline u području oka koja je praćena povišenjem tjelesne temperature, treba odmah javiti na pregled kod liječnika.