Cachet_lea.jpg

Mario M.

samostalni knjigovođa zahvat: ugradnja Cachet leće za visoku dioptriju
Natrag

I tako je viječe starješina odlučilo. Odluka je pala na ugradnju Cachet leće u lijevo oko i PRK na desnom...

Zovem se Mario Mužek i kemijski sam tehničar po struci ujedno i samostalni knjigovođa te zbog potrebe svog posla dosta vremena dnevno provodim pred računalom. Svoje slobodno vrijeme koliko mi to mogućnosti dozvoljavaju provodim dosta aktivno i u prirodi.

Nakon niza konzultacija u vodećim hrvatskim oftamološkim centrima napokon sam se odlučio na laserko skidanje dioptrije. Zbog stručnosti i odličnih financijskih uvjeta moj izbor je pao na Opto centar iz Zagreba. Na samim konzultacijama od dogovaranja termina za prvi pregled sestre Marijeta i Svijetlana te osoblje na čelu tima s doktorom Lukendom svojom ljubaznošču ali i odgovorima na mojih bezbroj pitanja u potpunosti su zadobili moje povjerenje („kupili“ su me).

Moram napomenuti da očna pomagala koristim od svog djetinjstva pa tako i redovite preglede kod oftamologa ali s većinom najnovije sofisticirane opreme prilikom pregleda susreo sam se tek u ordinaciji kod doktora Lukende. Sam postupak započinje nizom pretraga od pentacama, mjerenja debljine rožnice, broja epitelnih stanica, vidnog živca i očnog tlaka...da se ustanovi dali ste kandidat za uklanjanje dioptrije bilo laserom bilo kojim drugim postupkom kao što je bio i kod mene slučaj.

S obzirom da sam bio dosta zahtjevan kandidat (-10 na lijevom oku, desno klasika, cilindri astigmatizam) a s velikom željom da mi se napokon otvore «horizonti» kako ja to volim reći , impresirao me dr.Lukenda kada se tijekom jednog od svojih stručnih boravaka u Švicarskoj konzultirao s vodećim svjetskim laserskim kirurzima o zahvatu(ima) koji bi meni najviše odgovarao.

I tako je viječe starješina odlučilo. Odluka je pala na ugradnju Cachet leće u lijevo oko i PRK na desnom. Kao dio tima Opto centra, dr.Kalauz, cijenjeni vodeći kirurg za ugradnje intraokularnih leća u Hrvatskoj izveo je ugradnju Cachet leće na lijevom oku. Sam postupak ugradnje Cachet leće je sličan operaciji mrene. Postupak se izvodi pod lokalnom anestezijom vrlo je brz i danas je čest izbor kod dioptrija od -6 do -16.

Ugradnja Cachet leće za visoku dioptriju

Nakon same pripreme za operaciju,kapanja anestetskih kapi osječa se lagani pritisak na oku i leća se već ugrađuje kroz mali rez ispred šarenice oka u tzv.prednju sobicu tako da se prirodna leća ne dira .Sam postupak ne traje dulje od dvadesetak sekundi uključujući i stavljanje zaštitne leće na oko dok rez ne zaraste što je u pravilu gotovo kroz dva do tri dana i oko normalno funkcionira uz postoperativni pregled i naputak doktora kako da se ponašate sljedećih par dana i tjedana.

Sama impresija onih nekoliko sekundi nakon zahvata kada i preko zaštitne leće ugledate sat na zidu prostorije i bez imalo naprezanja raspoznate i sekunde čak bih se usudio reći i bolje nego prije zahvata.
Taj trenutak znate da ste napravili pravu stvar,to je cilj koji ste željeli postići.

Na desnom oku, gdje je bilo moguće laserski skinuti diotriju, (-5,25 zajedno s cilindrom) dr. Lukenda izveo je transepitelnu PRK metodu. Ovom metodom se uspješno rješava kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam, a izvodi se tako da se pod lokalnom anestezijom prvo laserom ukloni epitel, odnosno površinski sloj rožnice svega par sekundi , zatim se laserski oblikuje njena površina tako da se svjetlosne zrake mogu ispravno pod pravim kutem fokusirati na mrežnicu i naj taj način nam omogučiti jasan vid. Kao i kod ugradnje cachet leće sam postupak je brz i bezbolan a impresije su vidljive već odmah nakon zahvata, a u potpunosti nakon par dana kada epitel zaraste.

Postoperativni oporavak kod PRK metode trebao bi trajati nešto duže nego kod LASIK-a ili ugradnje leće ali osobno sam se već nakon nekoliko dana vratio svojim svakodnevnim aktivnostima a da zadovoljstvo bude još veće i onim aktivnostima koji su mi donekle bili onemogučeni (ronjenje,surfanje..i bezbroj takvih primjera.) prije samog zahvata. Zato od sveg srca hvala dr. Lukendi i cjelokupnom timu Opto centra što su mi svojom osobnim pristupom i angažmanom otvorili horizonte izvan granica okvira naočala.