Astigmatizam

Astigmatizam je greška refrakcije oka koja nastaje uslijed nejednake zakrivljenosti rožnice ili očne leće u različitim meridijanima. Oko s astigmatizmom najlakše je zamisliti kao ragbi loptu. Pri tome je najčešće horizontalni meridijan slabije, a drugi okomiti meridijan jače zakrivljen.
Posljedica astigmatizma su paralelne zrake svjetlosti koje se nakon ulaska u oko ne sijeku u jednoj točci (žarištu) nego u crti što sliku čini mutnom i iskrivljenom. Može se ispraviti naočalama, kontaktnim lećama te u novije vrijeme i postupcima refraktivne kirurgije.

Atenski protokol

Atenski protokol je alternativni način istovremenog poboljšanja vidne oštrine kod keratokonusa i drugih nepravilnih rožnica uz pomoć topografski-vođenog PRK-a i očvršćivanja rožnice crosslinking zahvatom kako bi se ujedno spriječilo napredovanje bolesti. Ovaj postupak ne spada u standardne postupke liječenja keratokonus (tzv. off-label postupak) te se primjenjuje samo u situacijama u kojima standardni postupci poput aplikacije posebnih kontaktnih leća za keratokonus ili crosslinking zahvata, ne mogu riješiti problem vida kod osoba s keratokonusom.

Bifokalne leće

Bifokalne leće imaju dva žarišta ili fokusa, za razliku od jednojakosnih leća koje imaju jedno žarište. Koriste se za korekciju dviju udaljenosti, najčešće daljine i blizine.

Prednost im je što nisu potrebne dvoje naočale (za daljinu i blizinu). Nedostaci su nagli i vidljivi prijelaz sa daljine na blizinu te slabije izoštreni predmeti na srednjoj udaljenosti. Danas se sve manje koriste na naočalama i kontaktnim lećama, te ih sve više zamjenjuju progresivne (multifokalne) leće za korekciju prezbiopije.

Binokularni vid

Razvoj binokularnog vida odvija se tijekom djetinjstva u 3 stupnja:

  • u prvom stupnju postoji samo istodobno zapažanje slika iz oba oka.
  • u drugom stupnju mozak stapa slike oba oka u jednu.
  • treći stupanj koji se naziva stereoskopski (3D, trodimenzionalni, prostorni) vid uključuje i osjećaj dubine.

Poremećaji poput slabovidnosti i strabizma mogu spriječiti razvoj jednog, dva ili sva tri stupnja binokularnog vida.

Bjeloočnica

Bjeloočnica ili sklera je bijela fibrozna ovojnica oka. Sastoji se od kolagena i elastičnih niti. Zajedno s rožnicom čini vanjsku ovojnicu oka.

Služi za zaštitu unutrašnjosti oka od raznih negativnih mehaničkih utjecaja.

Vidi: anatomija oka.

Blefaritis

Vidi: vjeđe.

Blefarohalaza

Blefarohalaza je pojava kožnih nabora sa ili bez otekline vjeđa.

Najčešće nastaje u starijoj dobi zbog popuštanja struktura vjeđa pri čemu dolazi do stvaranja nabora kože (dermatohalaza) i djelomične hernijacije masnog tkiva iz orbite. Ukoliko postane funkcionalni i estetski problem, rješava se zahvatom blefaroplastike.

Blefaroplastika

Blefaroplastika operativna je metoda liječenja blefarohalaza. Zahvat je bezbolan i izvodi se u lokalnoj anesteziji. Najčešće se istovremeno operiraju blefarohalaze oba oka.

Celulitis (orbitalni)

Orbitalni celulitis je akutna upala sadržaja orbite (očne duplje). Ukoliko se liječenje ne započne odmah, mogu se razviti teške komplikacije pa i smrtni ishod. Zbog toga se, kod svake izraženije upale i otekline u području oka koja je praćena povišenjem tjelesne temperature, treba odmah javiti na pregled kod liječnika.

Centralni vid

Vidi pod: vidna oštrina